Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Indulnak a retro buszok, kulturális kalandozásra hív a Múzeumok Éjszakája

- Advertisement -

Június 22-én, szombaton ismét Múzeumok Éjszakája Kecskeméten. Laza kulturálódás, egy múzeum (újra)felfedezése, kis társasági élet, jó beszélgetések, kellemes nyári séta, egy hideg sör vagy hűsítő fagyi – általában ezek közül egyet vagy inkább többet  várunkis a rendezvénytől. Aztán hogy mi lesz belőle, hogy sikerül, sok mindenen múlik. Egy biztos, programból idén sem lesz hiány, több mint harminc helyszínen várják a látogatókat a hírös városban.

  • A Múzeumok Éjszakájának története egészen 1997-ig nyúlik vissza, ekkor rendezték meg először Berlinben azzal a céllal, hogy a közgyűjteményeket közelebb hozzák az emberekhez, és ezzel népszerűsítsék a művészetet, a történelmet és a kultúrát.
  • Magyarországon 2002-ben jelent meg a kezdeményezés, a Magyar Nemzeti Múzeum Szent Iván tüzei címmel szervezte az első hazai múzeumi éjszakát. Néhány év alatt nagy népszerűségre tett szert a programsorozat, az országban mind több település intézményei csatlakoztak az általában a Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombaton megtartott eseményhez.
  • Kecskeméten 2006-ban a Bozsó Gyűjtemény, a Cifrapalota és a Nemzetközi Kerámia Stúdió fogott össze az első közös program megvalósítására, és a hírös városban azóta is ezreket mozgat meg minden évben a Múzeumok Éjszakája.

Fotó: Hraskó István

Ingyenes programok, ismét indulnak a retro buszok

Idén összesen harminckét helyszínen várják a látogatókat június 22-én, a programokat ismét a Bozsó Gyűjtemény fogja össze. Mint Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény igazgató-kurátora az MTI-nek elmondta: elmondta: a Múzeumok Éjszakáján kinyitják kapuikat olyan helyszínek is, ahová csak ekkor léphetnek be látogatók, a gyerekfoglalkozásoktól a felnőttek világáig ívelnek a produkciók, több helyen csendül fel zene. Kecskeméti specialitásként ezen az estén a helyszínek ingyenesen látogathatóak, a retrobuszokon vásárolható, korlátlan utazásra jogosító karszalagok ára 1000 forint (6 év alattiaknak ingyenes az utazás).

Néhány helyszín és program kedvcsinálónak:

  • A Bozsó Gyűjteményben két időszaki kiállítás is nyílik: a Menzán innen – menzán túl a közétkeztetést állítja középpontba, míg a Zenegépek világa cím tárlaton amerikai, német és lengyel zenegépek idézik fel az 1950-től az 1980-as évekig tartó időszakot. A Bozsó Gyűjtemény kertjében a Kecskeméti Városi Fúvószenekar ad vidám műsort.
  • A Cifrapalotában Küzdeni mindig, de feladni soha címmel sportrelikviák lesznek láthatóak az idén 125 éves Ferencvárosi Torna Club és a kecskeméti sportkörök évszázados történetéből. A látogatók megtekinthetik a XII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén kiállított műveket, az alkotókkal ifj. Gyergyádesz László, a kiállítás kurátora beszélget, a Pávás teremben pedig az AV Acoustic nevű formáció ad elő akusztikusan feldolgozott dalokat.

Fotó: Hraskó István

  • 300 éves a nemzet levéltára, e jeles évforduló alkalmából a Bács-Kiskun Vármegyei Levéltár saját fennállását is ünnepli. Legújabb tárlatuk bepillantást enged az intézmény régmúlt történetébe, nagy levéltáros elődökre emlékeznek, felelevenítik az iratanyagot ért kataklizmákat, évszázadokat átvészelt, becses dokumentumokat mutatnak be az érdeklődő közönségnek. Minden egész órában raktárbejárást tartanak, a kisebbeket pedig történelmi témájú játékokkal várják. Melyik legrégebbi kecskeméti fotó? Hogy néz ki egy XIX. századi választási láda? Mi köze a párbajozó hősnek a levéltárhoz, és mit keres itt egy lőszeres láda? – ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.
  • A rendhagyó helyszínek közé sorolható Kada Elek egykori polgármester szecessziós stílusban megépült nyaralója a Hunyadivárosban, a Márkus Géza utcában. A magánház kizárólag a Múzeumok Éjszakáján látogatható 16 és 19 óra között, előre regisztrált, legfeljebb 12 fős csoportokban. A neves néhai városvezető villájában egy több mint 400 tárgyból álló, orrszarvú tematikájú gyűjtemény is látható.

És címszavakban néhány további programról:

  • A Hírös Agóra Kulturális Központ Göbölyös Luca fotóművész és Salgó Nemes Rebeka képzőművész kiállításával készül.
  • A kerámiastúdióban Domokos László keramikusművész tárlatára várják az érdeklődőket.
  • Az egyetem GAMF udvarán a Hírös Veteránjármű Sportegyesület veterán járműveket állít ki.
  • A fotómúzeumban Walter Péter Az Alföld pora című retrospektív kiállítása látható.
  • A Népi Iparművészeti Gyűjteményben Az idő vasfoga címmel Harsányi Zsuzsa fotótárlata látogatható.

Fotó: Hraskó István

  • Az orvostörténeti gyűjtemény a szülés, a születés történelmi korszakokon átívelő hagyományait állítja a középpontba.
  • A Ráday Múzeum Tóth Károly püspök emlékére rendez tárlatot.
  • A Mesés Indonézia elnevezésű program a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben, valamint a Naiv Művészek Gyűjteménye udvarán mutatkozik be.
  • Hálaadó hangversenyen az evangélikus templomban a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség Glória Énekkara és a Református Kollégium Grádics Kórusa lép fel.
  • A Természet Házában Az év madárfotósa elmúlt évi pályázatának legjobb alkotásait állítják ki.
  • A Tudomány és Technika Házában Hódi Dávid képzőművész Élet című tárlata látható.
  • Holokauszt-vagonkiállítással készülnek a vasútállomáson, míg a vasúti relikviagyűjtők kecskeméti galériájában a terepasztalokon működő vasútmodellek mellett régi vasúti ruhák, mozdonyvezetői tárgyak, vasúti menetrendek és dokumentumok között böngészhetnek a látogatók.
  • A vármegyei rendőr-főkapitányság Lebilincselő kék éj című estjén bűn- és baleset-megelőzési játékokkal, biztonságiöv-szimulátorral és kutyásbemutatóval is készülnek, továbbá KiberEst címmel a digitális biztonságról tartanak előadásokat.

Ebben az évben is két körjáratban induló veteránbuszok segítik az érdeklődőket, hogy minél több látnivalót érjenek el. A teljes programkínálat itt található meg.

Tavalyi szubjektív beszámolónk itt olvasható:

Az Alfa Romeo-tól Fityircen át a kéjhölgyekig – szubjektív “múzeuméjszakás” beszámoló

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version