fbpx

FRISS HÍREK

Apró mocsári teknős bébik lehetnek az utakon – figyelmeztet a Kiskunsági Nemzeti Park

- Advertisement -

Tavasszal is bukkanhatunk 20 forintos érme nagyságú, a tojásból frissen kikelt mocsári teknősökre, annak ellenére, hogy elvileg augusztus-szeptemberben bújnak ki a tojásból. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy a teknősöket ne vigyük haza a kerti tóba, és alapvetően megmenteni sem kell őket – de ha úton bukkanunk rájuk, azzal viszont segíthetünk nekik, ha elvisszük őket a legközelebbi természetes vízhez.

Hazánk egyetlen őshonos teknősfaja, a mocsári teknős az áprilisi párzást követően május végén-júniusban (vagy akár még júliusban is) rakja le a tojásait a víztől meglepően távol, több száz méterre. Tojásainak kiköltését a nap melegére bízza, ezért gyorsan felmelegedő, homokos helyet keres, amit gyakran csak az otthonát jelentő víztől távolabb, akár egy-két kilométerre talál. A kisteknősök nagy része augusztus-szeptemberben kel ki és azonnal a víz felé igyekeznek.

„Azonban ha nem elég forró a nyár, vagy hamar fordul hűvösre az idő szeptemberben, esetleg túl későn rakta le az anya a tojásokat, akkor a kicsik a tojásban vészelik át a telet és csak tavasszal bújnak ki, ha már kellően meleg az idő. Ezért fordulhat elő, hogy tavak, holtágak környékén most is bukkanhatunk aprócska páncélosra. Semmiképpen se vigyük haza a kerti tóba, mert védett faj! Alapvetően megmenteni sem kell, az ösztöne elviszi őt a vízhez” – áll a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság most megjelent felhívásában.

Hasonló cikkünk:  Dürgés és futás: újra Túzokünnepet rendeznek Bösztörpusztán

Azt is írják, hogy ha a teknősökre úton találunk rá, azzal viszont segíthetünk nekik, ha elvisszük őket a legközelebbi természetes vízhez. Mivel akkorák, mint egy 20 forintos érme, még gyalogosan is könnyen rájuk lehet taposni, ha nem vesszük észre.

A tiszaalpári Nagy-tó felé igyekvő kisteknősök / Fotó: Kiss Mónika, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A mocsári teknősök élete azonnal egy hosszú, veszélyes meneteléssel kezdődik, amely sokuk számára hamar véget is ér. Túlélési esélyeiket javíthatjuk, ha az úton történő gázolástól, eltaposástól megmenekítjük őket.

A mocsári teknős védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...