fbpx

FRISS HÍREK

Zuhan a Fidesz támogatottsága a biztos pártválasztók körében, a Tisza Párt jelentősen erősödik

- Advertisement -

A Závecz közvélemény-kutató reprezentatív felmérése szerint a biztos pártválasztók körében év eleje óta több, mint tíz százalékot zuhant a Fidesz támogatottsága. A kegyelmi botrány lehet a politikai hangulatváltozás legfőbb oka, ami a megmaradt Fidesz-szavazók részvételi aktivitását is csökkentheti.

A zuhanás ellenére még mindig a Fidesz a legerősebb párt 25 százalékkal, ami kétmillió szimpatizánst jelent. A DK a második helyen áll, a választókorúak 13 százalékával, bő egymillió fővel. A Kétfarkú Kutyapárt, a Momentum és a Mi Hazánk 5-5 százalékos, ez mindegyik párt esetében négy-négyszázezer támogatót jelent.

A kutatás szerint az ellenzéki pártok többségéhez képest alacsonyabb a Fidesz táborának részvételi hajlandósága. A kormánypárt a biztosan elmenő és pártot választók körében csupán 34 százalékon, a DK ebben a körben 22, a Mi Hazánk és a Momentum 8-8, míg a Kutyapárt 6 százalékon áll.

Az év első két hónapjában még magasabb volt a Fidesz támogatottsága a teljes lakosság körében. A biztos pártválasztói körben korábban regisztrált 45 százalék helyett ebben a felmérésben 34 százalékon állnak, aminek a kutatók szerint a politikai hangulatváltozás a legfőbb oka.

Hasonló cikkünk:  Az Alaptörvény megkaphatja a tizenharmadik módosítását

Az EP-lista tekintetében Magyar Péter pártja jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11 százaléka, a biztos szavazók 14 százaléka voksolna rá. A teljes választói közönségen belül a Mi Hazánk EP-listája 6, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárté 5-5 százalékot kapna – a biztos elmenetelt ígérő pártválasztók körében mért 8, 7 és 5 százalékok április első felében mindegyik pártnál mandátumesélyt jelentenek.

A közvélemény-kutató szerint Magyar Péter nem a Fidesztől, hanem sokkal inkább az ellenzéki pártoktól vesz el szavazókat – a Momentum szavazóinak 37 százaléka, a Kétfarkú Kutyapárt támogatóinak 22 százaléka Magyar Péterhez vándorol. A többi ellenzéki párttól már csak viszonylag kevés szavazót visz el, táboruk 4-6 százalékát.

A kegyelmi ügy hatására elpártolt Fidesz-szavazók és az „egyéb pártot” választók közül nem zárható ki, hogy többen is Magyar Pétert támogatják, a Fidesz aktuális tábora viszont egyáltalán nem nyitott Magyar felé, mindössze 1 százalékuk ment át a pártjához.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...