fbpx
11.3 C
Kecskemét
2024. szeptember 14., szombat

FRISS HÍREK

Kinyílt a bérolló: Bács-Kiskunban 310 ezer az átlag nettó fizetés, Kecskeméten magasabb   

- Advertisement -

A fizetéseket tekintve Bács-Kiskun vármegye – a magyarországi megyéket és Budapestet vizsgálva – a középmezőnyben helyezkedik el. Egészen pontosan kilencedik a 310.500 forintos átlagos nettó bérrel. Kecskeméten a fizetések magasabbak, mint a megye más településein, ahol lényegesen alacsonyabb juttatást adnak a munkavállalóknak. Már a szomszédos Kiskunfélegyházán is átlagosan 6-10 százalékkal alacsonyabbak a bérek, míg a leszakadó településeken akár 15-20 százalékkal is a kecskeméti átlag alattiak – foglalta össze Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója Kecskemét és térségének fizetési térképét a hellovidek.hu-nak adott interjúban.

A KSH 2024 első negyedévében valamivel magasabb havi nettó átlagkeresetet mutatott ki ugyan a teljes munkaidőben alkalmazásban állók körében: 355 ezer forintot, ami 14 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál, nem sokat változtat a kihívásokon. Hiába a bérnövekedés, az árak is folyamatosan emelkedtek. Júliusban 4,1 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, ráadásul 2023-ban átlagosan 17,6 százalékkal nőttek az árak, amit a béremelkedés már nem követett.

A lakhatás is egyre drágább, a megfizethetősége sok tényezőtől függ. Egyrészt, hogy a lakhatás költségeinek megfizetése után mennyi jövedelme marad a háztartásnak. Másrészt, hogy mennyire elérhető a háztartások számára a lakhatás: tudnak-e lakást vásárolni, bérelni, illetve annak költségeit meg tudják-e fizetni.

Az új lakások piacán két-háromszoros árkülönbségek is mérhetők: az elmúlt kilenc évben az új lakások ára háromszorosára (313 százalék), a lakásépítés költsége (építőanyagárak és munkabérek) több mint kétszeresére (222 százalék) emelkedett.

Kecskeméten 2023-ban összesen 99 új lakást adtak el átlagosan 38 millió forintért, ami azt jelenti, hogy egy új lakás átlagos négyzetméterára az elmúlt évihez viszonyítva 750 ezerről mintegy 830 ezer forintra nőtt.

A használt lakások piacán is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, itt is jelentős drágulás mutatkozott 2024 első negyedévében. Egy használt lakás átlagos ára 31,4 millió forint volt, 2,2 millióval több, mint 2023 átlagában. A tulajdonosoknak jó hír azonban, hogy 2023-hoz mérten a használt lakások reálára 4,4, az újaké pedig 10 százalékkal nőtt.

Fotó: KecsUP

Bács-Kiskun vármegye egészét szintén az a megosztottság és törésvonal jellemzi, ami Magyarországon ma jellemző

Távolodva a megyeszékhelytől egyre többen tartósan súlyos anyagi és szociális deprivációban élnek a többségi társadalomtól elzártan, ahol ez a fajta egyenlőtlenség folyamatosan újratermelődik. Ráadásul a bérolló kinyílt, és a különböző ágazatok is nagyon eltérően fizetnek. Aki tud, megy – ha nem is külföldre és Budapestre, akkor a közelebbi Kecskeméten keres lehetőséget.

Nógrádi József ezt azzal magyarázza: „Itt a munkavállalók gyakran csak minimálbért vagy valamivel többet tudnak keresni. Bár a fővárosi, budapesti béreket nem érik el, Kecskeméten a fizetések kedvezőbbek, mint a szomszédos vármegyeszékhelyeken. Ezért sokan a környező vármegyékből, például Csongrád-Csanádból és Jász-Nagykun-Szolnokból is ide járnak dolgozni mind fizikai, mind szellemi munkakörökbe.

Hasonló cikkünk:  Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

A belső migráción az sem változtat, hogy Bács-Kiskun vármegye foglalkoztatási rátája az országos átlagéval megegyező: 74 százalékos, amivel az országos rangsor 8. helyén áll. A megyében mintegy 149 ezer főt alkalmaznak, közülük 111 ezren a versenypiacon dolgoznak, azon belül 42 ezer fő a feldolgozóiparban, 22 ezer fő a kereskedelemben, 12,5 ezer fő az építőiparban, míg 7-7 ezer fő a logisztikában és a mezőgazdaságban helyezkedett el. A megye ipari termelését leginkább a járműgyártás jellemzi, ám ez az ágazat az előző év azonos időszakához viszonyítva csupán 88 százalékon áll jelenleg, és a megye teljes ipari termelés az előző évinek a 95,1 százaléka – tette hozzá a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

Mindez megmutatkozik a vármegyei foglalkoztatási adatokban: a cégeknél csökken a kereslet, az új keresések 25-30 százalékkal estek vissza a tavalyi év hasonló időszakához képest. Eközben az állásra jelentkezők száma határozottan megnőtt: legalább 30 százalékkal többen érdeklődnek annak ellenére, hogy most főszezon van, ezért hamar el lehet helyezkedni a mezőgazdaságban és a vendéglátóiparban is – mondta Nógrádi József.

Ami pedig a jövőt illeti, függ attól is, hogy a gazdasági cégek mennyire tudnak fejleszteni. A KSH közölt adatai szerint:

2024 első negyedévében a Bács-Kiskun vármegyei székhelyű gazdasági szervezetek fejlesztési tevékenysége 52 százalékkal zuhant az előző év azonos időszakihoz képest, ami a második legnagyobb visszaesés a vármegyék és a főváros körében.

Milyen munkaerőt keresnek a legjobban, melyek a legjobban fizető állások, és mennyi vendégmunkást foglalkoztatnak Kecskeméten?

A Profession.hu adatai alapján az elmúlt másfél évben a következő területekre kerestek a leggyakrabban munkaerőt a cégek: bolti eladó/pénztáros, anyagmozgatás/rakodás, betanított munka, gépkezelő, valamint villanyszerelő. A bérrel jelölt hirdetések alapján a legmagasabb átlagos fizetést a vármegyében az IT-programozás, -fejlesztés terület kínálja átlagosan 665.000 forintos, majd a mérnök pozíciók 429.000 forintos és az építőipar, ingatlan 416.000 forintos nettó bérezéssel – írja a hellovidek.hu.

Nógrádi József hozzáfűzte: mivel a járműgyártás a leghangsúlyosabb terület, ezért elsősorban a szakképzett munkaerő és a mérnökök iránt jelent meg a legnagyobb kereslet. Különösen az elektromos vagy mechanikus szakképesítéssel rendelkező munkavállalókat keresik.

Az interjúból kiderül az is, mennyi vendégmunkást foglalkoztatnak Kecskeméten. 2023-ban 557 engedélyt adtak ki, és ezzel együtt 2023. december 31-én 1426 vendégmunkás-engedély volt érvényben. Ebből 1231 engedélyt ukrán és szerb állampolgároknak. Mindemellett a foglalkoztatók is lejelentettek 368 fő külföldi állampolgárt.

(A Profession.hu szakértőjével és Nógrádi Józseffel, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatójával készült teljes interjút elolvashatja a hellovidek.hu oldalon, ide kattintva.)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az időjárás miatt elmarad a pénteki ByeAlex koncert Kecskeméten

Az Ápoló Klub és ByeAlex is arról tájékoztatta a nyilvánosságot a Facebookon szeptember 13-án pénteken, hogy elmarad az esti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...