fbpx

FRISS HÍREK

A minisztérium abba is beleszólna, milyen könyvek legyenek, vagy ne legyenek egy kistelepülés könyvtárában

- Advertisement -

A készülő kulturális törvénytervezet, melynek célja az egységesítés, értelmében létrehoznák az úgynevezett Nemzeti Könyvkultúra Kuratóriumot, élén a miniszterrel, s a tagjait is a miniszter nevezné ki. A tanácsadó testületként működő szerv azt felügyelné, hogy „minőségi, értékalapú” könyvek kerüljenek minden ötezer fő alatti település könyvtáraiba, vagy ahogy az iromány nevezi, a helyi közösségi terekbe. A kuratórium pontos működéséről sokat még nem lehet tudni, a feladatleírást egy későbbi kormányrendelet szabályozza.

A kultúra területén készülő teljes centralizációs folyamat kapcsán, óhatatlan nem azt a szándékot feltételezni, hogy ezeken a településeken erősen megszűrjék azokat a könyveket, amik a kormányzati ideológiával kritikus hangot ütnek meg. A kuratórium adna ugyanis tanácsot a helyi gyűjtemények összeállításához – írja a telex.hu a birtokába került, de még nem nyilvános munkaanyag alapján, amelyből kiderül az is, hat csúcsintézmény szabályozná a legkisebb vidéki intézményektől a nagyobb városokig terjedő kulturális intézmények életét. A hazai kulturális szféra totális központosításáról szóló tervezet részleteit, amit Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztérium jegyez, először az Index írta meg.

Hasonló cikkünk:  Siposné a határontúli fiatalok kampánymunkájától tart, Nemcsik szerint ezzel beléjük rúgott

Ez a hat csúcsszerv a következő, amelyek gyakorlatilag átveszik az irányítást az ország kulturális intézményei fölött:

  • a városi múzeumok a Nemzeti Múzeumnak jelentenek;
  • a városi könyvtárak az Országos Széchényi Könyvtárnak;
  • a városi színházak a Nemzeti Színháznak;
  • a városi táncszervezetek a Nemzeti Táncszínháznak;
  • a városi komolyzenei szervezetek a Nemzeti Filmharmonikus Zenekarnak;
  • az alkotóművész szervezetek a Petőfi Kulturális Ügynökségnek.

A jogszabály elfogadása esetén a gyakorlatban mindez úgy néz ki, ha a Nemzeti Színház javítana valamit az egyik városi színház tervében, például a kecskeméti Katona József Színházéban, azt az intézménynek el kell fogadnia. Már ha továbbra is állami forrásokhoz szeretne jutna, ami egy városi színház esetében elengedhetetlen a fennmaradáshoz. Ezen felül az üzleti terveket, beszámolókat is minden évben február 15-ig kellene leadniuk az intézményeknek a csúcsszervek felé.

A témával még fogunk foglalkozni kecskeméti viszonylatban a KecsUP-on.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...