Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Az ország kétharmadában nem enyhült az aszály a talaj mélyebb rétegeiben

- Advertisement -

Nem enyhült a szárazság az Alföldön az 50-100 cm-es rétegben a HungaroMet térképe szerint. A különböző talajrétegekben (0-20, 0-50, 0-100, 50-100 cm) lévő talajnedvesség értékek mutatnak rá, mennyi a növények számára hasznosítható vízkészlet. Minél vörösebben jelenik meg a terület, annál kritikusabb a vízhiány – Szeged térsége a legszárazabb, de hasonlóan száraz Kecskemét és vidéke is.

A talajnedvesség térképek főleg a nyári hónapokban tűnnek „foltosnak”, amiért a csapadék ténylegesen ilyen „foltos” eloszlása a felelős. Hiába a Boris névre keresztelt ciklon határozta meg az elmúlt napok időjárását, aminek hatására jelentős csapadék és komoly zivatarok áztatták Magyarországot, az csak az ország nyugati részére volt érdemben hatással. Hazánkon belül a Dunántúl kapta a legtöbb csapadékot, azon belül is Sopron és Mosonmagyaróvár környéke, ahol meghaladta a 100 mm-t az 5 napos csapadékösszeg.

Az elmúlt napok hírei a pusztító árvizekről szóltak és a dunai árhullámról – az előrejelzések azt vetítették előre, hogy a budapesti vízállás 2013-as rekordszintje is megdőlhet. A Dunával ellentétben a Tisza vízszintje csak az elmúlt pár napban kezdett el emelkedni a rekord alacsony szintről – két hete még a Közép-Tisza vidékén lényegében átjárható volt a meder. Szegednél óriási homokpadok, szigetek bukkantak fel a víz alól, csupán a duzzasztónak köszönhető, hogy 80 cm alá nem süllyedt a vízállás, amely rekordalacsony szintet jelentett.

Mit hagyott maga után Boris?

A csapadék nagyjából kétharmada a Duna felső vízgyűjtőjén hullott le. A mostani dunai árhullám során durva becslés alapján körülbelül 12-15 km3 víz haladt át Magyarországon – ez pontosan a már levonult ár után számolható ki. Az osztrák és cseh területeken esett a legtöbb eső, területi átlagban bőven meghaladta a 200 mm-t, de Szlovéniában és Horvátországban is rengeteg csapadék hullott – a ciklon most éppen Olaszországban pusztít. A Boris ciklon megközelítőleg 35-40 km3, azaz 35-40 milliárd köbméter csapadékot hagyott maga után eddig – egyetlen mediterrán ciklon körülbelül 21 balatonnyi víz – tette közzé számításait Goda Zoltán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – Víztudományi Kar adjunktusa.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nézd meg kisfilmünket a szociális farmot megálmodó szentkirályi házaspárról!

A Göblyös-házaspár néhány éve megvásárolt egy tanyát Szentkirály külterületén. Most minden igyekezetükkel azon vannak, hogy egy szociális farmot hozzanak...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version