fbpx

FRISS HÍREK

A kormány egy új programban ingatlanért kínál majd EU-s vízumot

- Advertisement -

Az Orbán-kormány évekkel ezelőtt a letelepedésikötvény-programmal kínált főleg kínai, orosz, de más délkelet-ázsiai vagy arab állampolgároknak schengeni vízumot. De ez nem csak magyar sajátosság, az EU-n belül a görög, spanyol, portugál, máltai program ismertebb, de vannak amerikai, dubaji, antiguai vagy dominikai programok is, amelyek részben letelepedési célzatúak, de vannak olyanok is, amelyekkel állampolgárság is jár. Ebbe a körbe akar ismét beszállni a magyar kormány.

Az új „vendégbefektetői” programmal kapcsolatban bőven vannak tisztázandó kérdések, így egyelőre csak pletykák vannak arról, hogy az új programban lesznek-e kiemelt haszonélvezők, mint egykoron a letelepedési kötvények kizárólagos területi jogosítványokkal felruházott ügynökei.

A letelepedésikötvény-programot is sok kritika érte, most ez leginkább úgy fogalmazható meg, hogy a magyar állam és az adófizetők közvetlenül nem nyernek sokat azzal, ha a kínai és más befektetők, akik könnyebben szeretnének az unióban mozogni és üzletelni, nagy értékben ingatlanalapok befektetési jegyeit, vagy közvetlenül ingatlanokat vásárolnak Magyarországon.

A 2013 és 2017 között érvényes letelepedési kötvényekről szinte minden információ el volt rejtve az állami honlapokon, az érdeklődő újságíróknak és a civil szervezeteknek úgy kellett kiperelniük a közérdekű adatokat az államtól. A programmal nagyjából 5 ezer kötvényes, vagyis nagyjából háromszor ennyi külföldi jutott tartózkodási vagy letelepedési engedélyhez. Ezzel nem járt állampolgárság, útlevél, szavazati jog, de a szabad mozgáshoz, tartózkodáshoz kiváló volt számukra a program, amivel döntően a kínaiak éltek.

A tavaly elfogadott új idegenrendészeti törvény úgy szabályozza a vendégbefektetői vízum fogalmát, hogy vendégbefektetői vízumot az a harmadik országbeli állampolgár kaphat, akinek beutazásához és tartózkodásához magyarországi befektetéseire tekintettel nemzetgazdasági érdek fűződik.

Az új programban az számít vendégbefektetőnek, aki

  • vagy vesz a Magyar Nemzeti Bank által nyilvántartásba vett ingatlanalap által kibocsátott befektetési jegyekből legalább 250 ezer euró összegben;
  • vagy legalább 500 ezer euró összegnek megfelelő értékű, Magyarország földrajzi területén található ingatant vásárol;
  • vagy legalább egymillió euró értékben, oktatási, tudományos kutatási, művészeti alkotótevékenység támogatása céljából pénzbeli adományt nyújt valamely közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézmény részére.

A törvény határozottan kimondja, hogy a vendégbefektetői tartózkodási engedély a birtokosát és a családtagjait feljogosítja a Magyarország területén történő tartózkodásra és arra, hogy jogszabály szerint önállóan üzleti tevékenységet folytasson, akár vállalkozzon, akár ő, vagy családtagjai korlátozás nélkül munkát vállalhassanak. A vendégbefektetői tartózkodási engedély érvényességi ideje legfeljebb tíz év, amely kizárólag ugyanezen célból legfeljebb tíz évvel meghosszabbítható.

Hasonló cikkünk:  A kormány lehetővé tenné, hogy az igazságügyi miniszter belenézhessen a belső ügyészségi ügyiratokba

Szakemberek szerint nemcsak Kína lehet a célpont, hanem bármely más délkelet-ázsiai vagy arab állam. Értékesítők szerint hiba lenne a programot csak kritizálni és érdemes várni, mert ameddig nincs még végleges végrehajtási utasítás, valójában mindenki találgat. Ugyanakkor a kritikusok szerint ha a kormány árulja az értékes magyar tartózkodást és az európai szabad mozgást adó lehetőséget, akkor ezért többet is kérhetne.

Mitől lehet vonzó a magyar program? A jelentkezőknek gyakorlatilag kezdetben elég egy bankszámlakivonattal igazolniuk, hogy van annyi pénzük, amennyi a jegy- vagy ingatlanvásárláshoz kell, és már erre kétéves beutazási vízumot kapnak, így lehetőségük lesz megtalálni a megfelelő alapot vagy ingatlant. Az ügyintézés is kifejezetten gyors, a szakszolgálatoknak például 15 napon belül kell átvilágítaniuk az aspiránst, mert most is van nemzetbiztonsági vizsgálat, ahogy volt a letelepedési kötvény esetében is. A vendégbefektetői tartózkodási engedély házastársnak, kiskorú és nagykorú gyereknek is jár.

A letelepedésikötvény-programnál a külföldi állampolgárok vagy Magyarország külföldi külképviseletein, vagy Magyarországon a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalhoz folyamodhattak tartózkodási, majd letelepedési kártyáért. Aki megfelelt az adminisztratív követelményeknek, az a következő 45 nap alatt ügynökcége révén lejegyezhet 6, egyenként 50 ezer eurós letelepedési államkötvényt. Öt év múlva a külföldi befektető 300 ezer eurót kapott vissza. Az állam diszkonttal, a 300 ezer eurós kötvényt 271 ezer euróért adta el, viszont a külföldinek becsléseink szerint akár 330 ezer euróba is belekerült a kötvénycsomag, mert az ügynökök jellemzően nem csak a diszkontot (29 ezer euró), de további felárat is elkértek, nagyjából 60 ezer eurót számoltak fel egy ügyfélnek.

Ráadásul, a külföldi programrésztvevők nem kapták meg a pénzük ellenében a magyar állampapírokat. Azokat a főleg adóparadicsomokban bejegyzett közvetítőcégek jegyezték le és tartották maguknál.

Hogy most ki mennyit fog az új programon kaszálni, még korai lenne megmondani, július 1-je előtt mindenesetre megjelenik majd még egy olyan végrehajtási rendelet, amely alapján többet lehet tudni arról, hogy ebben a nagy üzletben kik hogyan vehetnek részt. Feltételezhető, hogy amikor elindul a program, lesz egy lista azokról az ingatlanalapokról is, amelyek megfelelnek a törvényi feltételeknek, különben hogyan tájékozódhatna a külföldi kliens.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...