fbpx
15.8 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Szlovákiában egy javaslat szerint külföldi ügynöknek bélyegeznék azokat a szervezeteket, amik külföldről támogatást kapnak

- Advertisement -

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) javaslata szerint Szlovákiában annak a szervezetnek, ami évi 5000 eurónál nagyobb külföldi támogatásban részesül, a neve mellé kell írnia, hogy „organizácia so zahraničnou podporou” – „külföldi támogatással rendelkező szervezet”. A tervezetet várhatóan a Robert Fico vezette Smer és a Peter Pellegrini vezette Hlas is támogatni fogja, viszont több szlovákiai magyar politikus is tiltakozik ellene.

Robert Fico már tavaly novemberben beszélt egy „ügynöktörvényről”, ami „kimondja, hogy ha a Szlovákia területén működő civil szervezet külföldi finanszírozásban részesül, külföldi ügynök megjelölést kell viselnie”.

Mózes Szabolcs, a Magyar Szövetség elnökségi tagja Facebookon azt írta: „Sajnos lassan közeleg, amire a választások előtt figyelmeztettem Fico egyik hőbörgése kapcsán. Azzal fenyegetett, hogy »külföldi ügynök« bélyeget kapnak azok a szervezetek, amelyek külföldi támogatásban is részesülnek”. 

Szerinte az SNS tervezete legjobban a szlovákiai magyar szervezeteknek fájna, amiket megbélyegezne a szlovák állam. „Dankóék tervezete leginkább a magyar szervezeteket érintené, amelyek különböző magyarországi forrásokból kapnak támogatást kulturális, oktatási, egyházi, közösségépítő vagy egyéb tevékenységre. Mert a szlovák állam nem támogatja eléggé a magyar intézményrendszert.”

Hasonló törvényt Vlagyimir Putyin léptetett életbe Oroszországban még évekkel ezelőtt, hogy felszámolja a civil szférát és a független sajtót, amik megkapják a „külföldi ügynök” címként a külföldi támogatás miatt – írta a Paraméter.

Hasonló cikkünk:  Személyesen Szijjártó vitte el a NATO-ba a svéd ratifikációs okiratot

Az SNS javaslata már a következő, április 16-án kezdődő ülésén napirendre kerül.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...