fbpx

FRISS HÍREK

RTL: A vidéki mentősök átvezénylésén túl a munkakörülményeik sem ideálisak

- Advertisement -

Mi is megírtuk az RTL Híradó nyomán, hogy vidéki mentősöket vezényelhetnek leginkább a fővárosba, hogy az ellátás ne omoljon össze. Az egyik mentős szintén az RTL-nek írt arról, milyen körülmények között kénytelenek dolgozni: csak napi 20 perc szünetet kapnak az átvezényelt mentők, akik általában több mint 12 órát dolgoznak a fővárosban – írja.

A Mentőszolgálat szerint mindent megtesznek a munkakörülmények javításáért és a vidékről átvezényelt dolgozók is „ugyanannyi időt töltenek el munkával és pihenéssel, mint a budapestiek”. A Mentődolgozók Szövetsége méltatlannak tartja az átvezényelt dolgozók munkakörülményeit, hozzáteszik a munka törvénykönyve alapján 45 perc pihenő idő járna nekik.

Az országos esetszámok közel harmadát a fővárosban és környékén látják el, ennek biztosítása érdekében már vidékről is bármikor felrendelhetnek egységeket. Egy vidéki mentő részleteket is elárult arról, mit tapasztal, amikor a fővárosba vezénylik szolgálatra.

„Nincs lehetőségünk meleg étkezésre, kórházi közvécékben kell elintéznünk szükségleteinket. Hőségriadó alatt nincs hideg, télen nincs meleg védőitalunk” – írta, majd hozzátette, hogy csak 20 perc munkaközi szünetet kapnak, miközben általában 15-18 órát dolgoznak. Ezért a hazafelé vezető 150 kilométeres úton már annyira fáradtak, hogy „félig leengedett ablakkal mennek az autópályán” a hidegben, vagy a „rádiót hangosítják fel maximumra”, hogy ne aludjanak el.

A konklúziót is leírta a mentős: ez önmagukra és a betegekre nézve is veszélyt jelent.”

Egy másik, névtelenséget kérő vidéki mentős is beszélt a tapasztalatiról, azt mondta:

Hasonló cikkünk:  A kormány húsz százalék béremelést ígért az ápolóknak, de nem mindenki kapott ennyit

„Hacsak nem kéred ki a 20 percedet, akkor egész nap vagy autóban, a címen vagy, esetleg a kórházban, tehát nincs megállás, folyamatosan dolgozol”. Hozzátette, hogy a 20 perces szünetet a 12 órás fővárosi szolgálatban csak egyszer kérhetnek, a 24 órás szolgálatban pedig háromszor.

„A munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy 20 perc a munkaközi szünet, amit ki kell adni. 9 órán felüli munkavégzés esetében pedig további 25 perc munkaközi szünetet kell kiadni, ez összesen 45 perc lenne” – magyarázza Lengyel Tibor, a Mentődolgozók Szövetség elnöke.

Lengyel azt is méltatlannak tartja, hogy még átöltözni sincs lehetősége kollégáinak. Ha valamilyen testváladékkal szennyeződik a ruhájuk, akkor azt nem tudják lecserélni, nem tudják kitisztítani, letörölgetik valami papírral vagy bármivel, amivel éppen tudják és így mennek tovább dolgozni. Továbbá a szakszervezet szerint a vidéki mentőknek a budapesti állomásokon kellene étkezési és pihenési lehetőséget biztosítani ilyenkor.

Az Országos Mentőszolgálat szerint ez most is így van. Azt írták: „a vidéki mentőegységek egy-egy meghatározott budapesti mentőállomáson váltanak, itt étkezhetnek, használhatják a közösségi tereket, mosdókat”.

Hozzátették az átvezényelt dolgozók is
ugyanannyi időt töltenek el munkával és pihenéssel, étkezéssel mint a budapesti állományba tartozó bajtársaik.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...