fbpx

FRISS HÍREK

Rendelet tiltaná a kecskeméti üzletek ablakain a reklámot, a főépítész szerint nincs szó fóliakommandóról

- Advertisement -

Vállalkozást népszerűsítő és terméket megjelenítő reklám nem helyezhető el az utcafrontra nyíló boltok ablakában, aszerint a rendelet értelmében, amiről csütörtökön fog dönteni a kecskeméti közgyűlés. A főépítész szerint „nincs szó fóliakommandóról”.

Ha a testület elfogadja a módosítást, akkor Kecskemét város településképének védelméről szóló önkormányzati szabály a következő ponttal egészül ki:

Épület nyílászáró üvegfelületére ragasztott, a vállalkozást népszerűsítő felirat és más grafikai megjelenítés az épületben folytatott tevékenységgel kapcsolatban sem alkalmazható.” 

– Ha szó szerint vesszük a leírtakat, és életbe lép a rendelet, akkor a műkörmösöknek, a trafikoknak, a nemzeti dohányboltoknak, a Félegyházi Pékségnek, az élelmiszerboltoknak, és minden üzlet- és bolt tulajdonosának, akiknek az ablakukban bármilyen reklámfelirat található, azokat el kell távolítaniuk – vetette fel Lejer Zoltán (Jobbik) ellenzéki képviselő, a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság keddi ülésén.

Nemzeti Dohánybolt Kecskeméten a belvárosban / Fotó: kecsup.huz

A képviselőre Öveges László főépítész reagált. Elmondta, hogy nem új keletű szabályról van szó, és nem, nem kell leszedniük a boltoknak a reklámokat, ahogy a szabálytalanul épült épületeket sem bontjuk el utólag, hiszen a polgárok zaklatása nem lehet cél. A rendelet a jogszabály-követőket segíti, ha a jövőben valaki felkeresi az önkormányzatot a bejelentési eljárásban. A cél az, hogy a kirakatokban kihelyezett reklámok a jó ízlést kövessék, azok igényesek legyenek – magyarázta Öveges László.

Főépítész: nincs szó fóliakommandóról

Bodrozsán Alexandra (Szövetség a Hírös Városért Egyesület) arra volt kíváncsi, számíthatnak-e szankcióra a boltosok, és erre volna-e elegendő erőforrása az önkormányzatnak? Öveges László a válaszában kifejtette, hogy az önkormányzat nem nyomozó hatóság, és arra nincs is kapacitása, hogy minden bolti reklámot ellenőrizzen, – és „nincs szó fóliakommandóról” sem. Ez segítség a főépítészi munkában, függetlenül attól, hogy ismerik vagy nem ismerik a szabályt. Ha viszont van egy állampolgári bejelentés – tette hozzá, akkor van lehetősége lépni az önkormányzatnak, és ha kell, akkor szankcióra is a szabályban foglaltak értelmében.

Hasonló cikkünk:  Siposné a határontúli fiatalok kampánymunkájától tart, Nemcsik szerint ezzel beléjük rúgott

– Ha valakik a rendeletre hivatkozva sorozatban jelentik majd be a trafikokat vagy az élelmiszerboltokat, mert nem tetszik az ablakukban lévő reklám, akkor mi lesz? – kérdezett vissza Lejer Zoltán. Hozzátette:

– Ez egy felesleges szabályozás, amit felülről ráerőszakolnak a településekre, mert, ha ez eddig is megjelent a törvényben, és ez alatt is nyíltak üzletek, amiknek az üvegfelületeit felmatricázták, akkor mindez életszerűtlen. Azért is, mert az elhangzottak szerint az önkormányzat sem fogja betartani a saját rendeletét.

Üzlet a Nagykőrösi utcában Kecskeméten / Fotó: kecsup.hu

A vita szavazásával zárult, ami arról szólt, hogy a jelenlévő bizottsági tagok a város településképének védelméről szóló önkormányzati rendelet módosítását a csütörtökön ülésező közgyűlés számára elfogadásra javasolja-e vagy sem. A két ellenzéki képviselő nemmel szavazott, a három kormánypárti bizottsági tag közül ketten igennel, a harmadikuk tartózkodott. A módosítás így nem kapott többséget.

Várhatóan a közgyűlésen is folytatódik a vita a településkép rendeletéről, ami – tesszük hozzá – nem szabályozza például azt, hogy miként orvosolhatók a belvárosban megtalálható, tátongó foghíjtelkek, vagy az ezeken elhelyezett városképet rontó feliratok. A testületi ülést nyomon követjük a KecsUP-on.

Parkolóként használt foghíjtelek Kecskemét belvárosában a Nagykőrösi utcában / Fotó: kecsup.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...