fbpx
19 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Ezt beszélik: a szabad vidéki magyar média heti sajtószemléje

- Advertisement -

Lezárják fél évre a két éve átadott, méregdrágán elkészült autópályát, kinyitott, majd szinte azonnal be is zárt egy megyeszékhely központjában levő fürdő, a fideszes pedofilbotrány eszkalálódása és még sok más érdekesség a független vidéki sajtó kínálatában.

Egy két évvel ezelőtt átadott, méregdrága autópálya hathavi lezárása és hat darab ötvenéves hársfa kivágásáról olvashatnak először a független vidéki portálok heti lapszemléjében. Ezt követően megtudhatják, hogy lehet közzétenni egy dokumentumot úgy, hogy senki ne tudja használni, és arról is szó esik, hogy nyitott és zárt be villámgyorsan egy városi fürdő egy megyeszékhely központjában. Az áldozatok napja kapcsán riportot olvashatnak egy bántalmazott hölggyel, illetve az is kiderült, milyen komoly pénzeken fejlesztik a nyugati határszélen az oktatási intézményeket. Beszámolót olvashatnak még az önjáró trolibuszokról, az önkormányzati választásokhoz időzített rockzenei flashmobról, illetve a városi közgyűlésen felvetett pedofilproblémáról és a kérdések következményeiről.

Borsod24: Fél évre is lezárva maradhat az M30-as autópálya

A két évvel ezelőtt átadott, Miskolc és Kassa között rekordköltséggel megépített M30-as autópályán már tavaly nyáron alakultak ki olyan aggodalomra okot adó rések, amelyek elgondolkodásra késztethették volna a szakembereket, ám akkor ideiglenes javításokkal orvosolták a bajokat. Most a 38-as kilométerénél, Szikszó térségben a pálya szerkezete több helyen is elmozdult, megcsúszott, emiatt a burkolaton komoly repedések jelentek meg. A problémát az átvizsgálás után olyan komolynak minősítették, hogy teljes pályazárat léptettek életbe. amely akár fél éven keresztül is eltarthat, nem mellesleg nagy közlekedési káoszt okoznak a környéken – tudósított a Borsod24.

Veszprém Kukac: Hat hársat rossz helyre ültettek – ezért kivágták őket

Botrányt okozott Veszprémben, hogy a város felsőoktatási intézménye mellett kivágtak hat egészségesnek tűnő hársfát. Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora tavaly októberben még ígéretet tett arra, hogy maradnak a helyükön. „Egészséges fák elpusztításával, ismert személyes elköteleződésem okán, messzemenően nem értek egyet.” Az ötvenéves hársfák kérdése már évek óta beszédtéma az egyetemen, mert túl közel ültették őket az épülethez („az irodákban egész nap égtek a lámpák”). Az intézmény dolgozói próbálták megmenteni őket, sikertelenül: Csillag Zsolt, az egyetem kancellárja a minap a fakivágás mellett döntött. „Ültetni fogunk helyettük az épület másik, déli oldalán néhány fát” – mondta a Veszprém Kukacnak a vezető, és azt is hozzátette, a kivágott növények betegek voltak.

Debreciner: Úgy tették közzé a város közel négyszáz oldalas környezetvédelmi programját, hogy ne lehessen benne keresni

Mielőtt a debreceni közgyűlés döntött róla, a városvezetés nyilvánosságra hozta a 2023 és 2026 között érvényes környezetvédelmi programot, amit szerényen „Zöld Kódex” névre keresztelt. Ám nincs könnyű dolga annak, aki a 384 oldalas dokumentumnak csak bizonyos elemeire kíváncsi, a városháza ugyanis úgy töltötte fel a pfd-et, hogy ne lehessen abban keresést futtatni. A debreceni önkormányzat gyakorlatától nem áll távol a nyilvános információk ilyen módon való megosztása – írja a Debreciner.

Szol24: Továbbra is zárva marad a szolnoki Tisza Szálló és gyógyfürdője

Tavaly év végén nyitott ki újra a szolnoki Tisza Szálló gyógyfürdője, amit nagyon vártak már a helyiek. Aztán pár nap után úgy, ahogy volt, be is zárt a komplexum. Az ok: a megnövekedett víz- és csatornadíj. Előbbi ára köbméterenként 260 forint plusz áfáról felment 886 forint plusz áfára. Kiszámolták, csak a fürdő esetében ez napi (!) 300 ezer forint költséget jelentene, és akkor még a szálloda fogyasztásáról nem is beszéltek. Ezt képtelen lennének kigazdálkodni. A tulajdonosok remélték, hogy hamar megoldódik a helyzet, de most csak egy újabb, távolabbi nyitási időpont látott napvilágot: a hivatalos információk arról szólnak, hogy „május 31-is átmenetileg zárva tartanak” – értesült a Szol24.

Hasonló cikkünk:  A hirdetőtáblák és a politikai reklámok is napirendre kerülnek a közgyűlésen

Nyugat.hu: „Soha nem felejtem, ahogy a fiam ült a sötét szobában és rettegett. Akkor eldöntöttem, nem leszek olyan, mint anyu”

1990 óta február 22. az áldozatok napja. A Nyugat.hu újságírója a szombathelyi áldozatsegítő központban találkozott és beszélgetett Anitával, a háromgyermekes anyával, aki nemrég lépett ki egy bántalmazó kapcsolatból. A hölgy elmesélte, hogyan lett a szerető férjből mindenben hibát kereső, feleségét lelkileg és testileg megalázó ember. Anita hosszú évekig tűrte a verbális és tettleges bántalmazást, amíg rá nem döbbent, hogy a gyerekeket is terrorizálja és bántja az apjuk. Ekkor másik városba költözött és elvált. Jelenleg az áldozatsegítő központ munkatársai segítenek nekik.

Enyugat.hu: Több mint három és fél milliárd forintot fordíthat fejlesztésre a Soproni Szakképzési Centrum

A Soproni Szakképzési Centrum 3,664 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási összeget nyert el a XXI. századi szakképző intézményfejlesztési programból – írja az Enyugat. A 2,912 milliárd forint európai uniós és 751,24 millió forintos hazai forrásból indult program a szakképző iskolák épületeinek, műhelyeinek, laborjainak a felújítását, az oktatási körülmények javítását célozza. A tervezett beruházás Győr-Moson-Sopron megyében 11 iskolát érint, melyek közül hét Sopronban, három Csornán és egy Fertődön található. Építési beruházás négy iskolában, eszközbeszerzés a centrumhoz tartozó mind a hét intézményben történik majd.

KecsUP: Piros lett a paradicsom, nem sárga, újranyit a homokháti rockcsárda

Háromnapos fesztivállal tér vissza öt év után Kecskemétre a CityRocks, azaz Közép-Európa legnagyobb rockzenei flashmobja. Azt már a 2023 novemberi nemzeti konzultációból megtudtuk, hogy semmiképp sem akarunk úgy táncolni, ahogy Brüsszel fütyül. De úgy látszik, azonnal beindul az önkormányzati bugi, ha egy kis könnyűzenei népvakításról van szó a kampányidőszak hajrájában. Természetesen lehet, hogy csak véletlen egybeesés, de az első és eddig egyetlen kecskeméti CityRocks 2019-ben, szintén az előző önkormányzati választások finisében zajlott.

Szegeder: Hamarosan forgalomba állnak Szeged új önjáró trolijai

Még tavaly írta meg a Magyarbusz.info értesülései alapján a szegeder, hogy februárban érkezik a négy új szegedi SOR önjáró troli első tagja, a többi pedig az azt követő hetekben fut be a városba. A hírt Botka László erősítette meg közösségi oldalán kedden, fotón is látszanak már az elkészül járművek. A polgármester azt írta, néhány hétig tart még az engedélyeztetésük és a beüzemelésük, de hamarosan közlekedni fognak.

Szabad Pécs: Kérdéseket kaptak a pedofilbotrányról, kiakadtak a jobboldali politikusok.

Nem örültek a jobboldali képviselők annak, hogy a pedofilbotrányról kérdezték őket közgyűlésen, a pécsi városházán. Egy korábbi, vehemensebb újságírói videó meg végképp kiakasztotta őket. Emiatt egyikük a polgármestert kívánja bemószerolni a kormányhivatalnál, az újságírót pedig rágalmazásért feljelenteni – olvasható a Szabad Pécsen. A független lap cikkében (és YouTube-csatornáján) egy hosszabb videóinterjú is látható, ahol Donáth Anna, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor neve is elhangzik.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...