fbpx

FRISS HÍREK

Az EP megszavazta a javaslatot, hogy a Magyarországnak járó pénzeket ismét blokkolják

- Advertisement -

Elfogadták az Európai Parlamentben a magyarországi jogállam helyzetéről szóló állásfoglalást 399 igen, 117 nem szavazattal. Ez nem bír kötelező erővel, csak politikai jelentősége van. A hetes cikk szerinti eljárás folytatásaként elfogadott állásfoglalás szerint riasztó a magyarországi helyzet, bár bizonyos területeken van javulás, máshol pedig rosszabb a helyzet.

Például az igazságügy területén súlyosak a hiányosságok a reform ellenére. Politikailag beavatkoznak az ügyészek munkájába és nyomást gyakorolnak a bírói tanács tagjaira is. Ezt azért is említik, mert a reform teljesítése után szabadította fel a bizottság Magyarország számára a fejlesztési pénzek nagy részét. Ezután az Európai Parlament pert indított, mert szerintük ez a felszabadítás nem volt megfelelő.

Az állásfoglalás elítéli a szuverenitási törvényt, és üdvözli az emiatt indított kötelezettségszegési eljárást. Azt is megfogalmazták, hogy kétséges képes lesz-e Magyarország a soros elnökség teljesítésére, és beleköt a tanácsban sűrűn látott magyar vétókba. Arra kérik a bizottságot, találjanak megoldást, hogy a végfelhasználókhoz eljussanak az uniós források, akár a magyar kormányt megkerülve.

Hasonló cikkünk:  Orbán már nagyon várja, hogy újra Donald Trump legyen az amerikai elnök

A baloldali képviselőcsoport egyik tagja, valamint Donáth Anna, a Momentum képviselője módosítókat is benyújtottak a szöveghez, amelyeket mind elfogadtak. Arra kérik a bizottságot, hogy újra blokkolják a kohéziós pénzek kifizetését Varga Judit hangfelvétele miatt, valamint hogy az Európai Bíróság azonnali hatállyal függessze fel a szuverenitási törvényt. Arra is kérik a bizottságot, tegyen többet, hogy a magyar kormány csatlakozzon az Európai ügyészséghez.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...