fbpx

FRISS HÍREK

VSquare: kormányzati körökben is gyanakodva nézik Kína magyarországi térnyerését

- Advertisement -

Hszi Csin-ping kínai elnök Magyarországi látogatása Szijjártó Péter külügyminiszter szerint történelmi jelentőségű, ami az is lehet, ha figyelembe vesszük, hogy 18 új kínai beruházást hoz Magyarországnak ez a vizit – és ami vele jár: kínai hitelek, kínai technológia, kínai munkások.

Azonban a VSquare oknyomozó oldal aktuális hírlevele szerint a színfalak mögött a magyar kormánytisztviselők is gyanakodva állnak Kína magyarországi nyomulásához. A magyar miniszterelnök és kabinetje tagadja a nyilvánosság előtt, hogy nemzetbiztonsági kockázatai lennének a kínai térnyerésnek.

Egy tanulságos eset is eljutott a VSquare-hez, amit egy kormányzati forrás idézett fel: a Lázár János miniszter által vezetett Építésügyi és Közlekedési Minisztérium magas rangú tisztviselői tavaly modellvonatokat kaptak ajándékba a Budapest–Belgrád vasútfelújítási projektben részt vevő kínai partnerektől. A minisztériumi tisztviselők gyanúsnak találták az ajándékot, ezért megvizsgáltatták azokat, nincs-e bennük rejtett lehallgatókészülék. Végül nem találtak sem poloskákat, sem pedig kamerákat.

Lázár János minisztériuma annyit reagált erre a VSquare-nek, hogy a kínaiak sosem hoznak játékokat ajándékba, mivel a tárcánál csak komoly munkával foglalkoznak.

Hasonló cikkünk:  A kormány lehetővé tenné, hogy az igazságügyi miniszter belenézhessen a belső ügyészségi ügyiratokba

Orbán Viktor 2014 decemberében járt Pekingben, akkor jelentették be a Belgrád–Budapest közötti kétvágányú vasúti pálya beruházását, amivel Magyarország csatlakozott az Egy övezet, egy út kezdeményezéshez. A tíz évre titkosított projekt esetében 979 év lenne, mire megtérülne a beruházás, a 160 kilométeres magyar szakasz összköltsége pedig 750 milliárd forint, aminek a 85 százalékát a magyar állam kínai állami hitelből fizeti.

Ennél a beruházásnál hívta fel néhány vasútbarát a figyelmet, hogy több évtizedes, használt síneket és talpfákat építenek be, amit Hadházy Ákos egy Facebook-posztban meg is mutatott.

Hszi Csin-ping legutóbb 2009 októberében, még a Kínai Népköztársaság alelnökeként tett négynapos hivatalos látogatást Magyarországon, akkor Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök fogadta, majd aláírtak tizenöt kétoldalú egyezményt.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...