fbpx

FRISS HÍREK

A harmadik hatalmi ágban dolgozók együtt kongatják a vészharangot

- Advertisement -

Már a harmadik év telhet el a bírák és bírósági dolgozók fizetésemelése nélkül, és a kormányzat a bírák esetében nem számol ezzel ebben az évben sem. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár azzal magyarázta mindezt, hogy nincs fedezet a béremelésre. Az egyik jelen levő bírósági vezető bírótársainak írt beszámolója szerint a folyosói beszélgetések során bővebb magyarázatot is adott erre: „a bíráknál nincs tömeges elvándorlás, ezért nem szükséges lépni”.

Az igazságügyi alkalmazottaknál (írnokok, jegyzőkönyvvezetők, fogalmazók, bírósági titkárok) viszont hiperakut a helyzet, így a kormány kénytelen lépni. Répássy szerint 8–10 milliárd forintot tudnak átcsoportosítani bérrendezésre, de ennek pontos módjáról még nincs döntés.

A bírói kar egy részét felháborította Répássy kijelentése, ami szerint milyen magasak a bírói fizetések: a járásbíróságokon 821 ezer forint a legalacsonyabb és 1,3 millió forint a legmagasabb bírói illetmény a vezetői pótlékok nélkül. Az államtitkár hozzátette, hogy az „Igazságügyi Minisztérium továbbra is támogatja az igazságügyi alkalmazottak bérfelzárkózását, és büszkék vagyunk arra, hogy 2019 decemberétől három lépésben, mintegy 60 százalékkal nőtt a bírák átlagos illetménye.”

A neve elhallgatását kérő törvényszéki bíró így fogalmazott:

„Nehéz indulatok nélkül megszólalni Répássy államtitkár válasza kapcsán. A 2019-től három lépcsőben történt illetményemelés az elmúlt tizenpár év elmaradt illetményemelésének kompenzálására sem volt elég… A bíróságok működése gyakorlatilag ellehetetlenült, ahogyan ezt már az Országos Bírósági Hivatal elnöke is többször jelezte.”

„Kifogáskeresés van folyamatosan, bármely béremeléssel kapcsolatos előterjesztésünk kapcsán az Igazságügyi Minisztérium részéről, és már két hónapja érdemi megbeszélést sem lehet folytatni velük, noha egységes álláspontot képvisel a bírói oldal minden résztvevője. Egyszerűen elzárkóznak” – ezt már Szabó Sándor, a Magyar Bírói Egyesület (Mabie) főtitkára mondta. Szerinte már a bíróságon szolgálatot teljesítő vagyonőröket is jobban megfizetik, mint a kezdő bírákat.

Hasonló cikkünk:  Megszületett az ítélet a Silver diszkónál történt gyilkosság ügyében

Az egymással sokszor szemben álló szervezetek is már együtt kongatják a vészharangot. Az Országos Bírói Tanács (OBT) február végi ülésén a Kúria elnöke, Varga Zs. András, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Senyei György, a Magyar Bírósági Egyesület vezetői, a Bírósági Dolgozók Szakszervezetének képviselői, az ügyvédi kamara elnöke és a legfőbb ügyész közjogi helyettese is egyöntetűen beszéltek a helyzet tarthatatlanságáról.

Az ülésen egyhangúlag fogadtak el egy javaslatot, amelyben kezdeményezik a jogalkotónál, hogy idén januártól visszamenőleges hatállyal 35 százalékkal emeljék meg az illetményalapot, jövő márciustól pedig a bruttó átlagkereset 150 százalékához kössék a bírói illetményalapot, hogy még egyszer ne fordulhasson elő ez a méltatlan helyzet.

A bírósági dolgozók esélyeit rontja, hogy mostanra teljesen elszállt a költségvetési hiány, spórolni kell.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...