fbpx

FRISS HÍREK

Az elmúlt évhez képest tovább nőtt a műtétekre várók száma

- Advertisement -

A tavalyi 40 ezerről a jelenlegi állás szerint 47 071 főre nőtt azon betegek száma, akik az államilag finanszírozott egészségügyben várnak valamilyen műtéti beavatkozásra Magyarországon. Ezt az adatot a Magyar Kórházszövetség konferenciáján közölte Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) osztályvezetője.

Az eseményről az Economix számolt be, a cikkből kiderül még, hogy Pálosi további adatokkal is szolgált. Ezek szerint 2024 májusában a legtöbben (15,1 ezren) térdprotézisre várnak, hasonló nagyságrendben (13,7 ezer) beteg vár szürkehályog-műtétre, valamint 8,7 ezren csípőprotézisre.

Utána számolva 1,5 év a várakozási idő térdprotézisre, és átlagosan 50 nap a szürkehályog-műtétre. Utóbbinál jelentős eltérések vannak: van országrész, ahol két napon belül sorra kerül a beteg, máshol előfordul a 150 napos várakozás is.

Hasonló cikkünk:  A külföldön dolgozó magyarok többsége az Orbán-rendszer miatt vándorolt ki

Pálosi elismerte, hogy a magyar egészségügy jelentős humánerőforrás hiánnyal küzd, és a helyzeten tovább ront az orvosok lecsökkent motiváltsága, illetve a magánszektor elszívó hatása is.

A NEAK egy 2023-as felmérése szerint a vizsgált 10 kórházban 972 orvos végzett nagy ízületi protézis műtétet, de a műtétek 80 százalékát az orvosok negyede végezte. Volt olyan orvos, aki évente 1-6 műtétet végzett csupán a NEAK finanszírozott ellátásban.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...