fbpx
17.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

Regionális tudományokkal foglalkozó kutatók tanácskoznak négy napon át Kecskeméten

- Advertisement -

A világ minden tájáról érkező regionális tudományokkal foglalkozó kutatók tanácskoznak április 8-tól, négy napon át Kecskeméten. Hosszú idő után ez lesz az első élő világkonferenciája a Nemzetközi Regionális Tudományi Társaságnak, legutoljára a marokkói Marrakech-ben tervezett konferenciát a koronavírus járvány miatt on-line kellett megtartani.

A kecskeméti konferencia az elmúlt másfél évtized gazdasági, társadalmi, politikai, környezeti válságainak fényében tervezi megvizsgálni, több mint 300 előadáson keresztül a fenntartható regionális gazdasági növekedés kérdéseit. A világ szinte minden szegletéből érkező kutatók többek között olyan kérdésekre keresik a választ, hogy van-e az egyes régióknak saját természetes növekedési pályájuk vagy nincs? Ha nincs, akkor mit tudunk az új fejlődési pályák jellemzőiről? Mindezt a különböző globális kihívások, mint a háborúk és a klímaváltozás körülményei között. Ezért sem pusztán filozófiai kérdés az, hogy szükség van-e az ember, a természet és a gazdaság közötti új kompromisszumra? Terítékre kerül a város-vidék kapcsolata, a migráció, az erőforráselosztás, a fenntartható városok, a mobilitás, a földhasználat, a környezetminőség, a szegénység, a szegregáció, és mindezek térbeli modellezése.

Hasonló cikkünk:  "Az emberek akkor fogják letenni az autót, ha valós alternatívát látnak" - egy 18 éves srác újragondolta Kecskemét közösségi közlekedését

Mind releváns kérdés kecskeméti szempontból is, mert rákérdezhetünk arra például, hogy milyen hatással van a helyi társadalomra és a környezetre a Kecskeméten zajló újraiparosítás folyamata? A globális piacokra gyártó, helyben működő autógyárak mellett mennyire versenyképes és fenntartható a helyi agrárium? Vagy milyen fejlődési pályát kell követni ahhoz Kecskeméten, hogy a mezőgazdaság regionálisan mérhető húzóágazatként szolgálja a város fejlődését?

A 2024. április 8. és 11. között sorra kerülő Regional Science Association International 14. Világkonferencia helyszíne a kecskeméti Neumann János Egyetem. A konferencia megrendezésének magyar szakmai partnere a Magyar Regionális Tudományi Társaság.

A találkozó célja, hogy összekapcsolja a regionális tudományok kutatásainak legfontosabb elemeit, valamint tudományos közös platformot biztosítson. A regionális tudomány elsősorban azt vizsgálja, hogy a társadalom területi egyenlőtlenségeit milyen tartós folyamatok formálják?

Számos érdekes előadás várható tehát a nemzetközi konferencián. Az esemény nyitott, annak a részletes programját ITT olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...