fbpx

FRISS HÍREK

Regionális tudományokkal foglalkozó kutatók tanácskoznak négy napon át Kecskeméten

- Advertisement -

A világ minden tájáról érkező regionális tudományokkal foglalkozó kutatók tanácskoznak április 8-tól, négy napon át Kecskeméten. Hosszú idő után ez lesz az első élő világkonferenciája a Nemzetközi Regionális Tudományi Társaságnak, legutoljára a marokkói Marrakech-ben tervezett konferenciát a koronavírus járvány miatt on-line kellett megtartani.

A kecskeméti konferencia az elmúlt másfél évtized gazdasági, társadalmi, politikai, környezeti válságainak fényében tervezi megvizsgálni, több mint 300 előadáson keresztül a fenntartható regionális gazdasági növekedés kérdéseit. A világ szinte minden szegletéből érkező kutatók többek között olyan kérdésekre keresik a választ, hogy van-e az egyes régióknak saját természetes növekedési pályájuk vagy nincs? Ha nincs, akkor mit tudunk az új fejlődési pályák jellemzőiről? Mindezt a különböző globális kihívások, mint a háborúk és a klímaváltozás körülményei között. Ezért sem pusztán filozófiai kérdés az, hogy szükség van-e az ember, a természet és a gazdaság közötti új kompromisszumra? Terítékre kerül a város-vidék kapcsolata, a migráció, az erőforráselosztás, a fenntartható városok, a mobilitás, a földhasználat, a környezetminőség, a szegénység, a szegregáció, és mindezek térbeli modellezése.

Hasonló cikkünk:  Vetőmagokat csereberéltek és kertészeti praktikákat tanultak Kecskeméten

Mind releváns kérdés kecskeméti szempontból is, mert rákérdezhetünk arra például, hogy milyen hatással van a helyi társadalomra és a környezetre a Kecskeméten zajló újraiparosítás folyamata? A globális piacokra gyártó, helyben működő autógyárak mellett mennyire versenyképes és fenntartható a helyi agrárium? Vagy milyen fejlődési pályát kell követni ahhoz Kecskeméten, hogy a mezőgazdaság regionálisan mérhető húzóágazatként szolgálja a város fejlődését?

A 2024. április 8. és 11. között sorra kerülő Regional Science Association International 14. Világkonferencia helyszíne a kecskeméti Neumann János Egyetem. A konferencia megrendezésének magyar szakmai partnere a Magyar Regionális Tudományi Társaság.

A találkozó célja, hogy összekapcsolja a regionális tudományok kutatásainak legfontosabb elemeit, valamint tudományos közös platformot biztosítson. A regionális tudomány elsősorban azt vizsgálja, hogy a társadalom területi egyenlőtlenségeit milyen tartós folyamatok formálják?

Számos érdekes előadás várható tehát a nemzetközi konferencián. Az esemény nyitott, annak a részletes programját ITT olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...