fbpx

FRISS HÍREK

Az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot, újra blokkolhatják Magyarország összes EU-pénzét

- Advertisement -

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága hétfő este úgy döntött, hogy beperli az Európai Bizottságot, mert megalapozatlanul szabadított fel 10,2 milliárd euró kohéziós forrást Magyarországnak. Ez rossz hír az Orbán-kormánynak, mert a per hatással lehet az EU-s pénzek folyósítására, hiszen így a Bizottság óvatossági alapon akár még annak az immár 12,2 milliárd eurós kohéziós keretnek a folyósítását is felfüggesztheti, ami jelenleg Magyarország számára elérhető.

A pert „bombaként ható”, „történelmi lépésként” értékelik a döntésben érintett személyek, mert nem volt még olyan, hogy a Parlament perre menjen a Bizottság ellen ilyen ügyben.

A Bizottság azért szabadított fel 10,2 milliárd eurót a 21,7 milliárd eurós kohéziós keretből, mert értékelésük szerint Magyarország addigra teljesítette az igazságszolgáltatási horizontális feljogosító feltételt, és így minden olyan kohéziós forrás felszabadult, amit egyéb ügyek nem blokkoltak. Az Európai Parlament jogi szakbizottsága szerint viszont megalapozatlan volt ez a döntés, így nem járt el felelősen az uniós adófizetők pénzével.

Hasonló cikkünk:  Az olasz húskirálytól próbáltak több soron pénzt kicsalni, most börtön várhat rájuk

Daniel Freund európai parlamenti képviselő így foglalta össze a helyzetet: „Úgy gondoljuk, hogy van egy egyértelmű ügyünk, mivel a Bizottság ellentmondásba keveredett azzal kapcsolatban, hogy Magyarország tiszteletben tartja-e a jogállamiságot.”

A potenciális perre, annak várható kifutására utalva a képviselő rámutatott: „Az EU Bírósága mindig is kiállt a bíróságok függetlensége mellett”. Hozzátette: az EP szakbizottságának lépése „jelzés a Bizottság elnöke számára, hogy a jogállamiságot nem lehet elcserélni az Orbánnal való alkura”.

Arra egyelőre nincs esetjog, hogy a 2021-2027-es uniós felzárkóztatási ciklus forrásfelhasználási jogszabályát (CPR) pontosan hogyan kell alkalmazni, és ennek során milyen mozgástere van a Bizottságnak a források kiutalásával, felfüggesztésével kapcsolatban. Viszont az uniós bíróság mindig is kiállt a bíróságok függetlensége mellett azért, hogy az EU alapjait fenntartsa.

A szakbizottsági döntés után az EP elnökök testülete, a nagy frakciók vezetőivel együtt, csütörtökön dönt a per tényleges megindításáról, ami gyakorlatilag biztosra vehető.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...