Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Hivatalosan is visszalépett a jelöltségtől Vancsura István, a Szövetség jelöltje

- Advertisement -

Vancsura István kecskeméti önkormányzati képviselő és a Szövetség a Hírös Városért Egyesület-MSZP-DK-Párbeszéd-LMP képviselőjelöltje hivatalosan bejelentette, hogy a mai nappal visszalépett a 3. számú egyéni választókörzet jelöltségétől, kilépett a Szövetség közgyűlési frakciójából és az egyesületből is. Mindezt a Városháza aulájában közölte, miután leadta a visszalépő nyilatkozatát a helyi választási irodán.

A hír kora reggel óta ismert, amit a KecsUP írt meg. Döntésének a részleteit a képviselő a délben megtartott sajtótájékoztatóján fejtette ki.

Vancsura István – aki 2019-ben a Szövetség képviselőjeként listáról nyert mandátumot – felidézte: az öt évvel ezelőtti önkormányzati választást a kecskeméti ellenzék együttes erővel hajszál híján megnyerte, akkor a 14 választókörzetből hatban győzték le a Fidesz-KDNP jelöltjeit. Szerinte „ez egy óriási siker volt, aminek a kulcsa a konszenzusos döntés volt. Addig folytatták a pártok a tárgyalásokat, amíg megegyezés nem született, és félretették az egyéni önös vagy önkényes érdekeket, ambíciókat. Adott volt tehát itt Kecskeméten is a kötelező feladat: az ellenzéki egységet megtartani, sőt, civilek bevonásával ezt még inkább erősíteni.”

Vancsura elmondása alapján ez az ellenzéki együttműködés 2024-re azért nem történt meg, mert „a Demokratikus Koalíció tavaly tavasz óta folyamatosan húzta az időt annak a reményében, hogy a pártja egyre inkább erősödik, és minél jobb pozíciókat tudjon elérni az ellenzéki tárgyalásokon. Így se tavaszra, se nyárra, de még télre sem állt össze a közös csapat. A DK nem volt hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, mindenki gyakorlatilag a DK-ra várt. Már ekkor sejthető volt, hogy ebből így baj lesz”.

A korábban momentumos politikus, aki most a Szövetségből is kilépett, azt is a hibák közé sorolta, hogy a Szövetség a független civil elnökét, Kisházi Antóniát időközben leváltotta a DK és az MSZP segédletével, akinek a helyére a szocialista Brúszel Lászlót választották, és mindehhez az LMP is asszisztált. Hiába merült fel több stratégia is, például az, hogy csak civileket kellene indítani az egyéni választókörzetekben, és a pártok háttérbe húzódnak, ezt végül a DK és az MSZP elvetette – mondta Vancsura István. Hozzátette: ezt követően a Jobbik és a Momentum kiszállt a Szövetségből, mert nem tudták elfogadni azt, hogy az MSZP adja a polgármesterjelöltet és a DK elviszi a kompenzációs lista első két helyét.

A politikus az utolsó pillanatban kész lett volna koordinálni Dobos Józseffel, aki 2023 nyarán kilépett a Szövetségből és létrehozta a Civil Összefogás Városunkért Egyesületet. Eszerint a 6. számú egyéni választókerületben visszalépett volna Nógrády Miklós (Szövetség) Dobos József javára, cserébe a 3. számú kerületben Orbán Róbert (Civil Összefogás) Vancsura Istvánéra az ellenzéki szavazatok maximalizálása érdekében. „Ebben sem volt partner a Szövetség egyetlen vezetője sem, se Király József, se Kopping Rita, se Brúszel László” – mondta Vancsura István, aki ezért úgy gondolja, hogy „az a Szövetség, amelyik így politizál, és annak a helyi pártpolitikai vezetői, akik megmaradtak ebben a Szövetségben, azok álláspontom szerint politikailag alkalmatlanok” – zárta bejelentését a visszalépett jelölt, aki őszel így már biztosan elköszön önkormányzati képviselői székétől is.

Tisztán politikai döntés áll a visszalépésem mögött” – mondta kérdésünkre Vancsura István, akit arról kérdeztünk, hogy a váratlan visszalépésének köze van-e az ellene felhozott korrupciós vádhoz, amit összesen 54 ember – főként pénzügyminisztériumi dolgozók – ellen emelt az ügyészség. Vancsura korábban a vádat cáfolta, amit alaptalannak tart.

Szövetség: a választók háta mögött nincs helye külön alkuknak

Visszalépését Vancsura István tegnap közölte a jelölő szervezetének, amire válaszul még későn este a Szövetség a Hírös Városért Egyesület közleményben reagált:

Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a jelölési folyamatot követően külön alkukba bocsátkozzunk a választók háta mögött. Megegyezni pedig a választás után a közgyűlésben ajánlatos, Kecskemét előrehaladása érdekében”.

Vancsura István visszalépésével a 3. számú egyéni választókerületben a jelöltek száma ötről négyre csökkent:

  1. Vágsélei László – Mi Hazánk
  2. Orbán Róbert – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
  3. Nemcsik Mátyás – FIDESZ-KDNP
  4. Dr. Vancsura István – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
  5. Árvai Zoltán – MKKP

Ez az írásunk is érdekelheti Vancsura István visszalépésével kapcsolatban:

Visszalép a képviselőjelöltségtől Vancsura István és a Szövetség frakciójából is kilép

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Papucs, törölköző, pléd sincs biztonságban a kecskeméti strandon?

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban tapasztalható lopásokra figyelmeztető poszt terjedt el a Facebook-on. Talán javul majd a helyzet, július...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version