fbpx

FRISS HÍREK

Kisöpörte az éjjeli eső a szaharai homokot – mégis mit keres itt Kecskeméten?

- Advertisement -

A légszennyezés mértéke még kora reggel is veszélyes értéket mutatott Kecskeméten, amit napok óta a szaharai por okozott. És hiába festette színesre a napkeltéket és naplementéket, a távoli sivatagból annyira sok homok érkezett a Kárpát-medencébe, hogy sok helyen már veszélyesen magas szintet ért el. A levegőminőség mostantól és a következő napokon már kedvezően alakul.

 

Forrás: legszennyezettseg.met.hu

A húsvéthétfő nem csak az év eddigi legmelegebb napja volt – 2024 első hőségnapján a Duna-Tisza közén akadt olyan település, ahol 30 fokot mutatott a hőmérő –, de a legporosabb is. A változékony – gyakran szeles, helyenként záporokkal tarkított – időnek köszönhetően a levegőminőség kedvezően alakul a következő napokon, és a hét további részében kedvezően alakul – írja a legszennyezettseg.met.hu.

Növekednek a szaharai porbetörések

Szaharai porbetörésre volt már példa az elmúlt években, és több kutatás is arra mutat rá, hogy az ilyen időjárási viszonyok meredek növekedésével kell számolnunk. Az aggasztó ebben az – állapították meg a Földközi-tenger nyugati és az euro-atlanti térséget kutató spanyol tudósok –, hogy olyan időszakban is megfigyelhető a szaharai homok betörése, amiket korábban soha nem jegyeztek fel. Hagyományosan a tél az az évszak, amikor a porszállítás intenzitása a legalacsonyabb Európa és a Földközi-tenger irányába Afrika felől, ehelyett már ebben az időszakban is tapasztaltak homokviharokat – olvasható a Meteorológiai Világszervezet eredeti cikkének rövid összefoglalója a legszennyezettseg.met.hu portálon.

Hasonló cikkünk:  „Nem a gyerekeknél van a probléma forrása, de a megoldás igen”

Nem az alkalmankénti porbetörések jelentik a kihívást, ezt természetes folyamatnak is felfoghatjuk, hanem ezek száma, és az intenzitásuk növekedése. Az elmúlt mintegy negyven évben több mint 260 szaharai porviharos eseményt azonosítottak a Kárpát-medencében, és ebből egyre többet az elmúlt évtizedben – hívta fel a figyelmet a telex.hu-n publikált cikkében a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Dr. Varga György – a spanyol kollégáihoz hasonlóan- arról írt, hogy míg a Közép-Európát érintő porviharos események jellemzően tavaszi-nyári szezonális eloszlással rendelkeztek, addig az elmúlt években egyre több alkalommal figyelhettünk meg őszvégi-téli, jelentős porkimosódással együtt járó epizódot.

Kihívás Kecskeméten a szállópor  

A légszennyezés növekedése komoly problémát jelent Kecskeméten, amit több kibocsátó tényező befolyásol. A negatív környezeti változások hatását fokozhatja a légszennyezés növekedése, amely természetes, például talajerózió és szállópor forrásából is származhat, de ugyanígy a drasztikusan megemelkedett közlekedés és az elmaradott lakossági fűtés is okozza. Megtapasztaltuk az átlagos szélsebesség erősödését az elmúlt időszakban, a növekvő párolgást, és a zöldfelületek csökkenését is, melyek mind fokozzák a természetes eredetű szálló por további mennyiségét.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...