fbpx
15.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

5,1 millió forintos városi támogatást kapott a választás előtt egy széchenyivárosi egyesület, amelynek az elnöke a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje

- Advertisement -

Közvetlenül a választási kampány előtt nyújtott 5,1 millió forintos támogatást a kecskeméti önkormányzat annak a széchenyivárosi egyesületnek, amelynek az elnöke Gál Zsombor, aki a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltje a Széchenyivárosban. A polgármesteri hivatal a város honlapján kéthavi rendszerességgel köteles közzétenni az ötmillió forintot meghaladó városi támogatásokat, és eszerint „Családi rendezvények, valamint családi sportnapok költségeihez támogatás” címén több mint 5 millió forint támogatásban részesítette a Lendületben a Széchenyivárosért Egyesületet a 2024. március 1-től április 30-ig szóló időszakra. A választási kampány hivatalosan április 20-án vette kezdetét, így a támogatási időszak vége összecsúszott az ajánlásgyűjtésével is.

Megnéztük, hogy a város honlapján közzétett excel file-okban szerepel-e más olyan kecskeméti egyesület, amelyiknek az elnöke jelenleg is önkormányzati képviselő vagy képviselőjelölt, és 2024. január óta több mint 5 millió forintos önkormányzati támogatást kapott, de ilyet nem találtunk. A városban egyébként több egyesület is működik, amit olyan politikusok vezetnek, akik civilként is aktívak. A kettő nem zárja ki egymást, de a közpénz felhasználása és az egyenlő választási verseny szempontjából az több mint aggályos, ha a választási évben a választási kampány előtt ezek az egyesületek több milliós önkormányzati támogatásban részesülnének. Csak példaként az idén januárban alapított Hetényvezér Kulturális és Közösségi Egyesületet a fideszes Papp Zoltán elnökli, a Kecskeméti Városvédő és Városszépítő Egyesület jelenlegi vezetője az ellenzéki Király József, a Hetényegyházi Városrész Szépítő Egyesületet a hetényi választókerületben jelölt Süli Csontos Ottó vezeti, aki 2014-2019 között egyszer volt már képviselő – ezek az egyesületek nem kaptak 2024 első felében több milliós támogatást a városi büdzséből családi vagy egyéb események szervezésére.

Segítség a politikusjelöltnek  

Gál Zsombor neve már hónapok óta forog a közpénzből fenntartott önkormányzati médiában (amelynek a működésére az önkormányzat a város költségvetéséből legkevesebb 280 millió forintot fordít 2024-ben). A híradások olvasatában leginkább olyan eseményeken fordult meg a politikus jelölt, ahol a főszereplők a kormánypárti országgyűlési és az önkormányzati képviselők voltak. Például tavaly ősszel ilyen esemény volt az, ahol Gál az egyesületével családi kvaterkát szervezett, majd besegített a Lánchíd iskola új sétányának az átadásán. De az is hírnek számított a hiros.hu-n, hogy Gál mézeskalácsot osztott karácsony alkalmából a főtéren.

Hasonló cikkünk:  Drónnal nézték meg a nemzeti park munkatársai, van-e kígyászölyv fióka a fészekben

A 2024-es választási év elejétől ugyanitt megsokszorozódtak a Gálról és az egyesületéről szóló cikkek, amiből könnyen arra lehetett következtetni, hogy a júniusi választáson a Fidesz képviseletében indulhat a Széchenyivárosban. Politikusi Facebook oldalát még március 15-én élesítette – végül a 4. számú egyéni választókerület képviselő-jelöltjeként méretteti meg magát június 9-én.

Gál Zsombor a keol.hu-nak adott interjújában beszélt arról, hogy a Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület 2021-ben indult, aminek kezdetektől fogva az elnöke, és tevékenységeik közé főleg családi programok szervezése tartozik a városrészben. Szót ejtett arról is, hogy a többségi tulajdonú, Hírös Sport Nonprofit Kft. marketinges munkatársa (közérdekű információ továbbá az is, hogy ennek a városi sportcégnek a foglalkoztatásában áll Nemcsik Mátyás fideszes önkormányzati képviselő, mint kommunikációs és marketing osztályvezető, és a szintén kormánypárti képviselő, Jánosi István is, aki a Kft. sportszakmai vezetője).

Gálról azóta azt is lehetett olvasni az önkormányzati sajtóban, hogy vért adott, és Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselővel megtekintette március végén a Stádium utcában épülő edzőparkot, majd április elején miként kocogott együtt több más fideszes politikussal egy sportnapon. Néhány nappal később a Lánchíd iskola udvarán festett és nyilatkozott egyesületi elnökként az önkormányzati médiának, melyben a választási kampány nyitánya óta hol egyesületi elnökeként, hol a városi sport kft. marketingeseként, hol pedig képviselő-jelöltként jelenik meg rendszeresen.

Kerestük Gál Zsombort, akitől azt kérdeztük, hogy milyen eseményeket szervezett a Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület 5,1 millió forintból 2024. március 1. és április 30. között? Arra is rákérdeztünk, hogy mivel indokolták, hogy a közelgő választások előtt egyedüliként ekkora összeggel támogatta az önkormányzat az egyesületét? És arra is, hogy nem tartja-e kifogásolhatónak, hogy a támogatási időszak vége összeért a választási kampány kezdetével? Gál Zsombor a kérdéseinkre nem válaszolt, de ha érkezik tőle válasz, azzal frissítjük az írásunkat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...