fbpx
26.5 C
Kecskemét
2024. június 24., hétfő

FRISS HÍREK

A három év csúszással és az eredeti ár duplájáért felújított Tisza-kastélyt a református egyház kapja meg

- Advertisement -

A református egyház egy kastéllyal fog gazdagodni, ugyanis az 5,5 milliárd helyett 11 milliárdért felújított geszti Tisza-kastélyt az egyház tulajdonába és kezelésébe adja a kormány. Az épületet három év csúszás után kedden avatják fel.

Azért a református egyház lesz a tulajdonos, mert a Tisza család két miniszterelnöke, Tisza Kálmán és Tisza István is a reformátusok kiemelkedő alakja volt. Orbán Viktor az első világháborúba vonakodva belépő Tisza Istvánt ezekben a napokban különösen sűrűn emlegeti a kampányinterjúiban.

2019. június 1-jén a romos geszti kastély előtt állva Lázár János elmondta, hogy a miniszterelnök azt kéri tőle, kulcsrakész állapotban adja majd át a reformátusoknak az épülettömböt.

„Egy olyan épületkomplexumot szeretnénk létrehozni, ami egyszerre lesz nemzeti emlékhely, és szolgálja majd a református egyház céljait, célkitűzéseit” – mondta Lázár. Hozzátette, hogy nehéz feladat lesz létrehozni a romokból „Magyarország egyik legfontosabb emlékhelyét, és Magyarország egyik legfontosabb lelki és szellemi központját.”

Lázár szerint is a reformátusokat illeti a kastély, mert Tisza Kálmán a reformátusok egyenjogúságáért küzdött, Tisza István pedig a magyar református egyház meghatározó személyisége volt a századfordulón. A kastély átadását Lázár 2021-re ígérte, de végül csak most, 2024-ben adják át.

Hasonló cikkünk:  A kínai államfő magyarországi látogatása tucatnyi újabb beruházást is hoz magával

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Háromról két műszakra áll át a Mercedes-gyár júliusban, kérdés még, hány dolgozótól válnak meg

A KecsUP szerkesztősége úgy értesült, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár július 22-től két műszakos munkarendre áll át, amely állítólag tartós...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...