fbpx
28.4 C
Kecskemét
2024. július 5., péntek

FRISS HÍREK

Megtudtuk, mi lesz a Szilvási Áruház helyén

- Advertisement -

Nem is akárhonnan: a Gazdasági Versenyhivatal egyik döntéséből. Köszönjük a tippet olvasónknak!

Húsz-, harminc-, majd ötvenszázalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk több helyről is infót, milyen üzlet lesz a helyén, de az ingatlan tulajdonosától, a Szilvási és Társai Kft. ügyvezetőjétől, Szilvási Józseftől sem sikerült pontosabbat megtudnunk. Portálunk megkeresésére május elején azt mondta, hogy két hétig még nem nyilatkozhat, mert titoktartás kötelezi. Majdnem egy hónap elteltével, június 4-én telefonhívásunkra közölte, hogy nem kíván nyilatkozni az üggyel kapcsolatban sem nekünk, sem másnak.

„Élelmiszer lesz, multicég. A többit meg fogják tudni” – tette hozzá.

Szerkesztőségünkhöz több forrásból olyan információk jutottak el, hogy az orosz Mere áruházlánc költözik majd az épületbe. Ezzel egy időben terjedt el az is az országos sajtóban, hogy a Mere – a beruházási tervei alapján – a következő évben 20 üzletet nyit Magyarországon, három éven belül pedig már 200 bolttal és 700 millió eurós forgalommal rendelkezik majd hazánkban (ezeket a terveket egyébként a legtöbb szakértő túlzónak és elképzelhetetlennek tartja).

Most kiderült, hogy ezek téves hírek voltak. Egyik olvasónk felhívta figyelmünket a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsának június 4-ei keltezésű határozatára (ez itt érhető el), amelyben az áll: egy április 14-én megkötött bérleti szerződés alapján a Hofer Magyarország Ingatlan Kft. szerzi meg az ingatlan bérleti jogát.

Hasonló cikkünk:  Túl az ötven Országos Kékkörön: harmadik a Kodály Iskola a Millió lépés programban

A Hofer pedig az Aldi-csoport tagja, meghatározó tevékenysége az Aldi-csoport magyarországi kiskereskedelmi tevékenységéhez szükséges ingatlanok biztosítása, részben tulajdon, részben bérlet formájában. Emellett a kiskereskedelmi üzlethálózat további ingatlanokkal való bővítése, az Aldi-csoport üzletpolitikájának és céljainak megfelelő fejlesztése szintén a Hofer feladata. Az Aldi honlapján is ez a cég van feltüntetve, mint amely várja az ajánlatokat olyan ingatlanokra, ahol Aldi élelmiszerüzletet lehet kialakítani.

A Gazdasági Versenyhivatal határozata / képernyőfotó a GVH honlapjáról

Mindebből világosan kiderül tehát, hogy Aldi lesz az egykori Szilvási Áruházban – légvonalban alig 200 méterre a Lidltől.

És hogyan jön képbe a Gazdasági Versenyhivatal? A határozat szerint a Hofer a bérleti szerződés kapcsán összefonódás-bejelentést tett (a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény előírásai miatt volt erre szükség), csakhogy ez a bejelentés nem mindenben felelt meg a követelményeknek. Az indokolás szerint nem tartalmazott minden olyan releváns tényt és adatot, amelyek alapján elvégezhető az összefonódás várható versenyhatásainak az értékelése. Ezért indított a GVH versenyfelügyeleti eljárást.

Az Aldi-csoport részesedése Kecskemét napi fogyasztásicikk-kiskereskedelmi
forgalmából 15 százalék alatti. A három Aldi üzleten kívül a város területén több mint harminc, napi fogyasztási cikket árusító kiskereskedelmi üzlet működik.

Végül a GVH megállapította: az, hogy az Aldinak a Szilvási Áruház helyén újabb üzlete nyílik, nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmének a kecskeméti piacán.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megtudtuk, mi lesz a Szilvási Áruház helyén

Nem is akárhonnan: a Gazdasági Versenyhivatal egyik döntéséből. Köszönjük a tippet olvasónknak! Húsz-, harminc-, majd ötvenszázalékos kiárusítás volt április végén...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...