fbpx
3.6 C
Kecskemét
2024. február 22., csütörtök

FRISS HÍREK

K-Monitor a vagyonnyilatkozatokról: Sosem lesznek már átláthatóak és számonkérhetőek?

- Advertisement -

A K-Monitor blogjában a vagyonnyilatkozatokkal foglalkozik annak apropóján, hogy szerdáig adhatják le az országgyűlési képviselők azokat. Egyre kevesebb információt tartalmaznak a nyilatkozatok, az elmúlt évben a képviselők majdnem harmada kihagyta az általa kizárólagosan használt ingatlanját, miután egy törvénymódosítás ezt lehetővé tette.

A vagyonnyilatkozat lényege az lenne, hogy a képviselők, döntéshozók számonkérhetőek legyenek általa. A K-Monitor felteszi a kérdést: Sosem lesznek már átlátható vagyonnyilatkozatok Magyarországon?

A blogposztban az alábbi témákkal foglalkoznak:

  • Mi a probléma a vagyonnyilatkozati rendszerrel?
  • Mi történt az elmúlt másfél évben?
  • Hogyan csökkent tovább a vagyonnyilatkozatok tartalma?
  • Minek kellene történnie az Integritás Hatóság szerint?

Alapvető probléma a magyarországi vagyonnyilatkozat-rendszerrel, hogy a sajtón kívül valójában senki nem ellenőrzi a nyilatkozatok tartalmát, és nincs valódi szankció arra, ha kiderül, hogy valaki hibásan töltötte ki a vagyonnyilatkozatát. A feltételességi eljárás keretében gyakorolt uniós nyomás ellenére a kormány elérte, hogy tovább gyengítsen a nyilatkozatok tartalmán. Ezek közül a leglátványosabbak:

  • a képviselők kihagyhatnak a vagyonnyilatkozatukból egy általuk kizárólagosan használt ingatlant.
  • Pontos jövedelmek helyett csak jövedelmi sávokról kell nyilatkozni.
  • Eltűntek a vagyonnyilatkozati űrlapról azok a részek, amelyeknél az ajándékokról, az ingyenesen kapott képviselői juttatásokról, illetve a támogatásokról kell nyilatkozni.
  • Az országgyűlési képviselők már nem tüntetik fel a hozzátartozóik nevét a nyilatkozatokon.
Hasonló cikkünk:  Orbánnak szerény 10 millió van a számláján, Rogán 204 milliót keresett a találmányával

Az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatát továbbra sem ellenőrzi hivatalból senki és semmilyen szerv. Emiatt nem kell különösebben magyarázkodni amiatt, ha egy képviselő sokkal több vagyonnal rendelkezik, mint amire a hivatalos jövedelméből szert tehet: bármilyen vagyonnövekmény könnyűszerrel elrejthető vagy kimagyarázható “családon belüli kölcsönökkel”, “opciós szerződésekkel” vagy ha máshogy nem, találmányhasznosítási díjakkal.

Az Integritás Hatóság javaslatainak megvalósítása hatalmas előrelépést jelentene a mostani rendszerhez képest, ami orvosolná a jelenlegi rendszer legtöbb hiányosságát. Szükséges lenne a hozzátartozók vagyonnyilatkozatait is nyilvánosságra hozni, és bizonyos szenzitív személyes adatok kivételével a képviselői vagyonnyilatkozatok teljes tartalmát is. Az állami intézmények korrupcióellenes elkötelezettségébe vetett alacsony bizalom miatt a vagyonnyilatkozatok nyilvánossága és átláthatósága elengedhetetlen garanciája annak, hogy a képviselők, döntéshozók számonkérhetőek legyenek azok által, akik megválasztották őket, illetve akiktől a munkájukat és a fizetésüket kapják.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Fidesz szerint kapacitás-áthelyezés történik, az ellenzék szerint bezárják az óvodákat Kecskeméten

A törvényben meghatározott maximális 25 főnél több gyermek vehető fel a Corvina, a Ferenczy Ida és a Kálmán Lajos...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...