fbpx
21 C
Kecskemét
2024. szeptember 27., péntek

FRISS HÍREK

Olajszennyezés a kiskunmajsai csatornán egy eltört MOL-vezeték miatt – még nem tudni, mekkora a kár

- Advertisement -

Nagy mennyiségű, olajszennyezés érte a mezőgazdasági területeken futó kiskunmajsai Marisi-csatorna mintegy 700 méteres szakászán az élővilág egy részét. A Délalföldinfo.hu értesülése szerint a csatorna vízi élővilága, a halak, békák, csigák szinte teljesen elpusztultak.

Az szennyező anyag nem messze a termálfürdőtől, a MOL Szank és Algyő között futó, ún. kondenzátumot szállító vezetékének sérülése miatt kerülhetett a környezetbe. A MOL arról tájékoztatta a Greenpeace-t, hogy a szivárgás megszűnt, és elkezdték a kármentesítést, beleértve az olaj kiszivattyúzását és a nád kivágását. A csatorna mivel érinti a település mellett található Dombi-tavat, ezért még a szokottnál is fontosabb a minél gyorsabb kármentesítés – számolt be a Greenpeace.

A helyszín beszámolók szerint émelyítő bűz hatotta át az egész térséget. És csak bízni lehet benne, hogy nem került végzetesen sok mérgező anyag a talajba és a talajvízbe – fűzte hozzá a környezetvédő szervezet. Szerintük a baleset arról is tanúskodik, hogy az olaj- és földgázkitermelés sosem lehet eléggé biztonságos és tiszta, illetve a fosszilisekből óriási profitot termelő cégek nem tudják 100 százalékig garantálni, hogy sosem kerül ki a berendezéseikből szennyezés, legyen az a talajt, a vizeket szennyező kőolaj, vagy a klímaválságot fokozó metángáz.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...