Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Magyar Péter szerint sem kellene kiközösíteni a fideszeseket az EP-ben

- Advertisement -

Sajtótájékoztatót tartott a strasbourgi plenáris ülés idején Magyar Péter, a Tisza párt alelnöke és európai parlamenti képviselője, valamint Tarr Zoltán, a Tisza párt delegációjának a vezetője. A minden magyar újságíró számára nyitott eseményen a kérdésekre részleteiben válaszoló vezető politikusok fontos állításokat is tettek.

A Tisza párt képviselői számos szakbizottságban vesznek majd részt, igyekeznek lefedni a teljes portfóliót. Ahová nem tudnak embereket delegálni, ott együttműködnek más delegációkkal. Új képviselőkként nem pályáznak sem az EP-ben, sem a néppárti csoport, sem az EP alelnöki tisztségeire. A közegészségügyi albizottság elnöki pozíciójára ugyanakkor dr. Kulja András orvost jelölik, és lobbiznak a megválasztásáért. Magyar Péter főbizottsági tagként az agrárügyekkel foglalkozó szakbizottságban fog dolgozni; a kutatás-fejlesztés, a versenypolitika és a regionális politika lesz a tiszások bizottsági pozícióinak a fókuszában.

Cordon sanitaire

A Strasbourgban lévő EP-épület folyosóin ezekben a napokban a legtöbbször elhangzott kifejezés a „cordon sanitaire” (egészségügyi karantén), ami a politikai zsargonban azt jelenti, hogy a szélsőjobboldali erőkkel szemben mindenki fogjon össze. A háttérbeszélgetéseken és a sajtótájékoztatókon a legtöbb újságírót az érdekelte, miként fog működni ez a „cordon sanitaire” az EP-ben, azaz vezetői pozíciókhoz jut(hat)nak-e a három szélsőjobboldali csoport (ECR, Patrióták, Szuverenisták) EP-képviselői.

Magyar Péter a sajtótájékoztatón határozottan kiállt (az általa műintézménynek titulált) „cordon sanitaire” bevezetése ellen, azazhogy a többség politikai alapon ne támogassa a vezető tisztségviselők arányos elosztását a Parlamentben. Azt sem érti Magyar, hogy a szélsőbaloldalra miért nem terjesztenék ki ezt a a rendszert, miért csak a jobboldali csoportokra. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy Magyarék is megszavazzák majd a Fidesz jelöltjeit, például Szekeres Pált a quaestori pozícióra, amely szerepben Szekeres a Parlament adminisztrációs feladatait látja el,  ha megválasztják. Ezzel vállaltan szembemegy a fideszesek által gründolt Patrióta csoport politikai elszigetelődésének, kiközösítésének. 

Az első tisztségviselőkről szóló szavazáson egyébként az alelnökök kapcsán már működni látszott ez a rendszer. Az ECR, az oroszellenes nyugatos szélsőjobboldali csoport képviselői és a szélsőbaloldal is megkapták az alelnöki pozícióhoz a támogatást. Igaz, csak az utolsó körben, így rájuk nem vonatkoztatták a néppárti-szociáldemokrata-liberális-zöld többség képviselői a kiközösítést. 

Magyar Péter természetes szövetségként tekint a Néppárt (EPP) és a Konzervatívok és Reformerek (ECR) atlantista szélsőjobboldaliak potenciális együttműködésére. Szerinte ezt az együttműködést kellene erősíteni. Magyar hangsúlyozta:

teljesen sikertelen volt Orbánék kísérlete, hogy „bevegyék Brüsszelt”, és újfajta többséget alakítsanak ki. A néppárti Roberta Metsola EP-elnöki pozíciójának rendkívül nagy arányú támogatása a legjobb példa arra Magyar szerint, hogy Európában a többség a mérsékelt erőknél maradt.  

Az EP szerdai ülésnapján vitattak meg egy újabb politikai állásfoglalást Ukrajna EU-s támogatásáról. Ezt a határozatot a többséget alkotó frakciók közösen fogalmazták meg, de Magyar már a keddi sajtótájékoztatón jelezte, hogy a Tisza párt képviselői nem fogják támogatni a határozatot, több okból sem. Arra hivatkozott, hogy a képviselők közül ő volt időben a legközelebb Ukrajnában, és szerinte az ukránok nem politikai állásfoglalásokat, hanem mihamarabbi tűzszünetet szeretnének. A Tisza pártiak számára az olyan megfogalmazások, hogy ’Ukrajna végső győzelméig kell harcolni’, értelmezhetetlenek, és a konfliktus elhúzódásával járnak. 

A KecsUP kérdésére Magyar elmondta, hogy (értesüléseinknek megfelelően) ő személyesen valóban nem támogatta volna azt, hogy a Fidesznél vagy más pártoknál korábban dolgozó asszisztensek segítsék a képviselőik munkáját. Mivel ezt az  álláspontját a delegáció többi képviselője nem támogatta, ezért más politikai csoportoknál tapasztalatot szerzett munkatársak fogják segíteni a Tisza párt EP-képviselőinek a munkáját. 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version