fbpx

FRISS HÍREK

Pénzt nem kapnak, mégis kamu- és törpepártok sora jelent meg az EP-választás nyilvántartásában

- Advertisement -

Az EP-választás előtt nincs állami támogatás, ezért is érdekes, hogy a sok milliós kampánypénzekre trenírozott kamu- és törpepártokat rekordszámban jegyezte be a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Összesen 35 jelölő szervezetet vett nyilvántartásba az EP-választásra az NVI – soha korábban nem jelentkezett még ennyi szervezet az uniós voksolásra Magyarországon. Az ismert szereplők mellett tucatnyi olyan törpepárt is van az indulók között, amelyek nemigen reménykedhetnek abban, hogy akár mandátum közelébe juthatnak.

Ha pénzt nem kapnak, akkor a motivációkat is máshol kell keresni. Egy választási szakértő szerint a törpepártoknak, ha komolyan gondolják, akkor leginkább az önkormányzati választásokra érdemes most koncentrálniuk, mert mindig lehet egy-egy település, ahol pont az ő egy-két helyi emberük a legaktívabb, a legnépszerűbb jelölt.

Azt nem lehet mondani, hogy önhibájukon kívül kerültek nyilvántartásba, mert a jogszabály egyértelműen fogalmaz, ahogy a jelölő szervezetek nyilvántartásba vételére szolgáló hivatalos nyomtatvány is, amin az szerepel: A jelölő szervezet nyilvántartásba vétele minden olyan választásra kiterjed, amelyen a szervezet jelölő szervezetként indulhat – tehát, ha egy formáció pártként van bejegyezve, automatikusan felkerül az összes, június 9-én megrendezendő választás palettájára, így az EP-re kandidáló szervezetek közé is, függetlenül attól, hogy akar-e ott indulni.

A választási törvény vonatkozó paragrafusa szerint „ha több általános választást azonos napon kell megtartani, azokat egy eljárásban kell lebonyolítani.” Az NVI közlése szerint az egyaránt június 9-re kitűzött, a törvény által tehát együtt szabályozott európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásokat közös eljárásban tartják, a közös eljárásnak pedig a jelölő szervezetek nyilvántartásba vétele is részét képezi.

Hasonló cikkünk:  Király József: Erősnek érzem magam ahhoz, hogy megnyerjem a választást

Arra viszont még nem volt példa Magyarországon, hogy egy napon rendezzék az EP- és az önkormányzati választásokat is, amelyek értelemszerűen egymástól független események, nem magától értetődő tehát, hogyha egy párt az utóbbin akar indulni, akkor az előbbire is bejegyezteti magát.

Visszatérve a motivációra, az jellemzően politikai lehet. Hatása az eredményre csak azoknak lesz, akik felkerülnek a szavazólapra, de ebből is tíz felett várható most. Óriási a felbolydulás most a választónépességben, különböző kutatások azt mutatják, hogy Magyar Péter és a Tisza Párt megjelenése önmagában is annyira megkavarta az erőviszonyokat, hogy a korábbiaknál sokkal kevésbé egyértelmű, kitől vehet el szavazatokat egy törpepárt.

Egy választási szakértő szerint „alighanem a pártrendszer mély válságát és ezáltal az új pártok belépésének kivételesen jó esélyét érzékeli most egy-két komolyabb új párt mellett néhány túlzott önbizalmú gittegylet is.”

Kamupártok azok, amelyek nem folytatnak érdemi politikai tevékenységet. Természetesen vannak olyan – e meghatározás szerint – nem kamupártok, amelyeknek sok politikusát szintén a köz- és magánpénzek megdézsmálásának a szándéka motiválja, de a kamu lényege nem a bűnözői hajlam, hanem hogy nyomokban sincs politikai tartalom vagy szándék – definiálta a fogalmat a szakértő.

Vannak olyan pártok is, amelyeknek alig egy tucat lájkolójuk van a Facebookon, ennek ellenére indulnak a választáson. Ilyenekből sincs épp hiány, és éppen ez indokolja azt, hogy ne csak a választási törvény hiányos ismeretével magyarázzuk, hogy ismét több tucat, lényegében senki által nem ismert formáció jegyeztette be magát egy választás előtt.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...