fbpx

FRISS HÍREK

Magyar politikusokat is lefizethettek orosz propaganda terjesztésére

- Advertisement -

Magyar politikusok is részt vehettek abban az Oroszország által finanszírozott propagandahálózatban, amelyet a cseh titkosszolgálat leplezett le – derül ki a hvg.hu lapszemléjéből, amely a Der Spiegel, a Der Standard és a cseh Deník N alapján készült.

Petr Fiala cseh miniszterelnök számolt be szerdán arról, hogy a csoport a prágai székhelyű Voice of Europe hírportálon keresztül terjesztett olyan narratívákat, amelyek célja az volt, hogy az Európai Uniót eltántorítsa attól, hogy segítse Ukrajnát az orosz hadsereg elleni harcban. A propagandahálózat leleplezésében fél tucat európai hírszerző szolgálat vett részt, pénzeket a magyar mellett német, belga, francia, holland és lengyel politikusok kaptak.

A cseh biztonsági információs szolgálat (BIS) megállapította, hogy az oroszbarát hálózat olyan tevékenységet folytatott, amely “súlyos következményekkel jár Csehország és az EU biztonságára nézve”. A csoport az EU területén “Ukrajna területi integritása, szuverenitása és függetlensége ellen” agitált, tevékenységük az Európai Parlamentig is eljutott.

Hasonló cikkünk:  Szórólapokon hívják fel a magyar turisták figyelmét Ukrajna helyzetére egy lengyelországi városban

Egyes európai politikusok, akik együtt dolgoztak a “Voice of Europe” híroldallal, Oroszországtól kaptak fizetést, a pénzek egyes esetekben a júniusi európai parlamenti választásokra való választási kampányukat is fedezték.

A “Voice of Europe” mögött állítólag egy ukrán származású oroszbarát oligarcha, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátja, Viktor Medvecsuk áll. Medvecsuk arra használta a “Voice of Europe”-ot több uniós tagállamban, hogy “az európai parlamenti választásokon induló jelöltek közül kiválasztott személyeknek titkos pénzügyi támogatást nyújtson”, és Ukrajnával szembeni “propagandisztikus tevékenységeket támogassanak”.

Csehország felvette szankciós listájára a “Voice of Europe”-ot és annak feltételezett támogatóit.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...