Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

„Konstruktív leszek a közgyűlésben” – interjú Gyuris Dáviddal, legfiatalabb újonnan megválasztott kecskeméti önkormányzati képviselővel

- Advertisement -
  • Nyáron tölti be a 25-öt, és  fel sem merült benne, hogy ne az MSZP-ben politizáljon, ahová az egykori szocialista politikust, Mesterházy Attilát követve lépett be hat évvel ezelőtt. 2020 óta a kecskeméti szocialista párt alelnöke és a Szövetség a Hírös Városért Egyesület egyik alapítója. 2019 óta az önkormányzati tulajdonú Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. felügyelő bizottságának a tagja.
  • Kecskeméten született, 20 éve abban a választókerületben él, ahol idén jelöltette magát, és szállt ringbe Sipos Lászlóval szemben, aki 1998 óta a Fidesz önkormányzati képviselője. A 12. számú körzet négy indulója közül végül Gyuris kevesebb mint 400 szavazattal a kormánypárti képviselő mögött végzett, aki 1443 voksot kapott, végül listáról nyert mandátumot.

A közgyűlés legfiatalabb képviselője, Gyuris Dávid adott interjút a KecsUP-nak.

Múlt vasárnap egy Facebook posztjában kritikával illette az MSZP országos elnökségét. A bejegyzését reggelre törölte. Mi állt pontosan ebben a posztban?

Június 9-én az európai parlamenti választáson nem csak a baloldal szenvedett vereséget – mert sokszor szokták így aposztrofálni az ellenzéket –, hanem az egész ellenzéki oldal. Az MSZP kecskeméti alelnökeként egy ilyen eredmény után az a morális elvárásom a pártvezetés felé, hogy mondjanak le. A kritikámhoz az is hozzátartozott, hogy országos szinten nem értettem egyet a megállapodással, ami szerint a DK–MSZP–Párbeszéd EP közös listán a mi jelöltünk csak az ötödik helyet kapta. Ezt fogalmaztam meg ebben a Facebook bejegyzésben, amelyben nem csak felszini változtatásokról írtam, hanem mélyebbekről is. Nem elég tehát felismernünk azt, hogy tévedtünk, hanem fel kell ismernünk végre az okát annak, hogy miért ez az eredmény.

Miért törölte a posztját?

Azért töröltem végül, mert kecskeméti önkormányzati képviselőként most az a legfontosabb számomra, hogy a Szövetség a Hírös Városért Egyesület és a vele együttműködő három párt viszonyát ezek a belső kritikák ne befolyásolják.

Nem csak az MSZP, de a közgyűlés legfiatalabb politikusa is, miután június 9-én a listáról mandátumot nyert. Hogyan tovább?

Nagyon örültem volna, ha egyéniben győzök, de összességében nem értem el rossz eredményt. 1057 szavazatot kaptam a választókerületben, ami a körzet adottságaihoz képest szerintem nagyon jó eredmény. Listás képviselőként is maradok ebben a választókerületben és itt fogok dolgozni tovább. Hat éve vagyok tagja a szocialista pártnak. Ez az elmúlt hat hónap azonban nagyon intenzív volt, érzelmileg és fizikálisan is, és sok megpróbáltatáson mentem keresztül. De én olyan ember vagyok, hogy mindent beleadok. Innen is üzenem: a Fidesz vissza fogja sírni, hogy eddig csak a plakátokon látott, mert most már a közgyűlésben is látni és hallani is fog.

Miért a szocialista pártot választotta?

Az igaz lökést az adta, amikor 2014-ben, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila Kecskeméten, az Árpádvárosban egy szabadtéri politikai gyűlést tartott. Mesterházy Attila kampánya olyan emocionális hatással volt rám, ami már akkor meghatározta, hogy majd 2018-ban milyen pártot válasszak magamnak. Később, már párttagként Mesterházy Attilával nagyon jó kapcsolatot ápoltam és ma is kapcsolatban állunk. Amíg az MSZP-ben politizált, addig Mesterházy Attila volt az az országos politikus, akire leginkább felnéztem és tiszteltem. A másik, ami kijelölte a politikai utamat, hogy baloldali családból származom. A társadalmi szolidaritás, az alsóbb osztályok felemelése, ezek nekem mind azok az ügyek, amik az értékrendemben meghatározók.

Van még olyan politikus, akit kiemelne?

Mesterházy Attilán kívül talán Horn Gyulát mondanám, akit nem ismertem személyesen, de akinek a Cölöpök című könyve fontos olvasmányom volt. Helyi szinten sokat tanultam Brúszel Lászlótól és Király Józseftől, ők ketten azok, akik nagyon sok mindenben segítettek nekem, főleg az elmúlt egy évben, hogy sikerrel vegyem azokat az akadályokat, amelyeket az élet, vagy a kormánypártok elém gördítettek.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület a 2019-es eredményéhez képest jelentősen visszaesett, kilenc mandátum helyett csak ötöt szerzett. Mi az oka ennek Ön szerint?

Ha a képviselők számát nézzük, akkor egyértelműen visszaesés történt, viszont ha a Szövetség polgármester-jelöltjére leadott szavazatokat vesszük alapul, akkor 2019-hez képest 2024-ben növekedés történt. A Szövetség ma is az egyetlen ellenzéki alternatíva Kecskeméten. Nagyon sokat dolgoztunk, és a befektetett munka alapján 2019-hez képest a mostaninak sokkal jobb eredménnyel kellett volna zárulnia. Nekem azt mondták utólag kormánypárti politikusok, hogy egyetlen egy ellenzéki egyéni képviselővel sem számoltak a Szövetség részéről. Ezt azzal indokolták, hogy a Szövetség szétesett.

Hiszen Dobos József kiugrott tavaly augusztusban a Szövetségből, majd idén januárban a Momentum és a Jobbik is kivált. Ekkor mi azt gondoltuk, hogy ez nekünk csak rossz lehet. De később rájöttünk, hogy nem, mert végül nem kellett a pártkádereknek helyet biztosítani, és helyettük civil jelöltek szállhattak be a politikai munkába, akiket jelöltünk. Ez pedig nagyon jó döntés volt. Így utólag, lehet, hogy már előbb be kellett volna ezt vállalni.

A Szövetség ennyi nehézséggel  is három egyéni választókerületet nyert, és kettő listás helyet is elhozott. Az arány: kettő MSZP, kettő DK és egy LMP. Nyilván mindenki azért indul a választáson, hogy nyerjen, de ismerve a korábbi hónapok politikai körülményeit, ez alapvetően nem egy rossz eredmény. A kvalitásokat tekintve pedig szerintem ez az ötfős frakció, Tóth Szilárddal, Kopping Ritával, Király Józseffel, Bodrozsán Alexandrával – akik már eddig is képviselők voltak –, illetve velem, aki újonc vagyok, egy erős csapat leszünk.

A 12. számú választókerületben él, ahol 2024-ben jelöltette magát / Fotó: kecsup.hu

Tudja már, hogy mi lesz a feladata?

A mostani négy képviselő már dolgozik a közgyűlésben, egyfelől tehát nekem az általuk végzett munkába kell októbertől mihamarabb bekapcsolódnom. A feladat másik része, hogy a Szövetség a Hírös Városért Egyesület azokat a civileket, akiket most be tudott integrálni, meg is tartsa. A ciklus alatt nem lehet más a célunk, mint az, hogy a civilekkel történő együttműködésünk révén 2029-re győztes helyzetbe kerüljünk. Látjuk ugyanis, hogy a többi álellenzéki szervezet, mint a Válasszon Jövőt! és a Civil Összefogás Városunkért Egyesület, csak azért jöttek létre, hogy listahelyekért küzdjenek. Mi ettől függetlenül már most három egyéni körzetet el tudtunk hozni, és ezt szeretnénk bővíteni.

Milyen ügyeket tervez előhozni a közgyűlésben ősszel?

Konstruktív leszek a közgyűlésben, ahol szeretném képviselni azt a szemléletet, amelyet a kampányban sok választó felvetett. Sokan hiányolják a valódi párbeszédet a lakók és az önkormányzat között. Néhány hét múlva 25 éves leszek, koromnál fogva is kiemelt témaként fogom kezelni a fiatalokat érintő ügyeket. Közelebb hozni hozzájuk a városi politikát, de olyan szakpolitikai ügyeket tervezek fókuszba állítani, mint a bérlakás program és egy sokkal szociálisabb városkép kialakítása. Nyilván ellenzéki képviselőként megvannak a korlátaim, de kérlelhetetlen leszek ezekben az ügyekben. Nagyon sok fiatal nem Kecskeméten, hanem Szegeden, Budapesten és külföldön képzeli el a jövőjét, vagy már el is költöztek. Azon fogok dolgozni, hogy milyen programokkal lehet itthon tartani a fiatalokat. Ezen kívül pedig nagyon szeretnék az a képviselő lenni, aki ott él az emberek között. És aki mindig emlékeztet arra, hogy az önkormányzati képviselőnek feladata a folyamatos kapcsolattartás az emberekkel. Listás képviselőként is fogadóórákat fogok tartani, hogy tartsam a kijelölt irányomat: a fiatalok képviseletét és egy szociális baloldali irányt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version