fbpx

FRISS HÍREK

Kezdődik a Tavaszi Fesztivál, mellyel búcsúzik a Bohém Fesztivál

- Advertisement -

Az 1986 óta megrendezett Tavaszi Fesztivál idén március 14. és április 14. között rengeteg programot kínál: kiállításokat, koncerteket, játszóházat, vásárt, a Szín-Tár Fesztivál keretében színházi előadásokat. Több kiállítás már a héten megnyílik. A költészet napján nagy közös versmondás lesz a főtéren. Az Otthon Moziban vetítik a magyar filmtörténet legdrágább filmjét, a Most vagy soha! történelmi kalandfilmet, melynek producere Rákay Philip volt. Különleges programmal búcsúzik Kecskemét egyik legnagyobb hagyományú fesztiválja, a Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál.

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál hosszú múltra visszatekintő rendezvénysorozat. A fesztivált 1986 óta minden évben megszervezték a város kulturális intézményei.

A közel hatvan program részletesen itt tekinthető meg, a teljesség igénye nélkül ízelítőként néhányat kiemeltünk. Fontos tudnivaló, hogy több kiállítást már korábban, ezen a héten megnyitnak. Azt sem árt figyelembe venni, hogy jónéhány eseményre jegyet kell váltani.

  • Szűcs Emese festőművész és Lőrincz Luca kerámiaművész Feminus Creator című közös tárlata már március 8-án, pénteken 17 órakor megnyílik a Hírös Agórában. A női lét ciklikus metamorfózisát, annak működési fázisait dolgozza fel, és olyan problémákra reflektál, mint a dualisztikus létmódból eredő, két pólus közti balanszírozás, a társadalom által határozott szerepminták: így a kapott „normák” feldolgozása és újradefiniálása, a női test szexusa, annak alakváltozásai.

  • Március 9-én, szombaton 15 órakor Cifrapalotában lesz a megnyitója a XII. Kortárs keresztény ikonográfiai biennálénak. Az előző tizenegy felvonás során, 2002 és 2022 között, összesen 1451 alkotást sikerült kiállítani a mindenkori zsűri után. Az idei alkalomra választott témát – prófécia„világunk jelenlegi helyzete teszi különösen aktuálissá, hiszen rengeteg a bizonytalansági tényező – háborúk, bolygónk erőforrásainak felélése, klímaváltozás, energiaválság, túlnépesedés, migráció – , s ez a jövőnkbe vetett hitünket is erőteljes befolyásolja” – áll a biennálé előzetesében.

Csíkszentmihályi Réka: Átjáró

  • A hivatalos megnyitó március 14-én 17 órakor lesz, ugyancsak az Agórában (a Kodály teremben). „Csak ami lesz, az a virág” – a József Attila Eszmélet című verséből származó idézet adja a Kecskeméti Képzőművészek Közössége által szervezett tárlat tematikáját.

Forrás: Hírös Agóra honlapja

  • Március 15-én az Ifjúsági Otthonban az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékeznek, többek között Kodály Zoltán Háry János daljátékával (tánccal fűszerezve) és ünnepi játszóházzal.
  • Március 16-án szombaton 18 órakor a református templomban lesz a Bach mindenkinek fesztivál nyitókoncertje.
  • Március 17-én, vasárnap 11 órakor az Agórában Koldus és Királyfi zenés mesejáték a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar előadásában: Mark Twain klasszikusa elevenedik meg a többszörösen díjazott fiatal zeneszerző, Alpár Balázs zenéjével.
  • Március 18. és 23. között rendezik meg a színművészeti egyetemek találkozóját, a Szín-Tár Fesztivált. Pár darab ajánlóként: Pesti Magyar Színiakadémia: Holdcápa; Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem: Johanna, Avagy Maradjunk Már Emberek; Kolozsvári Művészeti Egyetem: Mesél a bécsi erdő; Újvidéki Művészeti Akadémia: Mezítláb A Parkban.

A fotó a 2023-as Szín-Táron készült / forrás: a Szín-Tár Facebook-oldala

  • Március 19-én kedden 18 órakor az Otthon Moziban vetítik a magyar filmtörténet legdrágább filmjét, a Most vagy soha! történelmi kalandfilmet, amelyet Petőfi-filmként is emlegetnek (és amelynek rendezője Lóth Balázs, a producer és forgatókönyvíró pedig Rákay Philip). A vetítés után beszélgetés az alkotókkal.
Hasonló cikkünk:  Húsvét hétfő: szinte nyári melegben kapták a hideg vizet a nyakukba a lányok - videóval

  • Március 21-től látható a Bozsó Gyűjteményben Nagy István festőművész művei láthatók. „Művészete elementáris erővel hat a nézőre. Szűk szavú, de lenyűgöző kompozíción tájak és az ott élők jelennek meg. A szénnel, pasztellel rótt műveivel nem hízeleg, mégis transzcendentálisan hatja át minden vonását elkötelezettsége az erdélyi havasok és az alföldi síkság iránt, elkerült minden felesleges vonást.”

Forrás: Bozsó Gyűjtemény Facebook-oldala

  • Március 22. és 24. között búcsúzik Kecskemét egyik legnagyobb hagyományú fesztiválja, a Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál. Az utolsó Bohém Fesztivál különleges programmal jelentkezik: a házigazda Bohém Ragtime Jazz Band a szenzációs Bratislava Hot Serenaders és a legendás Original Prague Syncopated Orchestra társaságában mutatja be a XX. század első felének magyar, szlovák és cseh tánczenéjét, elfeledett, de a két világháború között népszerű számokat előásva és újrahangszerelve. A fesztiválon lesz Gershwin-emlékkoncert is a Kék rapszódia eredeti verziójának bemutatójával és nem maradhat el a közös örömzenélés sem.

  • Március 24-én a kuflik – Fityirc, Pofánka, Bélabá, Hilda, Zödön, Titusz és Valér – beköltöznek a Ciróka Bábszínházba. A Dániel András meséi alapján készült előadást a szegedi Kövér Béla Bábszínház vendégjátékában láthatják a nézők.

Fotó: Ciróka Bábszínház Facebook-oldala

  • Kodálytól Phil Collins-ig – a Kecskeméti Városi Fúvószenekar és az M. Bodon Pál Ami kis zenekarának tavaszi koncertje március 24-én vasárnap 15 órakor lesz a Piarista Gimnázium dísztermében.
  • A Forrás folyóirat 2024 márciusában ünnepli indulásának 55. évfordulóját. Ebből az alkalomból március 27-én 17 órakor a Katona József Könyvtárban jubileumi estet tartanak, melyen az évfordulóra megjelentetett jubileumi lapszám meghívott szerzői és a folyóirat szerkesztői lépnek fel: Buda Ferenc, Csenki Nikolett, Fekete Vince, Füzi László, Füzi Péter, Juhász Tibor, Pál-Kovács Sándor és Pintér Lajos.

A Forrás februári száma / Fotó: Forrás folyóirat Facebook oldala

  • Április 4-én, csütörtökön a Kecskemétről elszármazott Kossuth-díjas színésznő, Piros Ildikó új, önálló előadóestjét láthatják az érdeklődők a Katona József Könyvtárban.
  • Magyarországon és külföldön egyaránt magasan jegyzett iparművészek egyedi, limitált tervezéseiből – designer ruhák és kiegészítők, ékszerek, home&dekor – válogathatnak azok, akik ellátogatnak a Hírös Agórába április 6-7-én, a HA Design iparművészeti vásárra.
  • Április 9-én lendületes és sokszínű folklórműsorra invitálja nézőit a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A Kárpátok visszhangja című előadásban olyan válogatást állít színpadra, amelyben a magyar nyelvterület legszebb táncai mellett különös hangsúlyt fektet az eredeti és stílusos előadásmódra.
  • Április 11-én, a költészet napján nagy versmondás lesz a főtéren. Kányádi Sándor születésének 95. évfordulójára emlékezve a résztvevők öt versrészletet mondanak el közösen az erdélyi költő és Kecskeméthez kötődő költők verseiből.
  • Április 13-án a kecskeméti diákszínjátszó csoportok hagyományosan a Tavasz Fesztivál keretében mutatják be új előadásukat az Ifjúsági Otthonban.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...