fbpx

FRISS HÍREK

A Mol úgy tűnik szót fogad, az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát

- Advertisement -

A Mol hétfő kora délután töltőállomás-hálózatán literenként 10 forinttal csökkentette üzemanyagai kútárát. Mivel a nagykereskedelmi árak hétfőn nem változtak, ez egyértelműen a kutak árrésének csökkentését jelenti. Ha a piacvezető lánc lépését az összes magyarországi kút követi, a Holtankoljak számadatai szerint literenként átlagosan 637 forintos benzin- és 623 forintos gázolajár várható.

Az elemzők ezt a lépést a mostani politikai hangulatban rendhagyónak és jelzésértékűnek tartják. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter „berendelte” a Mol és a nagy hálózatokat képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőit, ahol a szemükre vetette, hogy tavalyi ígéreteik ellenére a tarifák még mindig meghaladják a térségi átlagot.

A MÁSZ nem tartja alkalmasnak a KSH térségi átlagár-figyelőjét – amit Nagy Márton kérésére rendszeresen frissítenek – így előállt egy saját, térségi árkörképpel, ami alapján a magyarországi kút- és adómentesített árak sem haladják meg a térség átlagát. Jelezték azt is, hogy nem tettek olyan vállalást, hogy a megnövelt különadókat nem építik be a piaci tarifákba, azóta pedig literenként bruttó 41 forinttal nőtt a jövedéki adó.

Hasonló cikkünk:  Varga Mihálynak azonnal elő kell teremtenie több, mint 63 milliárd forintot

Nagy Márton ragaszkodik az álláspontjához, ami szerint ha a térségi átlaghoz mérten önként nem mérsékelik „profitjukat”, akkor az Orbán-kormány akár a 2021. november 15. és 2022. december 6-a között érvényes árstop újbóli bevezetését is mérlegelheti. Bár a döntést a kormány múlt szerdán két héttel elhalasztotta, a miniszter megismételte fenyegetését.

A tárcavezető által felhozott számadatok és összefüggések vitathatóak voltak, így az üzemanyag-kiskereskedők „profitját” még a költségeiket is tartalmazó árrésnél is többre becsülte. A 10 forintos árréscsökkenéssel ez az „ellenállás” látszik megtörni.

Gépész László, a kis töltőállomásokat képviselő Független Benzinkutak Szövetsége alelnöke szerint a 10 forintos árréscsökkentést minden kútnak követnie kell, amely nem szeretne ügyfeleket veszteni, ezzel viszont „nem az a Mol fog tönkremenni”, amely tavaly 568 milliárd forintos nettó profitot ért el, hanem azok a kis, tőkeszegény kutak, amelyek átlagos „haszna” eddig talán ha literenként 5 forint körüli összegre volt tehető.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Szerdán érkezik Magyar Péter Kecskemétre

Kedden és szerdán Bács-Kiskunban folytatja országjárását Magyar Péter. Kecskeméten szerda este 7-kor a Nulla kilométerkőnél mond majd beszédet a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...