fbpx

FRISS HÍREK

Aládúcolt kórházi feljárók: a végleges megoldás a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság feladata

- Advertisement -

Válaszolt a kecskeméti kórház a KecsUP-nak az alulról megtámasztott mentőfeljáróval és rendelőintézeti gyalogos feljáróval kapcsolatban. Mint írták, készültek szakvélemények 2020-21-ben, és ez alapján elvégezték „az azonnali beavatkozást igénylő munkákat”.

Mint arról beszámoltunk, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház mentőfeljárója számos ponton fémoszlopokkal-és gerendákkal van megtámasztva és nagy foltokban kilátszódnak a vasbetonszerkezet vasrúdjai. Több helyen háló van erősítve közvetlenül a feljáró aljához, vélhetően azért, hogy az esetlegesen lepotyogó törmelékdarabok ne okozzanak sérülést az embereknek és kárt a hídszerkezet alatt parkoló autókban.

Így fest alulról a kecskeméti kórház mentőfeljárója / Fotó: Hraskó István

A fémoszlopok alját a parkolóházakban megszokott fémkorlátok védik, nehogy az autók kárt tegyenek bennük és véletlenül kidöntsék őket.

A rendelőintézet gyalogos-feljárója is olyan állapotban van, hogy szükség volt a megerősítésére. Ezt egyelőre még faszerkezettel dúcolták alá, itt is több foltban hiányzik a vakolat és kilátszik a vasbeton-szerkezet. Elég szűkös egyébként ez az átjáró, óvatosan kell hajtani a sofőröknek.

A rendelőintézet gyalogos feljárója / Fotó: Hraskó István

Megkerestük kérdéseinkkel a kórházat, és szerdán délelőtt a következő tájékoztatást kaptuk:

„Az 1970-es és 80-as évek fordulóján létesült épületek két fő megközelítése az 1980-ban megépült Mentőfeljáró és az 1984-ben létesült Rendelőintézeti gyalogos feljáró. A kórház mindkét létesítményre készíttetett épületdiagnosztikai szakvéleményt és tartószerkezeti számításokat is (2020-ban és 2021-ben). A szakvélemények alapján elsődlegesen a ‘mentőfeljáró ideiglenes megerősítése aládúcolással’ feladatot kellett elvégeztetni. Az elkészült szakvéleményeknek megfelelően az azonnali beavatkozást igénylő munkákat a kórház elvégeztette. A végleges megoldást biztosító feladatok 2024. január 1-jétől a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság hatáskörébe tartoznak.”

Így hát írtunk a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF) is, és megkérdeztük, szerintük mekkora a gond a feljárókkal, mikor van esély a felújításukra, egyáltalán mi jelentené a végleges megoldást: egy teljeskörű felújítás vagy új feljárók építése? Érdeklődtünk arról is, mindez mennyibe kerülne és milyen forrásból lenne finanszírozva, és hogy elkezdődött-e már a felújítás szervezése, várható-e a feljárók esetleges lezárása. Ha kapunk válaszokat, visszatérünk a témára.

Hasonló cikkünk:  Nincs tolongás a címzetes ezredes és alezredes rendfokozatokért

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság a pénzügyminiszter irányítása alá tartozó költségvetési szerv, szakmai irányítását a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára látja el, főigazgatóját a pénzügyminiszter nevezi ki. Két alapvető tevékenysége honlapja szerint:

  • a kormány irányítása alá tartozó szervezetek részére egyes kiemelt termékeket – informatikai, távközlési termékek, irodabútor, irodaszer, gépjármű, üzemanyag stb. – központosított közbeszerzés keretében beszerzi, keretmegállapodásokat / keretszerződéseket köt;
  • biztosítja a minisztériumok részére a szakfeladataik végzéséhez szükséges munkakörnyezetet és infrastruktúrát, ennek részeként hozzájuk tartozik az épületek üzemeltetése, karbantartása, javítása és felújítása (közel 100 vagyonkezelt, illetve bérelt irodaépület), közel 3 ezer gépjármű üzemeltetése, személyszállítási és kézbesítési feladatok ellátása, egyéb ellátási és logisztikai szolgáltatások (eszközök, anyagok, készletek biztosítása, irodai elhelyezés, költöztetés, rendezvénytechnika stb.).

Nemrég írta meg az Átlátszó, hogy Polt Péter legfőbb ügyész feljelentéskért értékelte a DK-s Vadai Ágnes országgyűlési képviselő kérdését, amely arra vonatkozott, történt-e jogsértés a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság egyik friss tenderének kiírása és lebonyolítása során (egy 88 milliárd értékű megbízásról volt szó, üzemeltetési és ingatlankarbantartási feladatokra szólt a tender, 24 + 12 hónapos időszakra).

Kapcsolódó cikkünk:

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...