fbpx

FRISS HÍREK

Egyre szélesebb körben ítélik el Novák Katalint a pedofilügy elítéltjének adott elnöki kegyelme miatt

- Advertisement -

Hatalmas sajtó és egyéb visszhangot kapott, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott az egykori bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki megpróbálta eltussolni, hogy az intézmény igazgatója több gyereket is molesztált. Egyre többen ítélik el szakmai és politikai oldalról is ezt a lépést.

Az igazgatóhelyettes ellen 2021-ben született jogerős ítélet, 3 év 4 hónapos börtönbüntetést kapott, ebből egy év öt hónapot ült börtönben, majd reintegrációs őrizetbe került saját lakásába. Büntetéséből 9 hónap volt hátra 2023-ban. A tavalyi pápalátogatásra időzített döntés miatt még a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények és a foglalkozástól való eltiltás alól is mentesítették.

Egy – a neve eltitkolását kérő – gyermekotthonban dolgozó szakmai vezető szerint milyen üzenetet küldött a köztársasági elnök asszony és a kormány ezzel azoknak az otthonban nevelkedő gyerekeknek, akiket a hatóság elszakít a családjuktól, így mindenkivel szemben borzasztó bizalmatlanok. Milyen üzenet ez azoknak, akikkel megtörtént az abúzus? Ezeket a gyerekeket most szembeköpték, semmibe vették ezzel a döntéssel – mondta.

Herczog Mária szociológus, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület elnöke megdöbbent Novák Katalin kegyelmén: „Ez azt jelenti, hogy a kormányzat nem veszi komolyan a saját maga által felállított jogi és szakmai szabályokat, nem kötelezi azok betartására a szakembereket, és amennyiben visszaélés történik, annak nincs érdemi következménye” – mondta.

Hasonló cikkünk:  Szólj bele te is! – töltsd ki a KecsUP olvasói kérdőívét és nyerj

Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME) elnöke elmondta, az Egyesület kiáll amellett, hogy minden, gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények elkövetőit és az őket ebben bűnsegédként tevőlegesen vagy mulasztással segítő személyt felelősségre kell vonni. Szerinte a köztársasági elnök ezzel a kegyelemmel a pedofil bűncselekményeket és az azokhoz nyújtott segítséget relativizálta.

A nyilatkozathoz csatlakozott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete és a Gyerekesély Közhasznú Egyesület, a Szociális Szakmai Szövetség, a Civil Közoktatási Platform és a Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület. A Kiállok érted című színházi előadás – amely témaválasztásával a bántalmazás minden formája ellen küzd – létrehozói és szereplői is nyílt levélben kérték Novák Katalint, vizsgálja felül döntését.

Az LMP egy sajtótájékoztatóján bejelentette, kikéri „a kegyelmi döntés alapjául szolgáló összes dokumentációt a döntést előkészítő anyagokat, valamint az igazságügyi miniszter előterjesztését.” 

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...