fbpx
15.5 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

A Líra kecskeméti üzletét ötmillióra bírságolták az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt

- Advertisement -

A Líra Könyv Zrt.-t nem kerüli el messzire a bírságok sötét fellegei, mert bár múlt héten megúszott egy 12 milliós büntetést, most egy újabb ötmillió forintos bírsággal néznek szembe. Ezúttal egy kecskeméti üzletük került a célkeresztbe, mert egy iskolától kétszáz méteren belül homoszexualitást megjelenítő tartalmat forgalmaznak – tájékoztatta az esetről a Telexet az egyik olvasójuk.

A lap utána járt, hiteles-e az értesülés, így megkeresték a könyvkereskedőt, akik válaszukban megerősítették:

„A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal hétfőn arról értesítette társaságunkat, hogy ötmillió forintos bírsággal sújtanak, amiért az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet a kecskeméti könyvesboltunkban forgalmaztuk. A bolt egy iskolától és egy templomtól is 200 méteres távolságon belül található. Mivel sem magával az eljárással, sem a bírság tényével, sem pedig annak mértékével nem értünk egyet, ugyanúgy bírósághoz fordulunk, ahogy eddig az összes hasonló esetben tettük”.

A cég a bírságig vezető utat is megírta:

  • 2023. szeptember 28-án a kormányhivatal célellenőrzést végzett a Líra kecskeméti könyvesboltjában.
  • Az ellenőrök hat könyv kapcsán vettek fel jegyzőkönyvet, mivel azok álláspontjuk szerint „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő tartalommal rendelkeznek”.
  • A jogszabálynak azon pontja alapján indították el az eljárást, amely szerint ilyen könyveket nem lehet árusítani iskoláktól, templomoktól, gyermekvédelmi intézményektől számított 200 méteres távolságon belül.

Itt a cég megjegyzi, hogy Kecskeméten – mint a legtöbb városban – a belvárosi üzletek nagy része templomok és iskolák közelségében van, így van ez a Líra Hornyik körúti üzletével is.

A kecskeméti Líra könyvesbolt és 200 méteres körzete

 

  • A hatóság Francesca Cavallo és Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című könyvére online rendelést adott le a Líra webshopjában 2023. december 6-án. A megrendelt könyv átvételi helyeként a Líra kecskeméti boltját jelölték meg, majd a megrendelt könyvet 2023. december 14-én a boltban átvették és kifizették.
Hasonló cikkünk:  Király József a közös polgármesterjelöltje a Szövetségnek, a DK-nak, az LMP-nek és az MSZP-nek

A kiadvány online megrendelése és átvétele miatt a kormányhivatal ötmillió forintos bírságot szabott ki a Lírára. A könyvből egyébként a Líra kecskeméti boltjában, a vizsgált időszakban, egyetlen darabot sem adtak el.

Az érintett művet a Móra Kiadó adta ki, akik szerint a könyv nem ábrázolja öncélúan a transzszexualitást vagy a nemváltást, valamint nem jeleníti meg és nem népszerűsíti a homoszexualitást. A könyvben több nő története elevenedik meg, az egyik szereplője a transz szexuális Coy Mathis, akinek történetéből dokumentumfilm is készült.

  • A hatóság ezt a történetet találta jogsértőnek, mivel álláspontjuk szerint ezzel a könyv a születési nem megváltoztatását „öncélúan népszerűsíti”.

A líra úgy tudja, hogy ugyanennek a könyvnek fólia nélküli forgalmazásáért versenytársukat, a Librit tavaly tavasszal egymillió forintos bírsággal sújtotta a hatóság. Mindez azért fontos körülmény, mert ez az ügy a 2024. február 7-én, a Fővárosi Törvényszéken jogerősen lezárult perükben is előkerült.

A Fővárosi Kormányhivatal jogi képviselője szerint azért sújtotta a Librit egymillió forintra és a Lírát egy másik könyv forgalmazásáért 12 millióra, mert a Líra esetében egy olyan könyvről volt szó, amely megjelenítette a homoszexualitást, a Libri esetében pedig egy olyan könyvről, amelyik a nemváltást ábrázolta.

„Tehát az egyik jogesetben az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv forgalmazásért tizenketted részét kellett a Librinek fizetnie, mint jóval kisebb versenytársának, a másik esetben pedig a Lírának kéne ötször annyit fizetnie – ugyanazért a könyvért” – írták.

A Líra azzal zárta a közlendőjét, hogy ebben az esetben sem tehetnek mást, mint hogy a független bírósághoz fordulnak jogorvoslatért. „Egy kereskedő mindig igyekszik jogkövetően eljárni, de ehhez érthető, világos jogszabályokra és kiszámítható hatósági gyakorlatra is szükség van.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...