fbpx
20.8 C
Kecskemét
2024. szeptember 19., csütörtök

FRISS HÍREK

Csökken a házasságkötések száma Kecskeméten

- Advertisement -

Közérdekű adatigénylésre volt szükségünk, hogy megtudjuk, hány esküvőt tartottak az elmúlt években és idén Kecskeméten. Úgy tűnik, a házasságkötések száma csökkenő tendenciát mutat: 2022-ben még körülbelül 600 volt, 2024 első hét hónapjában alig több mint 200. Egész Bács-Kiskun megyét tekintve is hasonló a helyzet, hiszen kevesebb pár köti összi életét.

A kecskeméti esküvők számáról az önkormányzat kommunikációs vezetőjétől kértünk tájékoztatást, de Takács Valentina nem válaszolt a levelünkre. Közérdekű adatigénylést nyújtottunk tehát be, amire dr. Boros Anita aljegyző el is küldte az adatokat.

Így tudtuk meg, hogy az anyakönyvvezetők 2019-ben 596 házasságkötésnél közreműködtek, ebből 76-ot kötöttek hivatali helyiségen kívül.

A két évet, amelyeket a koronavírus érintett (2020-at és 2021-et), figyelmen kívül hagytuk, de kértünk adatot 2022-ről, 2023-ról és az idei évről is. Íme, a számok:

2022: 582 házasságkötés, ebből 60 hivatali helyiségen kívül
2023: 424 házasságkötés, ebből 50 hivatali helyiségen kívül
2024. január 1. – július 31.: 211 házasságkötés, ebből 29 hivatali helyiségen kívül

Az idei adat valószínűleg még jócskán növekedni fog, hiszen a nyár vége, ősz eleje népszerű időszak a házasulandók körében, de így is kétséges, hogy több házasság lesz-e idén, mint tavaly volt, és pláne mint 2022-ben.

Csökkent-e a Városházán tartott szertartások száma, és ha igen, az önkormányzat szerint mi ennek az oka? – ezt is megkérdeztük. „Ilyen adatok kezelésünkben nincsenek, ezért a közérdekű adatigénylés e tekintetben (…) nem lehetséges” – érkezett a válasz. Az aljegyző hozzátette ugyanakkor: Kecskeméten „az országos adatoknak megfelelően alakult” a házasságkötések száma a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzétett információk szerint.

Lássuk előbb tehát a KSH országos adatait:

2022: 63 967 házasságkötés
2023: 50 139 házasságkötés
2024: 21 210 házasságkötés (I–VII. hónap)
(Csak érdekességként, 2021-ben: 72 030)

Mi a helyzet Bács-Kiskunban?

2022: 3128 házasságkötés
2023: 2522 házasságkötés
2024: 1071 házasságkötés (I–VII. hónap)
(Csak érdekességként, 2021-ben: 3760)

Mint azt korábban megírtuk: a képviselő-testület 2022. decemberi ülésén módosította a házasságkötésről és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséről szóló önkormányzati rendeletet. Egyrészt nem lehet már házasságot kötni Hetényegyházán, ahol a polgármesteri hivatal kirendeltségét 2022 októberében bezárták. Igaz, elvileg csak ideiglenesen, bár azóta sem nyitott ki.

Fotó: Pixabay.com

Változtak ekkor az önkormányzat részére az önkormányzatnak fizetendő díjak is. A hivatali időben (hétfőtől csütörtökig 8-tól 16 óráig, pénteken 8-tól 13.30-ig) történő házasságkötések továbbra is ingyenesek, de ezekből nyilván igen kevés van. Az akkor megszavazott, és azóta is érvényes díjakat az olyan polgári esküvőknél, amelyeket délután 4 óra után vagy hétvégén tartanak vagy nem a Városházán, az alábbi táblázat mutatja:

Hasonló cikkünk:  A XII. Nyakvágó több mint egy maraton (videó és galéria)

Forrás: www.kecskemet.hu

Mindez már 2022. december 9-én hatályba lépett. Ez a táblázat viszont csak az anyakönyvvezetői közreműködéssel kapcsolatos díjakat tartalmazza, mást nem. De a 2022. decemberi előterjesztésben szerepelt az a megjegyzés, hogy „a házasulandók a terembérlettel és az általuk egyéb esküvői szolgáltatással kapcsolatos díjakat a jövőben a Városháza Turisztikai Központ Kft.-n keresztül tudják intézni”.

Tavaly úgy értesültünk, hogy a Városháza díszterme egy esküvőre 78 420 forint, a díszterem mellett lévő házasságkötő terem pedig 64 450 forint (ide maximum 30 fő fér be). Kecskemét Kártyával viszont jelentős kedvezményt lehet kapni. Akkori információink szerint az összegek tartalmazták az önkormányzatnak fizetendő 20 ezer forintos díjat, a szertartást, a zenét, egy szerényebb virágdíszítést és a pezsgőkínálást (de a pezsgőt a pároknak kellett biztosítaniuk). Korábban szerkesztőségünkhöz olyan információk jutottak el, hogy hiába lett szépen felújítva a Városháza díszterme, bármennyire impozáns is a helyszín, a korábbinál magasabb díjak miatt több házasulandó pár visszamondta a szertartást.

A Városháza Turisztikai Központ Kft.-t az Opten adatbázisa szerint 2022. szeptember 7-én jegyezték be, székhelye a Kossuth tér 1. szám alatt, azaz a polgármesteri hivatalban van. Csaknem egy tucat tevékenységi kört írtak be elindításakor: éttermi, mozgó vendéglátás, egyéb vendéglátás, italszolgáltatás, élelmiszer/iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem, könyv-, újság-, papíráru-, zene- és videófelvétel és ruházat-kiskereskedelem, saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése, múzeumi tevékenység. Jegyzett tőkéje 6,3 millió forint, ügyvezetője Tamási Ákos. Cégvezetőként van bejegyezve Ladics Mónika is, aki egyúttal az önkormányzat Humánszolgáltatási Irodájának a vezetője. A cég tulajdonosa a Kecskemét Városfejlesztési Alap, a Kecskeméti Turizmusfejlesztési és Marketing Kft. és a Rudolf Kert Kft. A cég értékesítésének nettó árbevétele 2023-ban 58,7 millió forint volt, adózás előtti eredménye mínusz 43,6 millió forint, azaz veszteség.

A Városháza Turisztikai Központ Kft.-hoz tartozik a tavaly átadott látogatóközpont, és ők működtetik a Lechner Kávéházat, amely – mint azt már ugyancsak megírtuk – a Városháza homlokzati díszkertjében alakított ki kerthelyiséget.

Városházi esküvők: vannak párok, akik 80 ezret nem engedhetnek meg a díszteremért

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...