fbpx

FRISS HÍREK

K-Monitor a vagyonnyilatkozatokról: Sosem lesznek már átláthatóak és számonkérhetőek?

- Advertisement -

A K-Monitor blogjában a vagyonnyilatkozatokkal foglalkozik annak apropóján, hogy szerdáig adhatják le az országgyűlési képviselők azokat. Egyre kevesebb információt tartalmaznak a nyilatkozatok, az elmúlt évben a képviselők majdnem harmada kihagyta az általa kizárólagosan használt ingatlanját, miután egy törvénymódosítás ezt lehetővé tette.

A vagyonnyilatkozat lényege az lenne, hogy a képviselők, döntéshozók számonkérhetőek legyenek általa. A K-Monitor felteszi a kérdést: Sosem lesznek már átlátható vagyonnyilatkozatok Magyarországon?

A blogposztban az alábbi témákkal foglalkoznak:

  • Mi a probléma a vagyonnyilatkozati rendszerrel?
  • Mi történt az elmúlt másfél évben?
  • Hogyan csökkent tovább a vagyonnyilatkozatok tartalma?
  • Minek kellene történnie az Integritás Hatóság szerint?

Alapvető probléma a magyarországi vagyonnyilatkozat-rendszerrel, hogy a sajtón kívül valójában senki nem ellenőrzi a nyilatkozatok tartalmát, és nincs valódi szankció arra, ha kiderül, hogy valaki hibásan töltötte ki a vagyonnyilatkozatát. A feltételességi eljárás keretében gyakorolt uniós nyomás ellenére a kormány elérte, hogy tovább gyengítsen a nyilatkozatok tartalmán. Ezek közül a leglátványosabbak:

  • a képviselők kihagyhatnak a vagyonnyilatkozatukból egy általuk kizárólagosan használt ingatlant.
  • Pontos jövedelmek helyett csak jövedelmi sávokról kell nyilatkozni.
  • Eltűntek a vagyonnyilatkozati űrlapról azok a részek, amelyeknél az ajándékokról, az ingyenesen kapott képviselői juttatásokról, illetve a támogatásokról kell nyilatkozni.
  • Az országgyűlési képviselők már nem tüntetik fel a hozzátartozóik nevét a nyilatkozatokon.
Hasonló cikkünk:  Heti lapszemle: A független vidéki média legérdekesebb cikkei

Az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatát továbbra sem ellenőrzi hivatalból senki és semmilyen szerv. Emiatt nem kell különösebben magyarázkodni amiatt, ha egy képviselő sokkal több vagyonnal rendelkezik, mint amire a hivatalos jövedelméből szert tehet: bármilyen vagyonnövekmény könnyűszerrel elrejthető vagy kimagyarázható “családon belüli kölcsönökkel”, “opciós szerződésekkel” vagy ha máshogy nem, találmányhasznosítási díjakkal.

Az Integritás Hatóság javaslatainak megvalósítása hatalmas előrelépést jelentene a mostani rendszerhez képest, ami orvosolná a jelenlegi rendszer legtöbb hiányosságát. Szükséges lenne a hozzátartozók vagyonnyilatkozatait is nyilvánosságra hozni, és bizonyos szenzitív személyes adatok kivételével a képviselői vagyonnyilatkozatok teljes tartalmát is. Az állami intézmények korrupcióellenes elkötelezettségébe vetett alacsony bizalom miatt a vagyonnyilatkozatok nyilvánossága és átláthatósága elengedhetetlen garanciája annak, hogy a képviselők, döntéshozók számonkérhetőek legyenek azok által, akik megválasztották őket, illetve akiktől a munkájukat és a fizetésüket kapják.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...