fbpx
16.1 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Óriás füstfelhőként gomolyognak a varjak a kecskeméti vasútállomás park fái fölött – videó

- Advertisement -

A varjak kora reggelente úgy gomolyognak a kecskeméti vasútállomás park fái fölött, mint óriás füstfelhő.

A varjúfélék népes családja alkalmazkodott a városi életmódhoz, akár a város színfoltjai is lehetnének, ahogyan egymás után köröket írnak le az égen, ám a fészektelepeik közelében élő lakóknak számos kellemetlenséget, leginkább zajt kell elviselniük.

A vetési varjú Magyarországon széles körben elterjedt, 2001 óta védett faj, ezért csak engedéllyel, körültekintően lehet kitelepíteni fészkeiket a városi fákról. Kecskeméten legutóbb ilyenre három évvel ezelőtt került sor az árpádvárosi játszótér körüli tízemeleteseknél, ahol a lakók, a tér fáin fészkelő madarak hangos károgására panaszkodtak. A kormányhivatal engedélyével a Városüzemeltetési Kft. szakemberei végül levették a fészkeiket, és azokat a város külterületére telepítették.

Nemcsak szakmaiatlan beavatkozás volt, ami a természetbarátok körében heves tiltakozást váltott ki, de eredménytelennek is bizonyult az, amikor 2007-ben, a kecskeméti református temető fáiról vízágyúval verték le a varjak fészkeit. A drasztikus eljárás csupán azt eredményezte, hogy egyetlen nagy telep helyett később már városszerte elszórtan, több kisebb telepen költöttek – és piszkoltak – a  madarak, de eszük ágában sem volt Kecskemétet elhagyni.

Hasonló cikkünk:  Szemereyné Pataki Klaudia polgármester volt a Hunyadi Pódium vendége

Minden ősszel milliónyi vetési varjú repül Magyarországra telelni, zömében Fehéroroszország és Oroszország területéről. Az éjszakákat óriási csapatokba verődve, sűrű felhőfoltokban töltik, és intelligenciájukat dicséri, hogy előnyben részesítik a ragadozóktól és vadászattól mentes városi környezetet – nyilatkozta a 24.hu-nak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

Varjak köröznek a ecskeméti vasútállomás park fái fölött kora reggel / Fotó: kecsup.hu

Sokaságban a saját biztonságuk miatt szállnak az egyedek, és ezért a feltűnően éktelen hangoskodásuk is, amikor megülnek a fákon. Amint felkel a nap, a tömeg ismét egyszerre röpül fel, majd szétoszlik. Többségük nappalra elhagyja a várost, és akár 20-25 kilométer sugarú körben is kutathatnak élelem után, hogy estére ismét visszatérjenek a biztonságot nyújtó városi környezetbe.

A varjak arra is ügyelnek, hogy lehetőleg ne egymás alatt gubbasszanak a fán, mer egyikük sem akar a felső szomszéd guanójával borítva tovább szállni / Fotó: kecsup.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...