fbpx
13 C
Kecskemét
2024. szeptember 16., hétfő

FRISS HÍREK

A héten érkezhet a brazil katonai szállító repülőgép Kecskemétre

- Advertisement -

Az Embraer KC–390-es információink szerint csütörtökön landolhat a kecskeméti repülőbázison. A katonai teherszállító akár 26 tonna hasznos terhet is képes szállítani, hatótávolsága 6 ezer kilométer, rakterében 80 felszerelt katona foglalhat helyet.

Az Embraer KC–390-es érkezéséről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszélt az uniós védelmi miniszterek brüsszeli találkozóját követő sajtótájékoztatón: ahogy a Hír TV tudósítása szerint elmondta, a napokban történhet ez meg. A KecsUP szerkesztősége több forrásból úgy értesült, hogy csütörtök délelőtt száll le a repülőgép Kecskeméten.

A brazil szállítórepülőgép Gripen-kísérettel / Fotó: Hraskó István

A szovjet gyártmányú AN–26-osok (Ancsák) hadrendből való kivonása után döntöttek két Embraer KC–390-es beszerzéséről, a katonai légi szállítás fejlesztése érdekében. A Magyarország által rendelt egyik Embraer-gép áprilisban már járt Kecskeméten, húszfőnyi személyzetével együtt három hetet töltött az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál. A tesztelés utolsó fázisában, a gyártási folyamat befejező szakaszában földi és légi teszteket végeztek, speciális, NATO-kommunikációs eszközöket építettek be és hitelesítettek, majd a munkálatok befejezésére a gép visszatért Brazíliába. Tíz repülőműszaki szakember vett részt a típusátképzésen a gyártó brazíliai telephelyén.

A katonai szállító repülőgépből valószínűleg 2025 elején érkezik egy másik példány is. Az Embraer KC–390 az Átlátszó korábbi információi szerint 46 milliárd forintba kerülhetett példányonként.

Fotó: Hraskó István

A KC–390-es hatótávolsága hivatalos adat szerint 6019 kilométer, fesztávolsága 34 méter, több mint 35 méter hosszú, súlya 23,6 tonna. 800 kilométer/órás sebességre képes, és utazómagassága elérheti a 8000 métert.

Hasonló cikkünk:  A gyár bejelentésével ellentétben elég lassan indul be a Lynx harckocsi magyarországi gyártása

„Nemcsak a logisztikai támogatás gyorsasága, hanem a küldetésekben való aktív szerepvállalásokban, a személyi állomány és az utánpótlás gyors mozgatása szempontjából is fontos a nagy szállítókapacitással rendelkező katonai szállítógépeknek az alkalmazása” – mondta még áprilisban Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára a bázison tartott sajtótájékoztatón. Ezen nem esett szó arról, hogy az Embraer gyártotta gépeknek lesz-e szerepük esetleg a csádi misszióban.

A típus kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a repülőgép felszereltsége többféle szerepkörben is lehetővé tegye az alkalmazását. A légi utántöltő képessége az elsők közt szerepelt, hiszen a Gripenek alkalmasak a levegőben tankolni, de eddig korlátozott lehetőség volt ezt a képességet fenntartani, ezt követően jobban ki lehet majd használni.

Fotó: Hraskó István

A KC–390-es alkalmas arra, hogy befogadja azokat a betegágyakat, amelyek az intenzív ellátásra szoruló betegek és sérültek ápolására szolgálnak; hogy nagy tömegű, akár 26 tonna hasznos terhet szállítson, illetve azt ejtőernyővel célba is juttassa. A gép rakterében összesen 80 felszerelt katona foglalhat helyet.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...