fbpx

FRISS HÍREK

Feszültségek terhelik a KTE tavaszát, lesz-e szép finis a bajnokságban?

- Advertisement -

A csapat kiesett a kupából a másodosztályú ellenféllel szemben, a mester fia fegyelmi vétséget követett el az edzésen, az ultrák továbbra is a távolmaradásukkal tüntetnek a hazai meccseken – mondhatni, nem indult kedvező előjelekkel a KTE Puskás Akadémia elleni párharca. Aztán a lefújás után, a kilencedik helyre visszazuhanva még pocsékabb lett a kedve minden lila-fehér szurkolónak és azt találgatják, tulajdonképpen most mi a csoda történik szeretett klubjukkal, mert hogy nincs minden rendben, az biztos. De egy szép bajnoki finis sok mindenért kárpótolhat mindenkit.

Az előző bajnokságban, a 27. fordulóban – 2023 áprilisában – a Zalaegerszeget fogadta a KTE, és Szabó István csapata egy laza 3:0-lal küldte haza a kék-fehéreket.
Akkor ez volt a kezdőcsapat: Varga B. – Nagy K., Szabó A., Vágó, Belényesi, Zeke – Szuhodovszki, Nikitscher, Banó-Szabó – Horváth K., Tóth B.

Aktuális bajnokság, ismét 27. forduló. Múlt vasárnap Puskás Akadémia ellen is biztatóan alakult a mérkőzés, Pálinkás vezetést szerzett a KTE-nek, aztán rémálom lett a vége a hazaiaknak, fordítottak a felcsútiak. A kecskeméti kezdőben ezúttal ez a tizenegy játékos kapott helyet: Varga B. – Nagy O., Szabó A., Belényesi, Katona L., Leoni – Vágó, Derekas, Helmich – Horváth K., Pálinkás.

Hat poszton változott tehát az egy évvel ezelőttihez képest a csapat – ez elsőre soknak tűnhet, de azért a futballban ma már megszokott egy ilyen kicserélődés. A kérdés mindig az, hogy az újonnan bekerülők megfelelően pótolják-e a hiányzókat, távozókat, és hogy kialakul-e a megfelelő összhang. A hazai drukkereknek ezen a téren mostanában lehettek hiányérzetei, gyakran visszasírják a korábbi kombinatív, ötletes játékot, amely a Nyíregyháza elleni kupabúcsú során sem volt tettenérhető.

Pálinkás Gergő a kezdőben kapott helyet, meghálálta a bizalmat / Fotó: KTE Facebook-oldala

És bizony többek véleménye szerint a lelkesedés, a küzdőszellem sem volt a régi, a megszokott. Szabó István viszont etéren megvédte tanítványait, a meccset követő nyilatkozatában azt mondta: a döntetlent igazságosabbnak érezte volna, mert sokat dolgoztak, hogy legalább egy pontot szerezzenek. „A találkozó után vigasztaltam is a srácokat, és a vereség ellenére járt nekik a dicséret, mert mindent megtettek a pályán” – hangsúlyozta.

A győzelem elszalasztása azért is különösen fájó a KTE szimpatizánsainak, mert a mezőny legrosszabb formájában lévő együttese énekelte ki a sajtot a kecskemétiek szájából. A Puskás Akadémia ugyanis a 22−26. fordulóban mindössze három pontot gyűjtött, ebben a szakaszban az NB I-ben egyedüliként nem nyertek mérkőzést.

A számok mindig beszédesek

  • Tavaly az egész idényben csak 6 alkalommal kapott ki a KTE, a legnehezebben verhető csapat volt, a mostani bajnokságban ellenben már 13 vereségnél járnak a lila-fehérek.
  • Az előző bajnokságban összesen 32 gólt kaptak, az aktuálisban már 42-t.

Forrás: eredmenyek.com

  • A gólkülönbség tavaly plusz 16 volt a végén, most mínusz 4.
  • Hazai környezetben ezúttal is jó a Kecskemét, az otthon játszott meccsek alapján készült tabellán a negyedik, viszont az idegenbeli mérkőzéseket tekintve az utolsó előtti.
  • Szerzett pontok: az előző bajnokságban 57 jött össze, most még csak 34-nél jár a KTE.

A PAFC elleni vereséggel visszacsúszott a KTE a 9. helyre, az Újpestet gólkülönbséggel előzik meg. Ilyen hátul nagyon rég szerepelt a tabellán a Kecskemét. A bentmaradás így is biztosnak tűnik, hiszen 13 pont az előny a Kisvárda, 14 a Mezőkövesd előtt, és egy jó hajrával még a középmezőnyhöz is fel lehet zárkózni, hiszen kis pontkülönbségek vannak a csapatok között.

De azért pár hete még ennél szebbnek tűntek a kilátások – igaz, a klubvezetés és a vezetőedző által az ősszel és a tavaszi szezon kezdetekor megfogalmazott elsődleges elvárás az NB I-es tagság megőrzése volt, ezt pedig – már nagy biztonsággal kijelenthető – teljesíti a gárda.

Nagy Olivér szépen ment el a jobbszélen és adott gólpasszt a Puskás Akadémia elleni meccsen / Fotó: KTE Facebook-oldala

A szurkolóknak reményt adhat, hogy ebben a bajnokságban, ősszel már volt komoly gödörben a csapat, négy egymást követő vereséggel (amikor 458 percig akciógólt sem sikerült szerezni). Ebből a hullámvölgyből aztán szépen kimászott a KTE, igaz, akkor még itt volt például Szalai Gábor és Szuhodovszki Soma. A feladat most is adott, kérdés, mennyire tudja felrázni a srácokat Szabó István.

„Butaság” az edzésen, veszekedés a meccsen

A PAFC elleni meccset nézve az is szöget üthetett a nézők fejébe, vajon milyen lehet a hangulat a csapaton belül, az öltözőben. Óvatosan úgy fogalmazhatunk: biztosan volt már jobb is. Persze erre mi csak külső jelekből következtethetünk.

Mint azt valószínűleg minden KTE-szimpatizáns tudja, a vezetőedző fia, Banó-Szabó Bence fegyelmi vétsége miatt nem lehetett a keretben, egy edzésen elkövetett, nem részletezett „butaság” miatt kapta a büntetést. Dicséretes, ahogy Szabó István ebben az ügyben kommunikál: nyilván nehezére eshet a fiával kapcsolatban egy ilyen üggyel foglalkoznia, nyilatkoznia, de állta a sarat, és elmondta, hogy mint edző természetesen nem tehet kivételt.

„Csaknem harminc éve vagyok edző, ilyen konfliktus egymás közötti játék során szinte minden évben előfordul. A sérülése óta talán nem játszik úgy, ahogyan igazán szeretne, talán ettől volt feszültebb” – mondta a mester fiáról a Nemzeti Sportnak.

Szabó István / KTE Facebook-oldala

Ha olyan jellegű volt az eset, akkor nem maradhat következmények nélkül a konfliktus, már csak a csapategység megőrzése érdekében sem. Az viszont biztos, hogy Banó-Szabó hiányzott a pályáról, vele kreatívabb, gólveszélyesebb a támadójáték.

Azt is sok szurkoló észrevehette vasárnap, hogy már 1:2-es állásnál, egy rossz passz után Horváth Krisztofer nagyon leszidta egyik csapattársát. Nyilván a vesztett helyzet okozta görcsösség, elégedetlenség és düh adta ki ezt a reakciót, a csatárban talán az átlagosnál is sokkal jobban dolgozik a győzni akarás, ami egyáltalán nem baj. De az ilyen gesztusok sem voltak eddig jellemzőek a KTE-re, szóval valamilyen szinten jelezhetik a játékosokban lévő feszültséget, frusztrációt, amelyet a győztes állásról bekövetkezett újabb vereség csak fokozhatott.

És hogy milyen a hangulat a lelátón?

Erre a kérdésre is elsüthetjük, hogy volt már jobb, sokkal jobb. Most kissé távolinak tűnik a tavalyi fociláz, a nagy vonulás a főtérről a stadionig.

Hasonló cikkünk:  Új út oldaná meg, hogy a homokbánya teherautó-forgalma elkerülje a katonatelepi utcákat

Nincs nagy szurkolás, amit sok gyermek hiányol. Vasárnap egyszer-kétszer felharsant a két oldal közti felelgetés, de körülbelül ennyi. A második felcsúti gól után döbbenet és lemondás lett úrrá, egyesek kritizálták a szerintük lélektelen játékot, a végén pedig volt egy kis orbánozás is a Puskás miatt. Persze voltak olyan szurkolók is, akiknek a vereség szegte kedvét, és mentek pacsizni, fotózkodni – dicséretes hozzáállás.

Pedig az égbolt is lila volt, mégse a KTE-re sütött a nap múlt vasárnap / Fotó: KTE Facebook-oldala

Azért jelzi a lelátói lelkesedés hiányát, hogy most egy tíz év körüli kisfiú – aki úgy tudjuk, a KTE utánpótlásában játszik – vezényelte az alkalmi B-közepet: egyik kezével dobolt, a másik kezében pedig egy szócsőn keresztül énekelte azt a rigmust, amit az ultrák szoktak.

Mi a helyzet az ultrákkal?

Csakhogy az ultrák már nagyon régóta nem járnak meccsre. Számukat mi olyan 50-60 főre tesszük, és hozzájuk szoktak társulni a fiatalok és a szintén törzsszurkolókból álló csoportok, az I. Pálinka Hadtest és a Régimódi Urak. Nem nagy létszám ez, de jelenlétük, „hangbeli teljesítményük” hiánya azért nagyon érződik a lelátón, hiszen hiába van kint 3-4000 fős nézőközönség a stadionban, kevesen buzdítják elejétől a végéig a csapatot.

Pontosítsunk gyorsan: az idegenbeli mérkőzésekre elutaznak az ultrák, ami szintén nagyon fontos. De a Széktói Stadionból eltűntek a tavaszra. Hogy miért, azt sokan nem tudják. Mi több forrásból úgy értesültünk, hogy alapvetően a február 4-én, a Mezőkövesd ellen idegenben aratott 3:0-s győzelmet követően a klub által kiadott közlemény miatt. Ez volt az:

„Sajnálatos eseményekre is sor került mezőkövesdi sikerünk alkalmával, szurkolóink egy csoportja ugyanis olyan rigmusokat skandált, melyek komoly pénzbüntetést vonnak maguk után. (…)

Az őszi szezon során a soroksári kupameccsen, illetve a szezonzáró Debrecen elleni bajnokin is történtek viszont sajnos már olyan események, amik figyelmeztetést vontak maguk után. Ezt követte most a mezőkövesdi incidens, melyet követően súlyos anyagi büntetésre számíthatunk már az erkölcsi károk mellett.

Szükségünk van a támogatásra a lelátóról, hiszen együtt erősebbek vagyunk, de a tavaszi szezonban is kizárólag a csapatot buzdítva, hogy közösen haladhassunk céljaink elérése felé!”

Úgy tudjuk, Mezőkövesden a téli szünetben Paksra távozó Tóth Barnát szidták a kecskeméti szurkolók, Soroksáron pedig némi „pirózás”, füstgyertyázás volt. Ezek miatt érték szankciók az MLSZ részéről a klubot, amelynek reakciója a közlemény kiadása volt – ez a lépés viszont az ultráknak esett rosszul (más megközelítésben megsértődtek – mi ebben a kérdésben nem foglalunk állást).

A Kecskemétnek sok örömöt szerző Tóth Barnával egyébként egy héttel később – éppen Pakson – a kecskeméti szurkolók egy része barátságosan beszélgetett és fotózkodott, szóval akkor úgy tűnt, helyreállt a béke.

Tóth Barna és a kecskeméti szurkolók találkozása Pakson / Fotó: KecsUP

Természetesen szerettük volna tisztábban látni a kialakult helyzetet, ezért írtunk az Ultras Kecskemétnek (valamint több, a csoporthoz tudomásunk szerint tartozó szurkolónak) és kértük, hogy mondják el, ők hogy látják az ügyet, mi a véleményük. Először küldtek is válaszokat, de amikor rákérdeztünk még pár dologra, visszavonták a nyilatkozatukat és közölték, hogy vegyük tárgytalannak. Ezt mi nagyon sajnáljuk – jeleztük, azért érdeklődünk, hogy minél alaposabban be tudjuk mutatni a témát -, de kérésüket tiszteletben tartva nem közöljük a válaszokat. Így viszont az a tervünk is értelmét vesztette, hogy a klubtól reagálást kérjünk az ultrák – annyit elárulhatunk, meglehetősen kritikus – észrevételeire (amelyek egyébként nemcsak a kiadott közleményhez kapcsolódtak).

A kecskeméti „B-közép” a Fradi elleni, 2023. májusi meccsen a Széktói Stadionban / Fotó: Hraskó István

Beszéltünk más, nem a B-középhez tartozó szurkolókkal is. A jólértesültek szerint a gondok már jóval régebbről eredeztethetők, például a tavaly júliusi Konferencia-liga selejtezőtől, amikor – mint arról beszámoltunk – nemcsak a pályán került sor párharcra, hanem a lefújást követően is, mégpedig a hazai szurkolók egy kisebb csoportja és a mérkőzést biztosító biztonsági őrök között (a meccs után két szurkolót szállítottak kórházba, ők könnyebben sérültek).

Az „átlagos” szurkolók szinte mindegyike kijelentette, hogy nagyon sajnálja, hogy a leghangosabb, legelkötelezettebb szimpatizánsok a Széktóiból való távolmaradásukkal tüntetnek, hiányolja őket, hiszen szükség lenne a biztatásukra, a rigmusokra, a zászlókra. Volt, aki megértően viszonyult az ultrákhoz és a klubot hibáztatta, más szerint viszont már túlreagálják a dolgot, kicsinyesen, sértődötten viselkednek, hiszen ha igazán fontos lenne nekik a csapat, akkor nem büntetnék a játékosokat. Az ultráknak egyesek azt rótták fel kritikaként, hogy esetenként tiszteletlenül szóltak az idősekhez, nőkhöz vagy családos apákhoz. Ugyanakkor elismeréssel beszéltek arról, hogy amíg az ultrák kijártak a hazai meccsekre, nagyon jó hangulatot teremtettek, jelenleg pedig idővel-pénzzel nem törődve idegenbe rendszeresen elkísérik a csapatot, és példamutatóan végigszurkolják a kilencven percet.

Kecskeméti szurkolók Pakson / Fotó: KTE Facebook-oldala

„Ha van is nézetkülönbség a klub és a tábor között – ilyen előfordul máshol is -, akkor is legalább a második félidőben teljes odaadással kellene buzdítani a srácokat itthon is. Sztrájkoló táborok ezt általában úgy fejezik ki, hogy vagy a drapériájukat fordítják meg, vagy nem teszik ki, vagy egy kiírással üzennek a klubvezetésnek, és néma csendben állnak. Az is egy megoldás lenne, ha nem mennének be az első 45 percben a helyükre, de a második félidőben mindent beleadva űznék-hajtanák a csapatot” – mondta egy szintén évtizedek óta elkötelezett KTE-szurkoló.

Hogy a hátralévő három hazai meccsre megváltozik-e a helyzet, és az ultrák visszatérnek-e a Széktóiba, arra kevés az esély. Egy biztos: nyilván a klubnak és az egész szurkolótábornak jót tenne, ha rendeződnének a problémák – hogy a következő bajnokság már tiszta lappal kezdődjön el. Ehhez viszont mindkét fél részéről kellenek lépések és gesztusok. Érdemes lenne őket megtenni, hiszen a cél közös: a KTE sikere.

Gólöröm a Puskás Akadémia ellen: ezt minél többször szeretnék látni a csapat szurkolói / Fotó: KTE Facebook-oldala

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...