fbpx

FRISS HÍREK

Király József és Fekete Gábor ütésváltásával indult az év első kecskeméti közgyűlése

- Advertisement -

Egymásnak feszült a kecskeméti kormánypárti és az ellenzéki frakció két vezetője, mintegy jelezve, érezhető közelségben van a 2024-es önkormányzati választási kampány nyitánya. Fekete Gábor fideszes politikus az ellenzéki együttműködés szétesését olvasta rá a Szövetség fejére, politikusait „nagy szalámi csapatnak” nevezve. Király József pedig a bicskei gyermekotthonban szexuálisan bántalmazott gyermekek ügye folytán kibontakozott politikai botrányt emlegette fel a Fidesznek. Miszerint az, amit Magyar Péter (Varga Judit exminiszter exférje) nyilatkozatott, az „kicsiben városunkban is fellelhetők, úgy mint a kormánypárti önkormányzati média irányított kommunikációja, egyes sikeres városi cégek hirtelen átkerülése kormányközeli tulajdonosokhoz és az ellenzéki politikusok folyamatos lejáratása”.

A napirend előtti felszólalás nemcsak az Országgyűlésben, hanem a helyi közgyűlésben is egyik fontos politikai eszköz a politikusok kezében. Lehetőségük van ugyanis ilyenkor szabadabban elbeszélni a város egészét érintő ügyeket. 2019 előtt minden megválasztott kecskeméti képviselő élhetett ezzel, de 2019 után a fideszes többségű városi közgyűlésben frakciónként egy vezérszónoki felszólalásra szűkítették a napirend előttiket.

Dr. Fekete Gábor nyitotta meg a politikai hozzászólók sorát, aki a várost vezető frakció szemszögéből foglalta össze az elmúlt négy év kihívásait (Covid-világjárvány és áldozatai, az orosz-ukrán háború okozta gazdasági kihívások) és eredményeit (bölcsődék, óvodák és az egyetem építése, új cégek idetelepülése, a Hetényi bekötőút és a Károly Róbert körút elkészülte, a megújult kecskeméti Városháza épülete). Hozzátette: „a város kulturális és sportélete is folyamatosan pezsgett”, majd az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciójában történt konfliktusokat és pártváltásokat sorolta.

Az ellenzéki pártok – mondta Fekete: „általában egymás szalámizásával voltak elfoglalva. Bodrozsán kontra Vancsura, Király kontra Bodrozsán”, továbbá a „Momentum vezetője átáll a DK-ba” és „azt követően a jobbikos képviselő átveszi a Momentum vezetését, végül pedig Dobos József képviselő látva a süllyedő hajót, kilép az MSZP-ből és elhagyja a Szövetséget is”. Fekete szerint a „baloldali szövetség minden várakozást alulmúlt. Ez a csapat egy nagy szalámi csapat”, ellenben „a Fidesz frakció egységes, jól szervezett, a városért dolgozik. Folytassuk a munkát!” – zárta felszólalását a Fidesz frakcióvezetője.

Hasonló cikkünk:  Hittan csoportjába járó gyerekeket vett rá szexuális kapcsolatra az egykori katolikus pap

Király József következett, aki Lejer Zoltánt váltotta idő előtt a Szövetség frakció élén. A belváros képviselője azt tette szóvá, hogy az önkormányzati média csak a Fidesz-KDNP képviselőivel kapcsolatos hírekről ad tudósítást, és „mindezt nem kevés közpénzből teszik”. Hozzátette: az ellenzéki képviselőket mellőzik a városi eseményekről, még akkor is, ha a fejlesztések külföldi befektetések, vagy európai uniós támogatásból valósultak meg.

Király felemlegette, többször felhívta a polgármester figyelmét arra, hogy vannak ügyek, ahol nincs jobb- és baloldal, nincs kormánypárti vagy ellenzéki szempont, hanem csak a közjó számít. „Mi továbbra is a város érdekeit tartjuk szem előtt, s ennek érdekében hajlandóak vagyunk együttműködni, már ha lehet” – magyarázta a politikus, majd ezen a ponton rákontrázott Fekete Gáborra.

Király ezután visszatért a közpénzből működő önkormányzati sajtóra, amiben semmi nem jelent meg Novák Katalin köztársasági elnök méltánytalan kegyelmi döntésével kapcsolatban arról, hogy egy olyan ember kapott elnöki kegyelmet, aki megpróbálta az áldozatok kikényszerítésével eltussolni, hogy az igazgatójuk a bicskei gyermekotthonban éveken át gyerekeket bántalmazott szexuálisan. Az ügy politikai botránnyá nőtte ki magát, ami Király szerint „túlfeszítette a társadalom teherbíró képességét, akárcsak annak idején az őszödi beszéd” – mondta a szocialista politikus. Beszédébe belefoglalta Magyar Péter (Varga Judit exminiszter exférjének) nyilatkozatát is, miszerint az általa elmondott rendszerhibák kicsiben Kecskeméten is fellelhetők, „úgy mint a kormánypárti média irányított kommunikációja”, és „egyes sikeres városi cégek hirtelen átkerülése kormányközeli tulajdonosokhoz”. Erre az ellenzéki politikus konkrét példát nem mondott.

A közgyűlésen történtekről és a fontosabb döntésekről részletesen további cikkeinkben beszámolunk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...