fbpx

FRISS HÍREK

Több száz millióba kerül az adófizetőknek a volt államfők eltartása

- Advertisement -

Az Országgyűlés Hivatala adatai szerint több száz millió forint ment el az elmúlt négy évben Schmitt Pál és Áder János rendszeres juttatásaira – az adófizetők pénzéből. 2023-ban az áram- és gázfogyasztás, titkársági autó, internet, lakásbiztosítás, kertrendezés, közüzemi számlák, valamint két titkárság fenntartása összesen kb. 156 millióba került.

A visszavonuló köztársasági elnököknek életük végéig jár havi juttatás, megfelelő ingatlan használatának a joga, legfeljebb háromfős titkárság, autó, valamint egyéb költségtérítés is. 2020 eleje és 2023 vége között Schmitt Pál és Áder János titkárságainak fenntartására nagyjából 250 millió forintot költöttek.

Az adatokból az derült ki, hogy a két volt államfő ingatlanjai nem rezsivédettek, mert 2022 után mindkettejük esetében megugrott az állam által fizetett gáz- és áramfogyasztásuk. A törvény alapján nemcsak biztosítani kell egy „megfelelő” ingatlant, hanem annak költségeit is állni kell. Schmitt Pál esetében a 2022-es áram- és gázdíj 2,6 millió forintról 6,8 millió forintra emelkedett 2023-ban, míg Áder Jánoséknál 1,5 millióról 9,4 millió forintra.

Áder János egyébként a Kék Bolygó Alapítvány alapítójaként rendszeresen környezetvédelmi témákban szólal fel, ezért érdekes az esetében a jelentős energiaár emelkedés. Havi díja több, mint 780 ezer forint volt.

Az államtól kapott ingatlan átépítése 929 millió forintba került, így Áder kapott a villához szaunát, fitneszhelyiséget, mosókonyhát szennyesledobóval, két beállós gépjárműtárolót, személyfelvonót, valamint teraszt és tetőkertet is.

Hasonló cikkünk:  Végigmentünk a Három Határon, és nagyon nem bántuk meg

Schmitt Pál az ország gazdasági helyzetére hivatkozva lemondott az állam által biztosított ingatlanról, 2017-ben egy solymári villába költözött, amelyet még feleségével vásárolt közösen. A volt elnökök abban az esetben is igényelhetik, hogy az állam fizesse a fenntartási költségeket, ha saját ingatlanban laknak. A törvény azt is lehetővé teszi, hogy alkalmazzanak valakit, aki a lakás üzemeltetési feladatainak ellátásáért felel.

Az egyéb kiadásokra fordított összeg mindkét korábbi államfőnél sem volt elhanyagolható, Áder János esetében 2022-ben 10 milliót, egy évvel később pedig már 17 milliót fizettek ki. Schmitt Pálnál 2022-ben 3,7 millió forintot fizetett az állam ezekre, míg 2023-ban 13 millió forintot. A jogszabály alapján többek között ezeket fizeti az állam: titkársági gépjármű költségei, telefon, internet, televízió szolgáltatás, lakásra fordított közműdíjak és karbantartás, üzemeltetés, kertfenntartás, lakásbiztosítás, felújítás, eszközbeszerzés, egészségügyi szolgáltatási járulék.

Schmitt Pál és Áder János élete végéig jogosult havi juttatásra, amely megegyezik a mindenkori köztársasági elnöknek járó havi tiszteletdíj összegével. Ez tavaly még havi 4,6 millió forint volt, idén márciustól viszont már 5,2 millió forint.

Novák Katalin esetében annyi ismert, hogy lemondása óta egyelőre nem igényelt ingatlant, viszont háromfős titkárságot már igen.

via RTL

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...