fbpx

FRISS HÍREK

Az európai parlamenti választások után erősödhet a szélsőjobboldal, de még mindig többségben lesznek az Európa-barát pártok

- Advertisement -

Nem várható alapvető változás az európai parlamenti erőviszonyokban a júniusi választások után annak ellenére sem, hogy a Zöldek és a Liberálisok összeomlottak, a szélsőjobboldal támogatottsága pedig erősödik – derült ki az Euronews/Ipsos exkluzív felméréséből.

Közel 26 000 ember megkérdezésével készült az exkluzív felmérés, amely az első ilyen jellegű kutatás a júniusi választások előtt, ahol 720 európai parlamenti képviselői helyről döntenek a választók, és amely a világ egyik legnagyobb demokratikus eseménye lesz, közel 400 millió szavazó részvételével.

Fontos leszögezni, hogy az alábbiak előrejelzések, nem eredmények, és a választásokig még három hónap van hátra. Az is megtörténhet, hogy a választások után megváltoznak a szövetségek, vagy új koalíciók alakulnak ki.

A felmérésből kiderült, hogy a következő Európai Parlamentben bár valószínűleg növekedni fog a szélsőjobboldal támogatottsága, még mindig a mandátumok 63%-ával fognak rendelkezni az Európa-barát pártok. Vagyis az előre jelzett eredmények nem változtatják meg az Európai Parlament alapvető erőviszonyait, a centristák ismét meg fogják szerezni az EU-s vezetők megerősítéséhez és a jogszabályok elfogadásához szükséges többséget.

A jelenlegihez képest a jobbközép néppárti és a baloldali szocialisták európai parlamenti képviselőinek száma csak néhány százalékkal fog változni. A harmadik helyre a meggyengült Renew Europe, Emmanuel Macron liberális koalíciója kerül – míg a megerősődő radikális jobboldali ID és az euroszkeptikus ECR-frakciók a hatodik helyre szorítják a Zöldek pártját – derül ki a felmérésből.

Ursula von der Leyen bizakodhat az eredmények szerint, a néppárti frakciója a 720 képviselői helyből 177-et szerezve könnyedén vezet. A másik két nagy Európa-párti párt, a szocialisták, a zöldek vagy a liberálisok támogatásával pedig biztosíthatja a szükséges többséget.

Hasonló cikkünk:  Az EP megszavazta a javaslatot, hogy a Magyarországnak járó pénzeket ismét blokkolják

A szélsőjobboldal inkább növekszik, mint erősödik, de ebben benne van a gyakran a leginkább Európa-pártiaknak tartott országok támogatása is.

Az ID és az ECR várhatóan 30 plusz mandátummal, a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Összefogás párt pedig az előrejelzések szerint tíz képviselői hellyel gyarapodna, és a német CDU/CSU mellett a legnagyobb párttá válhat az Európai Parlamentben. Az előrejelzés szerint Geert Wilders pártja kilenc helyet fog szerezni, Giorgia Meloni Fratelli D’Italia pártja pedig 24 helyet szerez Olaszország 76 képviselői helyéből.

Cas Mudde akadémikus, az amerikai Georgia Egyetem professzora szerint ezek a sikerek hatással lehetnek az európai politikára, a bevándorlással és a zöld törvényekkel kapcsolatos keményebb vonalra. A szélsőjobboldal azonban gyakran megosztott olyan kérdésekben, mint például Ukrajna támogatása, és Brexit-szerű kilépés ma már egyiküknél sincs napirenden. Hozzátette, hogy „a legtöbb szélsőjobboldali párt ma inkább átalakulást akar, mint kilépni az EU-ból”.

Érdemes lesz figyelni azon „független” képviselőket, akik a felmérés szerint akár a törvényhozók közel 10%-át adhatják. Köztük van egyelőre a jobboldali Fidesz egy tucatnyi képviselője is, akik 2021-ben léptek ki az Európai Néppártból. Velük is számolva – bár szűk különbséggel – a parlamentben jobboldali többség alakulhat ki.

via Euronews

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...