Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Megtalálták a 24 éve eltűnt bajai kisfiú, Till Tamás holttestét

- Advertisement -

Nagy valószínűséggel a 2000. május 28-án titokzatos körülmények között eltűnt Till Tamás földi maradványait találták meg kedden egy bajai tanya melléképületében, a beton alatt elásva – hangzott el csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján. Az is kiderült, hogy a tanya tulajdonosa időközben öngyilkos lett, akárcsak az a fiatal férfi, aki annak idején segíthetett neki a holttest eltüntetésében.

Till Tamás törékeny, picit beszédhibás, szeretetre méltó kisfiú volt, aki a szüleivel, illetőleg a féltestvérével nevelkedett, és Baján éltek a Szőnyi István utcában egy családi házban. Önálló volt, korábban már kétszer volt egyedül lovagolni, ezért a tízéves kisfiút 2000. május 28-án, vasárnap délelőtt – gyereknapon – is elengedte édesapja a négy-öt kilométerre lévő vadasparkba azzal a kikötéssel, hogy délután 1 órára legyen otthon.

A tízéves kisfiú kerékpárral indult el otthonról a Bácsbokodra vezető út melletti vadasparkba, de többé soha nem került elő. Miután délután 4 óráig sem ért haza, szülei aggódni kezdtek, és elindultak utána. Kiderült, hogy nem érkezett meg a vadasparkba. A szülők először hiába jelentették be gyermekük eltűnését, a rendőrség nem vette komolyan, mondván, a fiú biztosan csak elcsavargott, és majd hazakerül.

A Telex szerint a rendőrség szakmai hibát követett el, amikor először félvállról vette az eltűnést. A hatályos törvények szerint 14. életévét még be nem töltött személy esetén 2000-ben is azonnal el kellett volna rendelni a körözést. Emellett be kellett volna hívni és mozgósítani minden rendőrt a kereséshez, ez azonban nem történt meg. A rendőrség csak 24 órával később eszmélt rá, hogy baj lehet, ám akkor már késő volt: a nyomok kihűltek.

Az elmúlt 24 évben a nyomozók az ügyben csaknem 500 személyt hallgattak meg, közülük 15-nek a vallomását poligráffal is ellenőrizték – mondta el az Országos Rendőr-főkapitányság augusztus 1-jén, csütörtökön Budapesten, a Teve utcai központban tartott sajtótájékoztatóján Petőfi Attila vezérőrnagy. Hozzátette, annak idején a rendőrök bejárták azt az útvonalat, amelyen Tomi valószínűleg közlekedhetett utoljára is, feltérképezték a családot, a baráti, az ismertségi kört, és próbáltak minél szélesebb körben adatokat gyűjteni.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője és Petőfi Attila vezérőrnagy / Fotó: police.hu

Egy férfi egyszer beismerte, hogy megölte Tamást. Sz. János barátnője meggyilkolásáért ült, mikor ezt a vallomást tette. Többször is félrevezette a zsarukat, akik útmutatása alapján rengeteg helyen ástak, keresve a holttestet, ám az nem került elő. A férfi később visszavonta vallomását.

Volt olyan elképzelés, hogy elrabolták, majd külföldre vitték a fiút, más teória szerint elütötték, és eltüntették a holttestét.

A gyermek kerékpárját 2020 júliusában találták meg egy gyümölcsösben, de csak szeptemberben értesítették erről a rendőrséget. A bicikliről nem került elő használható ujjlenyomat, vérnyomokat pedig nem találtak rajta. A nyereg nem párhuzamosan állt a vázzal, hanem jobbra volt fordulva, és egy repedés futott végig rajta, a nyomszakértői vizsgálat szerint a kormány jobb szarva pedig külső erőhatás miatt deformálódhatott el.

A szülők még tíz évvel Tomi eltűnése után is ragasztottak ki felhívó plakátokat, rajta Tamás gyerekkori képével és „Várunk haza!” felirattal. Nem adták fel a reményt, hogy fiuk még életben lehet.

Áttörést hozott az ügyben az idei nyár

2024. június 11-én a rendőrség a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségtől kapott ellenőrizetlen információt, hogy az egykori bajai gyermekotthon egyik hallgatója – talán pénzért, talán fenyegetés hatására – 2000-ben segített elásni Baján egy holttestet. Innen kapott új lendületet a nyomozás, amire külön csoportot szerveztek, a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, a vármegyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya és a Bajai Rendőrkapitányság bűnügyi állománya részvételével. A sajtótájékoztatón kiemelték a nyugállományú Szabó Ferencet, aki 2000-ben a városi kapitányság bűnügyi vezetője volt, most pedig újrafoglalkoztatták, mert pótolhatatlan volt a személyismerete a városban.

Videó a rendőrségi sajtótájékoztatóról (korhatáros, csak a YouTube-on tekinthető meg):

YouTube video player

Az tehát világossá vált, hogy a bajai gyerekotthon egykori lakói között kellett a forrást megtalálni. Az egyik lakó, K. Péter személyére szűkült a keresés, de a férfi 2011-ben öngyilkos lett. Az egykor a környezetében élők viszont megerősítették, hogy ő vehetett részt a gyermek elásásában.

Egy János nevű egykori otthonlakó tett értékelhető vallomást: Péter és közte négy év korkülönbség volt. Mindketten szakmát tanultak az otthonban (kőműves, festő), és a környékbeli vállalkozók segítségével vállaltak munkát.

A két fiú egy akkor 60 éves esztergályos vállalkozónál, V. Józsefnél dolgozott, akit ők csak Józsi bácsinak hívtak. V. József családos, kétgyerekes ember volt, aki vett egy egyhektáros tanyát az Ipartelep út környékén. Ezen egy 800 négyzetméteres csarnok és egy kétszintes családi ház is állt, ahová „Józsi bácsi” át akarta költöztetni a vállalkozását. A két fiatalt napi 500 forintért foglalkoztatta, ami akkoriban egy doboz cigaretta ára volt. Cserébe füvet kaszáltak, szemetet ástak el, és részt vettek építőmunkában is.

2020 nyarán egy melléképület építése volt folyamatban, amellyel össze akarták kötni a házat és a csarnokot. A fészernek akkor még nem készült az aljzatbetonja.

Egy alkalommal V. József a strandon kereste fel a két fiatalt, akiknek azt mondta: dupla pénzért azonnal kellene menni dolgozni. János nemet mondott, Péter viszont elment a vállalkozóval, és közösen keverték a betont a kis helyiségben, noha a családfő általában nem vett részt az építési munkákban.

Amikor Péter tolta a talicskát a betonnal, annak kereke egyszer megbicsaklott egy bűzt árasztó fóliában, amelyben egy gyerek holttestét vélte felfedezni.

„Péter számonkérte a munkáltatóját, aki először mindezt nem értette, később stílust váltott, pénzt ígért – és adott a fiúnak – a hallgatásért, és megfenyegette, hogy az intézetben nevelkedő testvérével együtt rosszul jár, hogyha minderről beszél” – mondta el Petőfi Attila. Mindez János vallomása alapján derült ki. A vezérőrnagy kiemelte: Till Tamásnak éppen az ingatlan mellett kellett elmennie, a kerékpárt is ennek a teleknek a határán fedezték fel.

Bár a sajtótájékoztatón nem hangzott el, de sajtóértesülések szerint az egyik elképzelhető verzióként kezeli a rendőrség, hogy V. József elgázolta a gyereket, majd azért, hogy elkerülje a felelősségre vonást, eltüntette őt.

A 2011-ben öngyilkosságot elkövető Péterről az is kiderült, hogy volt egy olyan 2000-es évek eleji nyári nap, amikor az akkori barátnője szerint 200 ezer forinttal tért haza a nyári munkáról, de a pénz eredetéről nem volt hajlandó semmit elmondani.

Az információk alapján a rendőrök július 30-án, kedden tartottak szemlét a bajai tanyán, erről egy videó is készült. A szemle során a János nevű tanú mutatta meg a fészert, ahol a beton feltörése után, 60 centi mélyen nejlonban egy gyermekholttestet találtak.

Videó a helyszíni rendőrségi szemléről (korhatáros, csak a YouTube-on tekinthető meg):

YouTube video player

„Az anatómiai jegyek és mindenekelőtt az egyedileg is azonosítható ruházati tárgyak alapján nagy valószínűséggel az mondható, hogy Till Tamás földi maradványait találtuk meg. Ennek a végleges és biztos kimondása szakértői feladat. A szükséges mintavételeket követően megindultak a genetikai vizsgálatok” – közölte Petőfi Attila, hozzátéve, ennek eredményéről szintén tájékoztatnak majd.

A szemle után az egykori tulajdonos, V. József hozzátartozóit is elszámoltatta a rendőrség, mert 2021-ben szintén azon a helyszínen lett öngyilkos az akkor 81 éves „Józsi bácsi”. V. József özvegye és gyereke nem tudott érdemi vallomást tenni a cselekményről.

Ezután felkeresték Till Tamás szüleit azok a rendőrök, akikkel a korábbi nyomozás miatt kapcsolatban álltak. A rendőrök orvosok jelenlétében mondták el nekik, hogy megtalálhatták eltűnt kisfiuk maradványait.

„Nagyon fegyelmezetten vették tudomásul a híreket, elég racionálisan dolgozták fel, és talán a megnyugvás jeleit láttuk rajtuk” – fogalmazott a vezérőrnagy.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság emberölés miatt nyomozást rendelt el, hogy az eset minden részletét tisztázzák.

„Formálisan ismeretlen még a sértettje és az elkövetője is. Genetikai szakértői vizsgálatra van szükség a holttest azonosításához, antropológiai és orvos szakértői vizsgálat szükséges a halál idejének, okának és körülményeinek tisztázásához. Mindezzel talán közelebb jutunk a cselekmény tisztázása nyomán a minősítéshez is, hiszen a kegyeletsértéstől a közlekedési bűncselekményen keresztül a kifejezetten életellenes, emberöléses minősítésig minden nyitott ebben a pillanatban, ami befolyásolja az elévülést is” – hangsúlyozta Petőfi Attila. A minősített emberölés ugyanis nem évül el, minden más cselekmény viszont igen (az emberölés minősített esete, ha például 14. életévét be nem töltött személy ellen vagy különös kegyetlenséggel követik el).

A Telex még arról ír, hogy a területet annak idején V. József egy vad kutyával őriztette, és oda csak a két neki dolgozó, otthonban élő fiút engedte be. A vállalkozó nem került a rendőrség látókörébe, mert azonkívül, hogy a terület határán találták meg Till Tamás kerékpárját, nem merült fel, hogy köze lehet a fiú halálához.

A genetikai vizsgálat végleges eredményére és esetleges további körülmények feltárására 1-2 hónapot kell még várni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version