fbpx

FRISS HÍREK

A Szövetség bizalma töretlen Vancsura irányában, akit hét évre ültetne le az ügyészség

- Advertisement -

Összesen 54 ember ellen emelt vádat az ügyészség februárban egy minisztériumokon átívelő korrupciós ügyben, amelyben Varga Mihály pénzügyminiszter tucatnyi korábbi beosztottja is szerepel. Vádlott Vancsura István ügyvéd is, aki a Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati képviselője és akit a júniusi választáson is indítanak.

2022-ben 150 ügyész és rendőr csapott le több tucat helyszínen elsősorban minisztériumi tisztviselőkre, aki ellen idén februárban emeltek vádat – számolt be róla a 24.hu. A minisztériumokon átívelő korrupciós ügyben, amelyben Varga Mihály pénzügyminiszter tucatnyi korábbi beosztottja is szerepel, letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség. Vannak közöttük osztályvezetők, főosztályvezető-helyettesek, egy főosztályvezető és egy volt helyettes államtitkár is.

A vádak szerint kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő EU-s támogatások elnyerésében működtek közre.

„Görögsali”, „Pumukli”, „Öreg” – a fővádlottak minisztériumi “tolvajnyelvet” találtak ki, hogy lehallgatásuk esetén a nyomozók ne tudják azonosítani őket, azonban mégis kiderült, kik ők. A korrupciós hálózat vezetője 10 évre börtönbe kerülhet, nála és családjánál százmilliós vagyont, BMW-t és Rolex karórát is lefoglaltak.

Az ügyészség szerint 108, EU-s forrásból finanszírozott pályázat, valamint további 8 hazai forrású pályázat érintett az ügyben. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, egy pénzügyminisztériumi referens jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki az uniós támogatások elnyerésére.

Összesen 54 ember ellen emeltek vádat februárban. A büntetőügy ötvenkettedrendű vádlottja dr. Vancsura István ügyvéd, aki az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati képviselője és akit a júniusi választáson is terveznek indítani. Őt a 24.hu szerint pénzmosással vádolja az ügyészség. A terhére rótt vádak szerint a bűnügy elsőrendű vádlottja – a korrupciós hálózatot létrehozó pénzügyminisztériumi referens – pénzének tisztára mosásában segédkezett, akivel már az 1990-es évek óta barátok voltak. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott a hozzátartozói részére két panellakást vásárolt a korrupcióval szerzett készpénzből, és ezek esetében Vancsurát bízta meg az adásvételi okiratok megszerkesztésével.

Az ügyészek szerint Vancsurának a lakásvásárlások esetében az a bűne, hogy nem ellenőrizte ügyvédként a vételár eredetét.

A vádak szerint Vancsura az elsőrendű vádlottal fennálló barátsága okán a fokozott ügyfél-átvilágításra vonatkozó kötelezettségét nem teljesítette, családtagjait nem nyilatkoztatta a készpénz forrásának igazolására.

Továbbá azzal vádolják, hogy ellenjegyzett egy olyan dokumentumot, amelynek segítségével az elsőrendű vádlott 180 millió forint korrupciós pénzt próbált elfedni. A vádirat alapján az elsőrendű vádlott tartott tőle, hogy a korrupcióból származó pénzét a hatóságok lefoglalják, ezért egy olyan dokumentumot készített, amely azt tartalmazta, hogy az egyébként széfben tárolt pénz a vidéken élő, korábban fogorvosként dolgozó – szintén megvádolt – édesanyjától származik, aki paraszolvenciaként kapta az összesen 180 millió forintot.

Hasonló cikkünk:  Bántalmazás miatt folyik vizsgálat a kitüntetett hokiedző ellen

Az ügyvéd-politikust mindezekért hét évre börtönbe küldené az ügyészség.

Vancsura István a 24.hu-nak elmondta, nem jegyezte ellen a dokumentumot, amivel az elsőrendű vádlott a 180 millió forint származását próbálta igazolni. Azt állítja, ez a vád egyszerűen nem igaz. Elmondta azt is, nem tudott arról, hogy régi ismerősének, az elsőrendű vádlottnak illegális jövedelme lenne. Az ügyfél-átvilágításra vonatkozó kötelezettség elmulasztásáról szólva pedig elmondta, csak magas kockázat esetén lett volna kötelessége jelenteni a pénzmosás gyanúját, ám nem tartotta kockázatosnak két panellakás megvásárlását családon belül.

Hozzátette, szerinte az ügyészség pontosan tudja, hogy Orbán Viktor ügyeivel és fideszes prominens személyekkel szembeni feljelentések készítésében ügyvédként aktívan közreműködik, amit most nem végezhet, mert nem gyakorolhatja hivatását a vádak okán. Szerinte koncepciós eljárásról van szó.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület csütörtökön közleményt adott ki az ügyben. Mint írják, a Szövetséget és a velük együttműködő ellenzéki pártokat Vancsura István önkormányzati képviselő és képviselőjelölt már az ügy korábbi szakaszában tájékoztatta – az általa koncepciósnak nevezett, hamis és jogellenes vád alapján – ellene indult büntető eljárásról.

– A magyar büntetőjog biztosítja az ártatlanság vélelmét és mi hiszünk abban, hogy dr. Vancsura István a hivatkozott ügyben ártatlan, így bizalmunk töretlen az irányában

– írta a Szövetség.

Vancsura István még a Momentum színeiben került a közgyűlésbe, a Szövetség frakciójába. Egy idő után saját párttársával, Bodrozsán Alexandrával nézeteltérésbe került, nyilvánosan támadta őt. A 2022-es országgyűlési választás előtt sajtótájékoztatón igyekezett bizonygatni, hogy Bodrozsán rossz jelölt. Kettejük ellentéte odáig fajult, hogy a Momentum felfüggesztette Vancsura tagságát, amire ő kilépett a pártból, és már azt is nyilvánosan bírálta. Vancsura bevédte Kecskemét fideszes polgármesterét, Szemereyné Pataki Klaudiát, amikor arról volt szó, hogy jogosan veszi-e fel polgármesteri fizetését és az egyetemi alapítványnál is tiszteletdíját egyszerre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...