fbpx

FRISS HÍREK

Különben dühbe jövünk – ultimátum az üzemanyag-forgalmazóknak és kereskedőknek

- Advertisement -

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtónyilatkozatában közölte, hogy a kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat és kereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz – különben kemény eszközökkel beavatkoznak. Ez vélhetően a hatósági árat jelenti, bár a lehetséges lépésekről nem adott bővebb információt.

A miniszter hozzátette, mindez azt jelenti, hogy főként két üzemanyagár esetén – a 95-ös benzin és a gázolaj – esetében kell érvényre juttatni azt, hogy az áraknak vissza kell térniük a régiós átlaghoz.

Az objektív módon meghatározott régiós átlagot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számolja ki, amit minden pénteken fél kilenckor közöl. Ez az a referenciaérték, ahol szeretné a kormány látni az üzemanyagárakat – jelentette ki Nagy Márton.

Múlt hét pénteken már sor került az első ilyen publikálásra, és már látható, hogy az iparági szereplők ehhez alkalmazkodtak, így a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (MOL) is a héten több lépésben csökkentette az üzemanyagárakat. Eszerint a gázolaj ára péntektől 633 forint, a benzin ára pedig 647 forintra csökken.

Hasonló cikkünk:  Júniusban indul az otthonfelújítási program, alapanyag van elég, szakember már kevésbé

A kormány szerint azonban ez még nem elég, hiszen az újonnan megállapított üzemanyagárak még mindig magasabbak, mint a régiós átlagszint – magyarázta a miniszter. Hozzátette, hogy a gázolaj esetén tíz, a benzin esetén pedig 27 forint az eltérés a régiós átlaghoz képest.

„Két hét múlva a kormány újra előveszi ezt a kérdéskört, megnézi az árak alakulását és kemény eszközökkel be fog avatkozni, hogyha az üzemanyag kereskedők ez alatt az időszak alatt nem térnek vissza még egyszer a régiós átlagárakhoz” – fogalmazott Nagy Márton.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...