fbpx

FRISS HÍREK

Az egyháztól kerüljön a városhoz a Szentháromság-szobor – indítványozza Király József

- Advertisement -

Az ellenzéki képviselő szerint a műemlék jelenlegi tulajdonosa, a katolikus egyház évek óta halogatja a szoborcsoport renoválását, ezért azt javasolja a közgyűlésnek, hogy a város vegye át tulajdonába és kezdje meg a felújítását egy széleskörű összefogás keretében.

„A Szentháromság oszlop felújítását haladéktalanul el kell kezdeni Kecskeméten! A legutóbbi ‘böjti’ szelek nagymértékben károsították a város egyik legrégebbi műemlékét. Mivel jelenlegi tulajdonosa, a katolikus egyház évek óta halogatja a renoválását, ezért az áprilisi közgyűlésen indítványozom, a város vegye át tulajdonába és kezdje meg a szoborcsoport felújítását egy széles összefogás keretében. Nem nézhetjük tétlenül, hogy hogyan megy tönkre ez a műemlékünk!” – posztolta közösségi oldalán még április 3-án Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője.

Indítványa valóban szerepel is az április 18-ai, csütörtöki képviselő-testületi ülés napirendi pontjai között. Megnéztük ezen a héten, és szobor mellett mi is láttunk pár leesett darabot.

Király József az indítványában egyrészt emlékeztet arra, hogy már három évvel ezelőtt felvetette a Szentháromság-szobor soron kívüli felújítását (erről annak idején a KecsUP is beszámolt). Akkor azt a választ kapta Szemereyné Pataki Klaudia polgármestertől, hogy a műemlék nem a város, hanem a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye tulajdonában van, az üzemeltetése és a fenntartása is.

„A felújításhoz maximum hozzá tudunk tehát járulni, hogyha a tulajdonos úgy dönt, hogy ezt elkezdi. (…) érsek úrral beszéltünk alpolgármester asszonnyal együtt. Érsek úr azt mondta, hogy most zajlik a rendháznak, utána pedig a templomnak a felújítása. Ha ezt befejezték, akkor ezt követően tudnak ebben elindulni. Megkereshetjük őket levélben is, de ezt a választ fogjuk kapni”válaszolta a 2021. júliusi közgyűlésen a polgármester, mikoris egyhangúlag azt a határozatot hozta a testület, hogy az önkormányzat hivatalosan keresse meg a főegyházmegyét a szobor felújításával kapcsolatban.

Hasonló cikkünk:  A hirdetőtáblák és a politikai reklámok is napirendre kerülnek a közgyűlésen

Hogy ez megtörtént-e, és mi lett a válasz, az nem ismert, de egy biztos, a műemlék renoválása azóta nem történt meg. Király József szerint rohamosan romlik az állapota, ennek volt a következménye, hogy az erős szél több helyen darabokat tört le belőle. Az ellenzéki képviselő most azt indítványozza, mivel nem történt előrelépés az ügyben, a közgyűlés kérje fel a polgármestert a műemlék és környezete város általi tulajdonba vételére a katolikus egyháztól.

A KecsUP kérdésére Király József kijelentette, szerinte a város hatékonyabban tudná a szobrot karbantartani, mint az egyház. Hozzátette, már kapott felajánlást egy szobrász-restaurátortól a műemlék szakszerű, felújítás előtti állapotfelmérésére.

A szörnyű pestisjárvány áldozatainak emlékére emelték

1739–1740-ben a fekete halálnak is nevezett pestisjárvány idején az akkor húszezer lakosú Kecskemét népességének közel egyharmada vesztette életét. A járvány majdnem 4 ezer katolikus áldozatának eltemetésére nyitották meg a Szentháromság-temetőt, majd 1742-ben a város egykori piacterén helyet kapott Szentháromság-szobor, amelyet fogadalmi emlékképpen állíttattak az életben maradtak. A barokk stílusú szobor Conti Lipót Antal kőfaragó mester alkotása.

1786-ban megrongálódott, több részletét újrafaragták, majd 1892-ben felújították és több szobrát is újrafaragták, ekkor készült a szobrot övező vasrács is. 1973-74-ben és 1996-ban is restaurálták.

2011-ben is úgy látták, hogy jelentős felújításra szorul, ekkor közadakozásra kérte a város lakóit az azóta elhunyt Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke, a város díszpolgára, Jeney Gábor plébános, Mák Kornél oktatási és kulturális ügyekért felelős alpolgármester, valamint Vörösmarty Attila tanácsnok, a belváros önkormányzati képviselője.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...