fbpx
22 C
Kecskemét
2024. szeptember 8., vasárnap

FRISS HÍREK

Bejelentette az Átlátszó és a Transparency: nem működnek együtt a Szuverenitásvédelmi Hivatallal

- Advertisement -

A Szuverenitásvédelmi Hivatal június közepén a Transparency International Magyarország civil szervezet és az Átlátszó oknyomozó portál ellen indított vizsgálatot. Mindketten bejelentették, hogy nem működnek együtt a vizsgálatban.

Az Átlátszó hétfőn deklarálta, hogy a hivatal megkeresésére adott válaszukban jogi érvekkel cáfolták azt, hogy válaszadási kötelezettségük lenne a hivatal felé. A hivatalos vizsgálat indokaként megjelölt „választói akarat befolyásolására irányuló tevékenység” a választási eljárásról szóló törvény értelmében pártpolitikai vagy önkormányzati politikai ügyekben kifejtett politikai kampánytevékenységet jelent, az Átlátszó pedig nem folytat ilyen tevékenységet.

Azok az információk, amiket a hivatallal meg tudnak osztani, azt bárki kérésére is megadnák. A Szuverenitásvédelmi Hivatal 11 kérdésének egy része egyébként is bárki számára megismerhető adatokra vonatkozik, ilyenek például a pénzügyi beszámolók, könyveléssel kapcsolatos információk, vagy éppen a támogatási szerződések.

Hasonló cikkünk:  A valós gazdasági helyzet nincs szinkronban a kormány növekedési álmaival

Az Átlátszó felhívta a Szuverenitásvédelmi Hivatal figyelmét arra, hogy a lapot működtető nonprofit kft. társasági szerződése és pénzügyi beszámolói közhiteles nyilvántartásokban bárki számára hozzáférhetőek, továbbá a honlapján is elérhetőek ezen a címen.

Szintén hétfőn válaszolt a Szuverenitásvédelmi Hivatal megkeresésére a Transparency International Magyarország, amelyben lényegében alkotmányellenesnek bélyegezték a hivatalt és az azt létrehozó törvényt, ezért megtagadják az együttműködést.

„A szuverenitásvédelmi törvény alkotmányellenességére vonatkozó meggyőződéséből fakadóan a Transparency International Magyarország Alapítvány az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek tartja a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejöttét és működését, valamint a Szuverenitásvédelmi Hivatal jelen eljárását is. Ebből következően arról is meg vagyunk győződve, hogy a Transparency International Magyarország Alapítvány nem köteles válaszolni a Szuverenitásvédelmi Hivatal által feltett kérdésekre” – írták.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Egy kecskeméti atyát is felfüggesztettek kiskorú szexuális bántalmazása miatt

A kecskeméti Róbert atya és a kiskunfélegyházi R. Gábor plébános ellen is kiskorúak terhére elkövetett szexuális bántalmazás kapcsán indult...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...