fbpx
21.4 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

A sztrájktól sem zárkózik el a Mercedes gyárral bértárgyaló szakszervezetek egyike

- Advertisement -

Két szakszervezet veszt részt a csaknem fél éve tartó bérvitában a kecskeméti Mercedes-gyárban. A Vasas kedden sztrájkbizottságot alakított, és már mérik a kecskeméti Mercedes dolgozók sztrájkhajlandóságát. A másik érdekképviselet, az MTSZSZ tárgyalásos úton szeretne megállapodni az autógyár cégvezetésével. A Vasas vezetője szerint ha a tárgyalások nem haladnak előre, akkor két héten belül – a törvényi keretek betartásával – figyelmeztető kétórás sztrájk várható.

Eközben a Mercedes-Benz szerdán bejelentette, hogy dolgozóinak bruttó 1 millió forintos eredményrészesedési kifizetést nyújt, ami nem része az idei évre vonatkozó fizetésekről szóló tárgyalásoknak, mert az még az előző évi megállapodás eredménye.

A jövő héten lesz a következő tárgyalási nap, ahol már a sztrájkbizottság tárgyal a cégvezetéssel – mondta kérdésünkre Kovács-Besenyi Kitti, az MBMH Vasas Alapszervezetének vezetője, akit telefon értünk el. Jelenleg folyik a dolgozók körében a sztrájkhajlandóság felmérése, de ha a tárgyalások nem haladnak előre, akkor két héten belül – a törvényi keretek betartásával – figyelmeztető kétórás sztrájk várható. Kovács-Besenyi Kitti hozzátette, korábban általában 2-3 hónap alatt sikerült megegyezni a megemelt bérekről, a mostani fél év már túl hosszú, és ezért is alakítottak sztrájkbizottságot. Elmondta, szeretnének békés úton megállapodni, de ha szükséges, élnek a törvény adta eszközeikkel, és készek a munkabeszüntetésre.

Az érdekképviselet kapott ugyan ajánlatot, de mint azt a Vasas Alapszervezetének vezetője kifejtette a KecsUP-nak, ez az összeg nem követi le az inflációt, és nem elég a reálbér-emelkedéshez.

A Vasas követelése között 2024-re 14 százalékos emelés, 2025-re további 12 százalékos emelés szerepel, valamint mindkét évben béren kívüli juttatásként 600.000 forint cafetéria, a vakációs juttatás 500.000 forintra emelése, kilométerenként 40 forintos bejárási támogatás és 8 olyan nap szabadság, amivel a munkavállalók rendelkezhetnek. A Vasas ragaszkodik a legfeljebb 1 éves munkaidőkerethez is.

Az autóipari óriás arra hivatkozik a tárgyalóasztalnál, hogy a gyár bővítése miatt, ami körülbelül 3000 új dolgozó felvételével fog járni a következő két évben, ilyen mértékű bér- és juttatásfejlesztés meghaladja a kereteit.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete hasonlóan két számjegyű béremelést követel a kecskeméti Mercedes-gyár munkavállalóinak – válaszolta kérdésünkre a gyár másik reprezentatív érdekképviseletének elnöke, Buzásné Putz Erzsébet.

Hasonló cikkünk:  Telt házas jótékonysági gálaestet szerveztek a gyermekek javára (videóval)

Hozzátette: az MTSZSZ tárgyalásos úton szeretne megállapodni. Az új típusú autók gyártására való átállás miatt az előttünk álló két évben foglalkoztatási nehézségekkel kell szembenéznünk. Ezért véleményünk szerint elsődleges célunk és követelésünk, hogy minden munkavállaló megtarthassa a munkahelyét. Erre foglalkoztatási garanciát, megállapodást szeretnénk elérni.

Rákérdeztünk az MTSZSZ-nél arra is, hogy miért nem támogatnának egy esetleges sztrájkot? Sőt, azt kérik tagjaiktól, hogy amennyiben mégis sor kerül rá, akkor ne vegyenek benne részt.

Felmértük tagjaink körében a dolgozói elvárásokat és arra alapozzuk a követeléseket. Közel 1000 kérdőívet kaptunk vissza, amelyben a dolgozók úgy nyilatkoztak, hogy elsődleges számukra a munkahely megtartása – adta válaszul Búzásné.

A bértárgyalásokkal kapcsolatban kerestük a Mercedes-gyár vezetését is, mit szólnak a követelésekhez, van-e olyan eleme, amelyet megvalósíthatónak tartanak, látnak-e esélyt a megegyezésre. Cikkünk megjelenéséig választ nem kaptunk, amint kapunk, frissítjük írásunkat.

Az idei béremelésről tehát még nem sikerült megállapodni a kecskeméti Mercedes-gyárban, aminek a részét nem képezi a cég szerdai bejelentése, miszerint egyszeri bruttó 1,09 millió forintos eredményrészesedést fizet a kecskeméti Mercedes-Benz a márciusi bér fölött a mintegy 4500 dolgozójának. A német autógyáraknál ez nem szokatlan, a Mercedeshez hasonló autócégek eredményeikből valamilyen módon a munkavállalók részesülnek. A kecskeméti Mercedes-gyárban ez a második alkalom, hogy a munkások részesednek a cég nyereségéből.

A Mercedes cégcsoport, mint az a 2024. február 22-én közzétett 2023-as pénzügyi kimutatásából látható, 19,7 milliárd eurós (2022: 20,5 milliárd euró) kamat- és adófizetés előtti csoportszintű nyereséget (EBIT) és 153,2 milliárd eurós (2022: 150,0 milliárd euró) árbevételt könyvelt el.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...