fbpx
22 C
Kecskemét
2024. szeptember 8., vasárnap

FRISS HÍREK

Az Európai Bizottság több ügyben is eljárás indításáról döntött Magyarországgal szemben

- Advertisement -

Számos kötelezettségszegési eljárás elindításáról vagy folytatásáról döntött az Európai Bizottság Magyarországgal szemben, és olyan ügyek is vannak, amelyeket az Európai Bíróság elé utalnak – írja a HVG.

Három évvel ezelőtt az Európai Bíróság megállapította, hogy Magyarország 2005 óta három levegőminőségi övezetben rendszeresen és tartósan túllépte a napi PM10-es határértéket, a megfelelő intézkedések pedig elmaradtak ennek megszüntetésére. A kormány 2025-re vállalta a jogsértő helyzet megoldását, de ez nem jelent megfelelő választ az ítéletben megállapított probléma súlyosságára.

A Bizottság ezért felszólító levelet küld Magyarországnak, ha pedig két hónap alatt nem születik megoldás, a testület úgy határozhat, hogy újból az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot, és pénzügyi szankciók kiszabását is kérheti.

A Bizottság megállapította, hogy a magántőkealapokra nem terjed ki a magyar jogi keret, így az nem biztosítja a magyar tényleges tulajdonosi nyilvántartás teljességét. Ezért eljárás folyik Magyarországgal szemben annak elérése érdekében, hogy a kormány ültesse át megfelelően a hazai jogba a pénzmosási irányelvet.

Az írekkel, a horvátokkal és az osztrákokkal együtt arra szólítja fel a brüsszeli testület Magyarországot, hogy tartsa be az európai elfogatóparancsra vonatkozó, határokon átnyúló bírósági eljárásokat. Az eljárás következő lépésében az Európai Bizottság pert indíthat Magyarország ellen ebben az ügyben.

Hasonló cikkünk:  Gyermekvédelmi intézményekben dolgozók hagyják el a pályát, katonák érkezhetnek a helyükre

Két ügyben is arra kérik Magyarországot, hogy ne tevékenykedjen az EU érdekeivel és döntéseivel szemben. Az egyik az Energia Charta Egyezményhez kapcsolódik, kötelezettségszegési eljárást is indítottak, aminek keretében először felszólították a kormányt, hogy ne ássa alá az EU-n belüli választottbírósági eljárásokban képviselt uniós álláspontot, és tartsa magát a Bíróság ítélkezési gyakorlatához.

2021. december 14-én a Duna Bizottság plenáris ülésén a németek, a horvátok, a magyarok és az osztrákok megszavazták a belvízi hajózásban szolgálatot teljesítő személyzet okmányainak elismeréséről szóló határozatot, amelyre nem kaptak felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától, ennélfogva megsértették az EU kizárólagos külső hatáskörét és a lojális együttműködés elvét. Ezért arra szólít fel a Bizottság, hogy ezek a tagállamok tartsák magukat az uniós szabályokhoz.

Ezek mellett több kisebb ügyben is érintett Magyarország, ahol más tagállamokkal együtt helyezkedett szembe az uniós joggal.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Egy kecskeméti atyát is felfüggesztettek kiskorú szexuális bántalmazása miatt

A kecskeméti Róbert atya és a kiskunfélegyházi R. Gábor plébános ellen is kiskorúak terhére elkövetett szexuális bántalmazás kapcsán indult...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...