fbpx
34 C
Kecskemét
2024. július 8., hétfő

FRISS HÍREK

A rossz EP-választási szereplés a DK-MSZP-Párbeszéd összefogás végét jelentheti

- Advertisement -

Néhány hónapja 2026-ig szóló megállapodást kötött egymással a DK, az MSZP és a Párbeszéd – a jelek azt mutatják, hogy az együttműködés megszűnik.

A Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd-ZÖLDEK március végi megállapodása elvileg 2026-ig szólt: a szövetségre lépett pártok megegyeztek abban, hogy a következő országgyűlési választásra is közös listát – és közös miniszterelnök-jelöltet – állítanak.

A DK szerint a választások után egyedüli baloldali pártként maradtak talpon, Gyurcsány Ferenc pártelnök pedig említést se tesz arról, hogy létező formációként tekint az MSZP-vel és a Párbeszéddel kötött szövetségre.

Komjáthi Imre, az MSZP lemondott társelnöke szerint van egy jogi és egy politikai aspektusa annak, hogy létezik-e még a hármas szövetség. Jogi szempontból amíg az MSZP kongresszusa másként nem dönt, addig érvényben van, politikai szempontból azonban Gyurcsány és a DK kommunikációja alapján úgy tűnik, hogy ez a szövetség már nem létezik. Várjuk a megkeresést a DK-tól – tette hozzá a politikus.

Ősszel két kongresszust tart az MSZP, Komjáthi szerint „ha ősszel olyan lesz a helyzet, hogy egyértelműen lehet dönteni arról, fennmaradjon-e a szövetség, akkor a kongresszus meg fogja hozni a döntést. Akár azt, hogy maradjon fenn, akár azt, hogy engedjük el”.

Győri Gábor, a Policy Solutions vezető elemzője szerint a nagyon erősen jobboldali, populista kormánypárttal szemben létrejött egy mérsékelten jobboldali ellenzék. Az új felállásban az elemző számára még az sem egyértelmű, hogy az MSZP képes lesz-e önálló pártként megmaradni.

Hasonló cikkünk:  EP-választás: Kecskeméten fej-fej mellett a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt, a megyében 20 százalékponttal vezetnek a kormánypártok

A DK-nak már a megalakulásakor az volt az elképzelése, hogy a szocialisták beolvadnak majd a Demokratikus Koalícióba, és bár Komjáthi szavai mást sejtettnek, az MSZP ezt csendben elfogadja – mondta Győri.

A Párbeszéd viszont egyértelművé tette, hogy nem a hármas szövetség keretein belül képzeli el a jövőt. Ők „egy megújuló baloldali, progresszív erő kialakításán és megerősítésén kívánnak dolgozni”, aminek Gyurcsány Ferenc nélkül kell végbemennie.

„Megalakult, aztán szétesett” – nyilatkozta név nélkül egy párbeszédes politikus a DK, az MSZP és a Párbeszéd szövetségéről.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A megafonosok Cseh Katalin intim testrészét vették célba, a politikus bocsánatot vár

A megafonos Trombitás Kristóf és Apáti Bence szerdán olyan felvételt tett közzé, amiben emberi és női méltóságában alázza Cseh...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...