fbpx

FRISS HÍREK

Ezernyi református hívő nevében is nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását

- Advertisement -

Nyílt levél jelent meg a Szemlélek magazinban, amely az április 24-én kezdődő református zsinat résztvevőihez szól. A Balog Zoltán kapcsán közölt véleménye miatt kirúgott református kántor és hívő társai többek között azt írják:

„Balog püspök cselekedete révén az egyház avatkozott az állam működésébe, amikor püspökként és zsinati elnökként járta ki K. Endre kegyelmét. Így viszont milyen alapon várhatja el azt az egyház, hogy az állam ne avatkozzon be az egyház működésébe? Balog püspök ténykedése az állam és egyház közötti egészségtelen, oda-vissza való beavatkozás és összefonódás megtestesülése.”

A levél írói szerint Balog Zoltán püspök egy személyben testesíti meg az egyház politikai kiszolgáltatottságát, és mindennap szégyenkeznek, amiért az egyház tagjai. A nyílt levél az egyházi vezetőknek is szól:

„Minden jel arra mutat, hogy jelenleg az egyház semmit sem tanult a történtekből és Balog egy látszólagos taktikai visszalépés után szégyenszemre egyházunk mindenható vezetője marad. Az új zsinati elnök Balog püspök nyilatkozata szerint eddigi helyettese, Pásztor Dániel lett volna. A legújabb tervek szerint viszont már Steinbach dunántúli püspökről hallani a Zsinat lelkészi elnökeként. A lényeg, hogy Fekete Károly, a legnagyobb és legtekintélyesebb, a Tiszántúli püspökség vezetője ne juthasson pozícióhoz, hiszen kritizálta Balog püspököt. A rémült zsinati tagok pedig a partvonalról figyelik, hogyan szabják meg fejük felett előre, miként kell szavazni. Biztos, hogy a zsinati tagoknak kell viselni mások döntéséért a felelősséget?”

Továbbra is mindenki úgy táncol, ahogy Balog püspök fütyül, miközben teljes a káosz – írják a levélben. Hozzátették: „magatartásával rossz hírét keltette az egyháznak, viszálykodást, közössége megosztottságát eredményezte, magatartása megbotránkoztatást váltott ki. Ezért eljárást kezdeményezünk a Zsinati Bíróságnál Balog püspökkel szemben és követeljük leváltását.”

A levél aláírói között van a korábbi tököli kántor, Vargha Anikó, akitől megváltak február végén egy presbiteri ülésen, miután a Facebookon kritizálta Balogot.

Hasonló cikkünk:  Okok, tünetek és kezelési lehetőségek hátfájás esetén

130 református lelkész, presbiter és egyháztag értelmiségi, valamint petíciózó hívek sokasága szólította már fel lemondásra Balogot, aki püspöki pozíciójáról nem mondott le. Az ügyre rálátó források szerint erőteljesen lobbizik is saját maga érdekében.

Múlt hét pénteken a zsinati bíróságon is feljelentették. Voltak, akik kiléptek az egyházból azért, mert püspök maradt, legalább két lelkész pedig nem veszi fel a fizetése egy részét, amíg le nem mond. A gazdagréti lelkész a szószéken prédikálta ki, hogy le kellene mondania.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...