A cortado nyomába eredtünk Kecskeméten – a népszerű kávét itt érdemes megkóstolni

- Advertisement -

Ha az eszpresszónál valami lágyabbra vágysz, és nem szeretnéd, hogy elvesszen a tejben a kávé, akkor a legjobb választás a cortado. Több kecskeméti kávézó is felvette már kínálatába a spanyol hagyományokat őrző rövid tejes italt, amely nem olyan, mint a latte vagy a cappuccino. Kíváncsiak voltunk, hol és hogyan készül ez a népszerű kávéital, amelyet hét belvárosi kávézóban kóstoltunk meg.

Nem osztályoztuk a helyeket, sorrendet sem állítottunk fel közöttük, és több hét alatt kerestük fel őket. Fekete leves helyett maradandó kávéélményt kerestünk. Ebben segítségemre volt Horváth Miklós kávészakértő, a MICHELIN Guide által ajánlott hotel és étterem, a Botanica résztulajdonosa, az egykori Teátrum Kávézó baristája.

Kérjünk egy-egy presszót és egy-egy cortadót mindkétfajta kávéból, mert duplából lehet kiváló kávét főzni. Az egyadagos portafilter soha nem lesz elég jó. Ha tehetik, egy kávézóban egyszerre mindig duplát főznek. Ha egyedül vagyok is, én mindig inkább duplát kérek – kezdi a kávékészítés alapjairól szóló bevezetőt Miklós. A cortado – folytatja az elméleti szakaszt – leggyakrabban 1 : 1 arányban tartalmaz eszpresszót és tejhabot, amelyet úgy gőzölünk fel, hogy az ne száraz hab legyen, hanem krémes jellegű, mint a cappuccino esetében, a tetején vékony réteg tejhabot képezünk. Felszolgálása kicsi, közepes peremű, bordákkal díszített pohárban történik, amelyet gibraltári pohárként ismerhetünk.

Veloroom – Arany János utca

Az első presszót a kecskeméti specialty kávépörkölő, a Maran Coffee sötét pörkölésű brazil kávéjából kóstoltuk. Az ízhibáktól mentes rövid feketében kellemes csokoládéíz dominált egy kevés citrus mellett. „Aki az olasz presszót szereti, ezt is biztosan kedvelni fogja, mert az enyhén kesernyés jellege mellett megjelenik a klasszikus csokis aroma” – hívja fel az ízek különbségére a figyelmemet Miklós. A cortadóban sem csalatkoztunk, a brazil presszó és a forró gőzzel dúsított tej nagyon szépen illeszkedtek egymáshoz.

Veloroom – Arany János utca / Fotó: kecsup.hu

A második presszó, amelyik ottjártunkkor egy ugandai kávéfajtából készült, igazán gazdag ízjegyekkel szolgált: pici lime mellett őszibarack és – meglepetésünkre – enyhe paradicsom is kiérződött. Egyáltalán nem túlzás, nagyon illett a cortadóhoz, amely azért vált népszerűvé – meséli Miklós –, mert ezek az új hullámos kávék nincsenek túlpörkölve. Finom, lágy, világos pörkölésük a kesernyés íz helyett enyhén savanykás, gyümölcsös ízeket hoz elő, amelyekhez nagyon jól passzol a kevés tej.

NANO Specialty Coffee – Kossuth tér

Háromfajta kávé közül választhattunk. Az alap brazil presszó az erősebb pörkölés miatt az olaszos karaktereket hozta elő, amely szépen harmonizált a cortadóban. A két másik kávé igazi felső kategóriás: a Casino Mocca és a Kapucziner kávépörkölőiből érkeztek – az előbbit Magyarország vezető új hullámos kávépörkölőjeként tartják számon. A Casino Mocca kolumbiája gyümölcsöskertként tárult elénk, melyben megjelent a szeder, a málna és az eper, ám mindegyikük visszafogottan, egyáltalán nem túlzóan. A Kapucziner szintén kolumbiai szüretelésű presszója meglepett minket az átütően narancsos és szegfűszeggel kevert ízjegyeivel, hiszen ritka, hogy egy kávé ennyire hasonlítson kimondottan egyfajta gyümölcs ízére.

NANO Specialty Coffee / Fotó: kecsup.hu

Alibi – Rákóczi út

Kínálatukban tradicionális olasz blend szerepelt, amely különböző fajtájú kávébabokból tevődik össze, ilyenkor a kávébabok egyedi kombinációjáról beszélünk. A presszó hőfoka rendben volt, enyhén kissé túlexponált ízzel, de egy olasz presszónál ez még pont jó. A cortadót szépen díszítették, és egy picit tejesebben készítették.

Alibi / Fotó: kecsup.hu

Sokféle tejeskávé-variáció létezik, és kontinensenként eltérhet a cortado presszó-tej összetétele. Amerikában 1 : 2 a kávé-tej aránya, az olaszoknál a cortado inkább az espresso macchiato, az ausztráloknál pedig a piccolo latte.

Babszínház Kávézó – Deák Ferenc tér

A hondurasi kávéból kellemes citrusos presszót kóstoltunk, ez az ízjegy a közép-amerikai kávék jellegzetessége. „Ha a pörkölés igazán remekül sikerül, narancsosabb ízeket is érezhetünk – mondja Miklós. – Találkozhatunk néhány kávézóban annyira citrusos kávéval, hogy csak tejjel tudod presszóként meginni, mert annyira dominálnak benne a savak. A Babszínházban nem ilyen, ez frissítően hatott. El tudom képzelni tonikkal is” – kalandozott el kicsit kóstolótársam. Az első cortadónk is hondurasiból készült, amelyikkel a tejhab kellemesen harmonizált.

Babszínház Kávézó / Fotó: kecsup.hu

Brazil presszóval folytattuk, a kávékrém az olajossága miatt szépen kiült a pohár oldalára, a várt csokis íz kicsit rejtve maradt, ez fakadhat a pörkölés erősségéből. Cortadónak viszont kiválóan megfelelt, a tej nagyon szépen előhozta a kávé rejtett ízjegyeit, és díszítésekor nagyon figyeltek a szép virágformára is.

Bike Café Kecskemét – Hírös Agóra előtt

Utcán, áram nélkül nagyon nehéz kávét főzni, de a Bike Café ezt is megoldja, ahogy a kávé főzését is. Egy közepesen pörkölt, brazil, hatalmas arabicaszemekből készült presszót fogyasztottunk – megelégedésünkre. Cortadónak is nagyon jó volt az eszpresszó, amelyhez szépen gőzölték fel a tejet, és a krémre is ügyeltek.

Bike Café / Foztó: kecsup.hu

Lechner Kávéház – Kossuth tér

A komoly múltra visszatekintő olasz, de nem specialty Caffé Pascucci jól ismert blend kávéjából készült a presszó, picit hosszabban főzték, és az étcsokis ízjegy is enyhén megjelent. A cortadót szépen tálalták, a tejhab sima volt, szívecskeformával díszítve. Hőfokát jól beállították, a nyári melegben pont kellemesen, mert az sem jó, ha forró a cortado.

Lechner Kávéház / Fotó: kecsup.hu

Bazsalikomos Kert – Budai utca

Utolsó állomásunkon Kecskemét legújabb pékségének fantasztikus környezetében kétfajta pörkölésű kávét kóstoltunk. A Maran Coffee specialty jellegű, világos pörkölésű hondurasiból készült presszóban a cédrusos ízjegyek kellemesen kiérződtek, míg a Herz blend kávékeverékéből főtt rövid feketénkben a hagyományos olasz stílust élvezhettük. Cortadónak mindkettő megfelelt, a hondurasit külön kiemelhetjük: a tejhab a presszóval csodásan passzolt.

Bazsalikomokos Kert / Fotó: kecsup.hu
- Advertisement -
Exit mobile version